Jump to content

Godisnji odmor - novi posao


law_ignorant

Preporučene objave

Molim pomoc, tek sam prsla u novu firmu i receno mi je da prvih 6 mjeseci ne mogu koristiti godisnji odmor, no malo sam se raspitala i nacula da to nije tocno da se proporcionalno vremenu provedenom u novoj firmi moze dobiti par dana. Zanima me ja sam u radno odnosu od 13.03. i trebalo bi mi pocetkom 5 mjeseca 3 dana je li to moguce ili ovisim iskljucivo o dobro volji poslodavca? Hvala!:moli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pošovana,

sukladno propisima Zakona o radu:

Prema čl.77.

(3) Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod toga poslodavca.

i rema:

Članak 85.

(1) Raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i ovim Zakonom, najkasnije do 30. lipnja tekuće godine.

 

U Vašem slučaju, samo u dogovoru sa poslodavcem možete ostvariti svoju potrebu za danima GO kako ste to rekli u svom postu. Hoću reći: Poslodavac Vam to može, ali ne mora odobriti. Ne vidim zašto Vam poslodavac nebi izažašao u susret ako ga Već sada obavijestite o tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na puni godišni odmor imate pravo nakon 6 mjeseci neprekidnog rada kod tog poslodavca (ali 6 mjeseci u toj kalendarskoj godini).

 

Na razmjerni dio imate pravo ranije. Određuje se tako da broj dana podijelite sa 12 (npr. ako imate pravo godišnje na 20 dana GO / 12 mjeseci=1.6. Dakle imate 1.6 dana za svaki mjesec rada.

 

Početkom 5. mjeseca još uvijek nećete imati ni puna 2 mjeseca rada kod tog poslodavca, tako da vam željena 3 dana ne mora odobriti.

 

Najbolje da se probate nekako dogovoriti i da ga na vrijeme pitate.

uređeno: od Roxette
r
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija