Jump to content

preinaka tužbe i zastara


lola86

Preporučene objave

pozz,

 

radi se o tome da bi tužitelj (radi se o postupku prema starom ZPP) preinacio tuzb.zahtjev te uz njega istaknuo još i zahtjev za naknadu stete.. tuzba je podnesena jos 2004.g., pa me zanima da li bi ovaj zahtjev za naknadu stete ipak bio u zastari buduci je proslo 3 g bez obzira sto je pokrenutom tuzbom zastara prekinuta? mislim da da, ali me zanima i vase misljenje..

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Izvod iz Zakona o obveznim odnosima

ZASTOJ ZASTARE

Tražbine između određenih osoba

Članak 235.

Zastara ne teče:

1) između bračnih drugova,

2) između roditelja i djece dok traje roditeljsko pravo,

3) između štićenika i njegova skrbnika te upravnogtijela socijalne skrbi za trajanja skrbništva i dok ne budu položeni računi,

4) između osoba koje žive u izvanbračnoj zajednici, dok ta zajednica postoji.

Tražbine određenih osoba

Članak 236.

Zastara ne teče:

1) za vrijeme mobilizacije, u slučaju neposredne ratne opasnosti ili rata za tražbine osoba na vojnoj dužnosti,

2) za tražbine koje imaju osobe zaposlene u tuđem kućanstvu prema poslodavcu ili članovima njegove obitelji koji zajedno s njim žive, sve dok tajodnos traje.

Nesavladive prepreke

Članak 237.

Zastara ne teče za sve vrijeme za koje vjerovniku nije bilo moguće zbog nesavladivih prepreka sudskim putem zahtijevati ispunjenje obveze.

PREKID ZASTARE

Priznanje duga

Članak 240.

(1) Zastara se prekida kad dužnik prizna dug.

(2) Dug se može priznati ne samo izjavom vjerovniku nego i na posredan način, kao što su davanje otplate, plaćanje kamata, davanje osiguranja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ukoliko je tuzba podnesena 2000, donesena prvostupanjska odluka, izjavljena zalba i predmet vracen sada na ponovno, da li se primjenjuje novi Zakon o parničnom postupku koji je stupio na snagu 2013.g.? ukoliko novi, što mislite bi li bilo moguce uz sada postavljeni zahtjev postaviti alternativni ukoliko prethodni ne bi bio osnovan?

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 508.ZPP

Ako je prije stupanja na snagu ovog zakona donesena prvostupanjska presuda ili rješenje kojim se postupak pred prvostupanjskim sudom završava, daljnji postupak provesti će se prema dosadašnjim propisima.

Ako nakon stupanja na snagu ovog zakona bude ukinuta prvostupanjska odluka iz stavka 1. ovog članka, daljnji postupak provest će se prema ovom zakonu.

……………

Mišljenja sam da se u ponovnom postupku po žalbi,ostaje u okvirima tužbenog zahtjeva iz ukinute presude.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

konkretno ovdje se radi o primjeni čl. 25 ZV koji je tada bio na snazi, odnosno o gradenju na tudjem zemljistu kada je graditelj znao da gradi na tudjem zemljistu, vlasnik zemljista je imao pravo izabrati u roku od 3 g od saznanja i od 3 ponuđene opcije tj.između rušenja takve zgrade, trazenja predaje kuce sa zemljistem u posjed uz isplatu i trazenje cijene zemljista, osoba je izabrala prvu opciju..

nakon proteka od 3 godine osoba ima pravo potrazivati samo cijenu zemljista..

 

zanima me, da li osoba uz taj postavljeni zahtjev za rusenjem kuce moze alternativno postaviti zahtjev za predajom kuce sa zemljistem u posjed? da li je za isto prosao rok obzirom je tuzba podnesena jos 2000.g. a rok od 3 g izbora prosao..da li alternativni moze biti samo zahtjevati cijenu zemljista ukoliko zahtjev za rusenje ne bi bio osnovan ..primjenjuju se odredbe starog ZPP

 

hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

alternativno postaviti zahtjev za predajom kuce sa zemljistem u posjed? da li je za isto prosao rok obzirom je tuzba podnesena jos 2000.g. a rok od 3 g izbora prosao..

radi se o isticanju reivindikacijskog zahtjeva koji ne može zastariti,no takvom zahtjevu u konkretnom slučaju se može suprostaviti usvajajući protutužbeni zahtjev suprotne strane u smislu da je vlasništvo stečeno izvornim putem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija