Jump to content

Gdje je novac?


anonimno

Preporučene objave

Susjed je kupio gradilište još davne 1983.g. Dugo ništa nije gradio ali je uredno gradu plaćao komunalne i svakakve naknade, a dokaz tome su uplatnice koje posjeduje.

On sad gradi kuću i tražio je nekakve dozvole i suglasnosti za strujni priključak no sada se javio grad koji mu nalaže da plati dug za otprije spomenute naknade od nekih 30-ak tisuća kuna, jer kod njih nigdje nema podataka da je on to platio ( a uplatnice su kod njega ). STVARNO ČUDNO, ZAR NE?

Pa Vas ja pitam kako pomoći ''jadnom'' čovjeku? Mora li on ipak platiti ili je krivnja na gradu?

Grad mu je predložio da plati samo pola, a pola će mu oprostiti.. (moš' mislit ).

Hvala unaprijed !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za pravovaljani odgovor potrebno je odgovoriti ŠTO je susjed plaćao? Nek pročita na uplatnicama što je plaćao. Naime postoje određene naknade koje se plaćaju za neizgrađeno građevinsko zemljište, a to su komunalna naknada i porez.

 

1./ Prema članku 22. Zakona o komunalnom gospodarstvu, komunalnu naknadu plaćaju vlasnici odnosno korisnici ...blabla ...neizgrađenog građevinskog zemljišta. Koliko to je i kako se obračunava određene je odlukom o komunalnoj naknadi koju je donijela jedinica lokalne (općina, grad) u kojoj živite. Svakako je za određivanje obveze susjedu trebalo biti izdano rješenje i to sa svim elementima navedenima u članku 23. navedenog Zakona.

2./ Zakon o financiranju jedinca lokalne samouprave regulira plaćanje poreza na neizgrađeno građevinsko zemljište - a to je pobliže određeno odlukom o gradskim porezima - i za ovo je susjed trebao dobit rješenje prije uplatnica.

 

3./ Ako grad sad od njega traži nekakve naknade (budući da je to prije gradnje pretpostavljam da se radi o komunalnom doprinosu :-o) opet su mu bili dužni izdat rješenje - ovaj dio je reguliran Zakonom o komunalnom gospodarstvu čl. 31. i 32.

 

je napisao:

Grad mu je predložio da plati samo pola, a pola će mu oprostiti.. (moš' mislit ).

Hvala unaprijed !

 

Fakat ne kužim, što i kako bi mu oni oprostili ??? Ako čovjek ima uplatnice - nek si u računovodstvu srede analitičke evidencije obveznika, a ako je u pitanju nova obveza - nek mu ispostave rješenje s obračunom.

 

Da bi mu se dakle moglo kvalitetno pomoći ili možda samo obrazložiti ako je dužan platiti - konkretizirajte pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija