Jump to content

Krivotvorenje dokumenata ???


xtxt

Preporučene objave

Dobar dan

Imam kolegu na svome fakultetu koji je zbog problema sa revizorima prepravio JMBG i ime na kopiji indexa.

Da li je to krivotvorenje dokumenata jer to nije ni ovjerena kopija nego samo obicni papir sa njegovom slikom do sada nije imao problema nisu ga skontali.

Pitanje je da li ga mogu skontati tj. ko to moze primijetiti osim policije ali ona nikad ne hoda sa revizorima i ako ga nekako uhvate da li se on moze braniti na neki nacin posto to nije dokument nego obicni papir a druga je prica sto revizori to prihvataju a ne bi smili jer moraju traziti identifikacijoni dokument.

Unaprijed hvala :D

 

PS:U pitanju je BiH pa u slucaju da ne znate kako se to tretira mozete mi reci kako bi se to tretiralo u RH.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zato sto kad se kazna pise potreban je samo JMBG i tako da kazna postane nevazeca jer nisu tacni podatci.

Obicno se to ne moze desit jer bi revizori morali trazit indenfikacijoni dokument gdje su ispravni podatci a ovako revizori uzimaju podatke sa papira isto ko da im on diktira (ko da laze).

Do sada je to samo jednom uradio i nije se nista desilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 tjedna kasnije...

zanima me nesta...ovako ukratko.djed je potpisao ugovor o otkupu sad neznam stana ili stanarskog prava dok je bio ziv.umro je 1993god.ostavio je oporucno sve mojoj tetki,za sta postoji izjava koju je potpisao.vidio sam papire i potpis od djeda i poprilicno sam uvjeren da to nije njegov potpis,mogu reci i 95 posto.isto tako 6mj.prije smrti nije bio u stanju skoro nista nije mogao jesti sam itd....,umro je u bolnici .sta bi trebao napraviti da dokazem moju sumnju u taj potpis,posto sam uvjeren da on to nije samovoljno potpisao niti vlastorucno.

 

Ažurirano

 

sutra cu izvaditi tu izjavu u gruntovnici,sa tim potpisom,zatim oticu u stambeni i tamo izvadit potpisan ugovor .ako potpisi nisu identicni sta da napravim ,hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uredu,proslo je dugo vremena.slucajno su videni papiri jer ih tetka skrivala sve ove god.znaci i da je potpis krivotvoren nemoze se nista uciniti po zakonu....zar bas nema nista sta bi se moglo potegnuti,npr.,od prisile potpisa ,laziranja potpisa,i recimo kad bi se dokazalo da nije potpis identican sa potpisom od djeda nemoze se koliko sam shvatio nista uraditi.recimo,ako dokazem iz arhive iz bolnice da nije preminuli mogao funkcionirati itd.

uređeno: od johnny 1972
dopuna teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije svega - je li ostavinski postupak iza djeda uopće proveden? Jer vi ovdje govorite kako majka za sve ovo nije ni znala, a to nije moguće ako je ostavina provedena.

 

....zar bas nema nista sta bi se moglo potegnuti,npr.,od prisile potpisa...

 

Čl. 28. Zakona o nasljeđivanju nije na vašoj strani (rokovi).

 

...npr. laziranja potpisa...

 

O nečem sličnom vidite ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ostavinska rasprava nije bila,pa nije ni znala za tu izjavu do prije neki dan.

 

Ažurirano

 

sastavljena je izjava koju jeovjerio biljeznik,da ostavlja sve tetki.kao sta sam naveo a danas idem izvaditi dva dokumenta koje je djed potpisao kad je bio ziv.znam da je njegov rukopis drugaciji od onog na izjavi od biljeznika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Smatram da se većina problema koji vas muče dade riješiti pokretanjem ostavinskog postupka iza djeda, u sklopu kojeg ako tetka priloži ovu "izjavu" ili oporuku ili štogod već jeste, vaša majka će moći prigovarati istoj, nakon čega ćete ići u parnicu.

 

Ali odgovorite na još jedno pitanje - ova imovina koja je glasila na djeda u ZK, je li i dalje na njega ili ...?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...

ostavio je oporucno sve mojoj tetki,

...

sutra cu izvaditi tu izjavu u gruntovnici,sa tim potpisom,zatim oticu u stambeni i tamo izvadit potpisan ugovor .ako potpisi nisu identicni sta da napravim ,hvala

 

...ostavinska rasprava nije bila,pa nije ni znala za tu izjavu do prije neki dan.

...

 

Ovo su potpuno suprotni navodi. Ako nije bilo ostavinskog postupka, kako je imovina završila u tetkinom vlasništvu i temeljem čega se upisala u zemljišne knjige? A očigledno je da se upisala kad izjavu (valjda oporuku) vadite iz gruntovnice.

 

Ako ostavinski postupak ipak nije proveden, onda oporuku možete osporavati kad se bude vodio bez obzira na to kada je potpisana. Kao što vam je rečeno, za kazneni progon je nastupila zastara. Osim kazne po kaznenom zakonu, postoji i građanska "kazna" jer se onaj tko je krivotvorio oporuku smatra nedostojnim za nasljeđivanje. Međutim, u građanskom postupku (parnici) se u pravilu dokazuje nevaljanost oporuke, ali ne i to tko je oporuku krivotvorio (sama činjenica da je oporuka nekome u korist i da je tu oporuku čuvao ne znači automatski i da je taj krivotvoritelj), pa u praksi teško možete računati i na tu "kaznu".

 

A grafološka vještačenja su priča za sebe, potražite malo po Legalisu o toj temi. Ukratko, iz toga što vama potpis izgleda "očigledno" drugačiji uopće ne slijedi da će se grafolozi složiti da to nije potpis oporučitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako,sklopljen je ugovor o uzdrzananju dozivotnom,koji nije potpisao moj djed,jer sam danas uspio pribaviti orginalni potpis od njega.i sam pogled na njega govori da nije on to potpisao.stan nije vise na njega nego na tetku.ona ga otkupljuje jos po ugovoru o prodaji stana na kojem postoji stanarsko pravo...znaci,poslje smrti je preuzela otkup stana.pribavio sam orginal ugovor o koristenju stana iz1966god.koji glasi na djeda.na tom ugovoru je orginal potpis od djeda.a na ugovoru od preuzimanja otkupa na tetku je sasvim drugaciji potpis od djeda,isto tako drugaciji jepotpis i na ugovoru o uzdrzavanju.napominjem,...pored prezimena,drugacijim slovima je napisano ime djeda....moj djed se svuda potpisivao krasopisom i to samo prezimenom a ne i imenom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci ovako,laziran je po meni ugovor o uzdrzavanju,da se nebi radila ostavinska rasprava,automatski nakon smrti otkup prelazi na tetku ugovorom o uzdrzavanju.sada sam objasnio tocno sta je u pitanju.dali moja mama moze na osnovu toga sta poduzeti lijep pozzz.....

uređeno: od johnny 1972
dopuna teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Po mom mišljenju, ako se uspije utvrditi ništetnim ugovor, glede imovine njime raspodijeljene može se pokrenuti ostavinski postupak, u kojemu obzirom nema oporuke vrijedi zakonsko nasljeđivanje, odnosno u obzir kao nasljednice dolaze vaša majka i teta (i eventualno još koja njihova sestra/brat, jer pretpostavljam da je baka umrla).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija