Jump to content

molim pomoc


crv 1

Preporučene objave

Vecer, trebala bi malu pomoc. Otac mi je umro 06.03.2007. od posljedica karcinoma, zadnjih par mjeseci je bio na morfiju, i u toj fazi da nas vise nije ni raspoznavao. Bio je rastavljen od moje majke i oko dvije godine je zivio sa doticnom gospodjom,koja se za njega udala 07.02.2007., te uz to je potpisan i ugovor o uzdrzavanju do kraja ocevog zivota. Po datumima se vidi da je proslo svega 29 dana od ugovora i vjencanja do njegove smrti. Samim tim ona je dobila pravo na njegovu nekretninu, i iskljucila mene iz ostavinske. Zanima me imam li osnove pokrenut nekakve pravne radnje? Hvala,lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sudska praksa ne ide u prilog;

""Okolnost da je primatelj uzdržavanja umro nekoliko mjeseci nakon sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju sama po sebi ne utječe na njegovu pravnu valjanost jer takav ugovor sadrži u sebi i elemente aleatornosti.""

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 183/10-2, od 15. IX. 2010.

 

""Ocijenjeno je uzimajući u obzir sve okolnosti slučaja, da okolnost da je davatelju uzdržavanja u vrijeme sklapanja ugovora bila poznata teška bolest primateljice uzdržavanja, i da je ona umrla kratko vrijeme iza toga, sama po sebi ne ukazuje na ništavost ugovora kada je bilo neizvjesno koliko će dugo primateljica uzdržavanja živjeti.""

Vrhovni sud Republike Hrvatske, Rev 207/00, od 6. VI. 2000.

 

""Okolnost da je primateljica uzdržavanja umrla kratko vrijeme nakon zaključenja ugovora, kao i okolnost da bi tuženik inicirao sklapanje ugovora, na koju je tužitelj ukazivao u žalbi, a ponavlja je i sada u reviziji, ne daju osnovu za zaključak da bi ugovor bio protivan moralu društva.""

Vrhovni sud RH,Rev 1344/08-2

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mislio sam na moguće nerazumijevanje (upitnu poslovnu sposobnost) uslijed teškog zdravstvenog stanja.

svakako,sudsku praksu koju sam objavio je u pogledu aleatornosti,tako da autora teme nebi bunilo kratko vrijeme trajanja davanja uzdržavanja,no u pogledu rasuđivanja je nešto drugo,što bi valjalo dokazivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Zanima me jos mogu li dobiti povijest lijecenja bez sudskog naloga? Prije nego sto angaziram odvjetnika. Zasto sam toliko cekala, ne znam iskreno. Moja majka je bila skroz nezainteresirana,i sad to radim bez njenog znanja. Uostalom nikad me nitko nije zvao ni na ostavinsku. Hoce li sad bit veci problem tako nesto dokazati s obzirom sa je proslo dosta godina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija