Jump to content

Uvjerenje o nekažnjavanju i ...


buducistudent

Preporučene objave

Pozdrav!

Namjeravam se prijaviti za studij u inozemstvu te uz razne dokumente trebam priložiti i:

"Official document certifying the candidate has no criminal convictions and is not under criminal investigation at the moment of application. Candidates should note that with the exception to some countries, these are two separate documents"

 

Što je to točno i gdje to mogu dobiti?

Živim u Samoboru te na Općinskom sudu (koliko vidim na njihovim stranicama) mogu dobiti Uvjerenje da pred Županijskim i Općinskim sudom nije pokrenut istražni postupak, da nije podignuta optužnica koja je stala na pravnu snagu, te da nije izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela za koja je zapriječena kazna zatvora ili novčana kazna.

 

Je li to obuhvaća oba ova tražena dokumenta ili mi treba još nešto?

 

Tražio sam po internetu ali mnogi ljud različitim nazivom nazivaju isti dokument pa nisam siguran što je što.

 

Po mom mišljenju, meni treba: Uvjerenje da se protiv mene trenutno ne vodi kazneni postupak i Uvjerenje da nikad nisam bio kažnjavan.

 

Gdje to dobijem, koliko to plaćam i što je to uopće.

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potrebno je Uvjerenje da se ne vodi kazneni postupak, kojeg podižete kod Općinskog suda nadležnog prema mjestu vašeg prebivališta i plaćate par kuna (ako nisu promijenili), a Izvadak iz kaznene evidencije morati ćete zatražiti od Ministarstva pravosuđa sa naznakom za što vam je točno potrebno (koliko stoji, nije mi poznato, ali ne bi smjela biti neka velika cifra).

 

O pojmovima i razlici, vidite naš članak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam još dva pitanja ako bi mi netko mogao odgovoriti.

 

Na Zahtjevu za izdavanje podataka iz kaznene evidencije za fizičku osobu treba navesti, između ostalog, u rubriku: Država u kojoj se želi ostvariti pravo*

 

Pišem li tu Hrvatska jer u Hrvatskoj podnosim zahtjev ili stranu zemlju za koju mi zahtjev treba?

 

Također potrebno je navesti i zanimanje i zvanje. E sad, završio sam srednju i preddiplomski, ali prijavljujem se za stipendirani studij također preddiplomske razine, no tu postoji mogućnost da me odbiju ako na nekom dokumentu vide da sam već završio preddiplomski (ne traže nikakav CV pa ne mogu ni znati drugačije da sam već završio preddiplomski).

Zanima me, piše li na tom konačnom izvodu iz kaznene evidencije, osim da nikad nisam bio kažnjavan, također i navedeno zanimanje i zvanje? Mogu li napisati samo srednju školu? Ili to spada pod kazneno djelo navođenja neistinitih podataka u službenoj komunikaciji (tj. selektivno navođenje)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede države, misli se na tu stranu državu kamo planirate ići.

 

Što se razlike zanimanja/zvanja tiče, ona bi bila otprilike ovakva - zvanje je završena stručna sprema osobe, a zanimanje je opis trenutne djelatnosti u kojoj je osoba zaposlena. Dakle, zvanje (srednja škola), a zanimanje (trenutno zaposlenje ili nezaposlen). Toga, barem do sada nije bilo na izvatku iz KE.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Vam na odgovoru!

 

Bio sam danas na Ministarstvu pravosuđa, za one kojima će također zatrebati, a čitaju ovaj forum, Zahtjev za izdavanje podataka iz kaznene evidencije; sve je iznimno lako; dođete s ispunjenim obrascem, 40 kn biljega, kopijom osobne i osobnom iskaznicom. Zaposlenici su izrazito ljubazni te potvrdu dobijete u manje od 20 minuta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Poštovani,

 

voljela bih otići i raditi u inozemstvo.Trenutno je završio već moj drugi postupak na općinskom sudu i nakon žalbe koju je odvjetnica napisala,presuda je odbačena i pokreće se novi postupak.Novi postupak još nije započeo ,pa me interesira da li na potvrdi o nekažnjavanju ,a koja mi je potrebna za rad vani,sad piše nešto da se vodi protiv mene ili je sve čisto prije nego krene novi taj postupak??

 

Unaprijed zahvalna i lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li u ikojem trenutku nebi pisalo..jer sam navodno pročitala da kad bi bila donešena pravomoćna presuda sa uvjetnom kaznom,kako je i bilo,da onda nebi??Pokretala sam novi postupak misleći da ću dobiti pravdu,ali ovaj sustav to ne pruža..opominjanje sutkinje i državnog tužilaštva od strane županijskog suda što su sve krivo napravili,ne pomaže jer ponovo isti vode isti postupak...to je samo ovdje moguće...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije,to je najžalosnije,ista sutkinja,sve isto..ja ne mogu shvatit to da ako ju dva puta netko opominje i ukazuje na sve što je krivo napravljeno,kako je onda moguće da se ponovo sve istom sucu dodjeljuje??Duboko razočarana, jer zbog svega ne mogu dobiti tu potvrdu i otići iz ove države...zahvaljujem se još jednom svima na pomoći.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije,to je najžalosnije,ista sutkinja,sve isto..ja ne mogu shvatit to da ako ju dva puta netko opominje i ukazuje na sve što je krivo napravljeno,kako je onda moguće da se ponovo sve istom sucu dodjeljuje??

 

U pravilu se kod drugog ukidanja mijenja sudac/predsjednik vijeća, pogotovo ako je ignorirao mišljenje višeg suda istaknuto u prvoj ukidnoj odluci. Zašto to nije napravljeno u ovom slučaju, ne znam.

 

Da me krivo ne shvatite - nije nemoguć i ovaj scenarij, ali je rijedak.

 

Razumijem razočaranje, jer ste sada faktički "zarobljena" ovdje, ali nažalost druge opcije nema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija