Jump to content

punomoć od oca


zeleni čaj

Preporučene objave

Poštovani,

prvi put sam na ovom forumu i neizmjerno sam sretna što postojite. Dakle, jedno hvala već na početku ili u pravnom žargonu "imate moj bjanko potpis već na početku" :-).

Dakle... Ovu jesen mi se teško razbolio otac. Do bolesti je tata uredno vodio naplatu i evidenciju o zajedničkim (maminim i njegovim) računima, ,registraciji auta, "čišćenju" zemljišta, gruntovne, katastri, porezi... Kako je bolest napredovala tata je tražio od advokata da sastavi ugovor o doživotnom uzdržavanju mame i njega kao primaoca doživotnog uzdržavanja i mene kao uzdražavatelja. Problem nastaje posljednjih 2 tjedna kada se tata počeo "gubiti", tj. tata je sve više dementan, konfuzan i povremeno na nekoliko sati dnevno bude opet "onaj stari". Tada je toliko priseban da traži od mene da potpišemo punomoć da ih ja kao njihova kći zastupam u pravnim poslovima, ali iskreno niti znam kako ni što. On bi htio jednim papirom sve svoje pravne obaveze prenijeti na mene. Pri tom je najviše usmjeren na jedan sudski spor koji traje godinama (18g) za kojeg on (i mama!)želi da ja budem ta koja će pregovarati s advokatima, ishodovati papire, obraćati se sudu.... (ni sama ne znam što me čeka pa vas molim za razumijevanje zbog mog nepoznavanja pravne terminologije i postupaka).

Je li postoji takva "opća" punomoć?

Ako ne, pretpostavljam da je trebam specificirati obzirom na vrstu sudskog spora. I tu dolazi do problema jer taj sudski spor non-stop šeće od višeg do nižeg suda, preko protutužbi, žalbi, ishodovanju dokaza i bla, bla... Na što da se pozovem? Je li sudski spor ima svoje "ime i prezime" bez obzira gdje šeće u sustavu ili je to svaki put nekakv drugi spis? Mogu li s tatinom punomoći ishodovati svu papirologiju (dio papira tipa presude, prigovori, protutužbe su jednostavno nestale iz obiteljskih dokumenata) u svezi tog spora?

Hoću "štreberski" uči u tko i kako u tom sporu jer, priznajem, u svih tih 18 godina nisam imala potrebu biti u tom filmu.

Evo puno pitanja za prvi post, ali vas molim da mi pokušate odgovoriti što je za moje roditelje i mene sada najbolje napraviti.

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako postojimogućnost gubitka spora bilo bi poželjno da svu imovinu dobiješ ugovorom o doživotnom uzdržavanjem. ništa ne ostaviti za nasljeđivanje. ako otac izgubi spor a kao nasljednik nasljedite neku imovinu dužni ste vračati dug oca do vrijednosti nasljeđene imovine. kod ugovora o doživotnom uzdržavanju tu obvezu nemate osim ako i to ugovorite. ugovor o doživotnom uzdržavanju obvezno upisati u gruntovnicu u vlasnički list.

ugovor ovjeriti u sudu.

 

član obitelji može zastupati drugog člana obitelj.

kod javnog bilježnika sastavite punomoć.

za sudski spor je opunomoćen odvjetnik. ta punomoć vrijedi do opoziva ili smrti opunomočitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala bovu i Matrix76 nasavjetima i isprika što se ranije nisam javila (bila sam na rubu civilizacije).

Nije mi jasno kako u ugovoru o doživotnom uzdržavanju mogu upisati imovinu koja još zakonski nije definirana? I još jedno pitanje, vezano uz drugi dio odgovora (bova)... Mogu li ja kao opunomoćeni zastupnik mog oca (ili čak moj otac!) otići na sud i tražiti iz arhive sudske spise o slučaju (npr. da ih fotokopiram i privatno arhiviram) ili je za to ovlašten jedino odvjetnik?

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije mi jasno kako u ugovoru o doživotnom uzdržavanju mogu upisati imovinu koja još zakonski nije definirana?

kako mislite nije definirana,sve što otac ima u svom vlasništvu je "definirano",i kao takvo može biti stavljeno u pravni promet.

Po pitanju pismena u vezi predmeta koji se vodi na sudu možete pokušati kod odvjetnika koji je vodio spor.(ako je oca zastupao odvjetnik)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija