Jump to content

ponistenje ugovora o dozivotnom uzdrzavanju


veki25

Preporučene objave

Pozdrav...imam par nedoumica i pitanja pa cu pokusat sto bolje objasnit...ovako prije 3 mjeseca baka je zavrsila u bolnici zbog tumora na debelom crijevu i doktori nisu bas puno nade imali za njezin oporavak...tada je stric potpisao sa njom ugovor o dozivotnom uzdrzavanju te nakon bakine smrti cijela njezina imovina prelazi u njegovo vlasnistvo...zanima me dali se taj ugovor mogao potpisat? Napominjem da je baka bila 2 godine skroz izgubljena i pod tabletama za zivce...gubila se stalno i nije bila prisebna...a stric i njegova obitelj nisu nikad drzali do nje pa tako ni sada...zavrsila je ponovno u bolnici jer je pala kod njih i zadobila izljev u mozak...te je sad jako lose nema bas puno sanse da ce prezivjet...

hvala unaprijed na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, ukoliko ciljate da činjenica bakine teške dijagnoze automatski čini ugovor o DU nevaljanim, naša sudska praksa već se izjasnila da to nije tako. Je li to moralno? Naravno da nije, ali pravno gledajući nije zabranjeno. Uostalom, što da se to primjerice desi mlađoj osobi?

 

Međutim, sigurno da bakino mentalno stanje i sposobnost da razumije ili ne razumije što potpisuje i radi itekako utječe na valjanost takvog pravnog posla - i to ćete moći pokušati osporiti. A ishod je nemoguće precizirati, jer ovisi o činjenicama kojima trenutno ni vi ne baratate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da naravno slazem se sa svime sto ste napisali i razumijem sta ste htjeli reci...neznam ni sam sta da radim,svjestan sam toga da ce to bit tesko dokazat

mozda bi bili najbolje da odustanem od toga jer ce mi izvuci i novaca i zivaca

al eto pokusat cu doznat sto vise pa ukoliko bude sanse u moju korist mozda se i upustim u dokazivanje

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gledajte, ukoliko ciljate da činjenica bakine teške dijagnoze automatski čini ugovor o DU nevaljanim, naša sudska praksa već se izjasnila da to nije tako.

kao npr iz obrazloženja presude Vrhovnog suda Republike Hrvatske, Rev 207/00, od 6. VI. 2000.

“Predmet spora u ovoj parnici je zahtjev tužiteljica za utvrđenje ništavim ugovora o doživotnom uzdržavanju što ga je tuženik kao davatelj uzdržavanja zaključio sa sada pok. primateljicom uzdržavanja. Tužiteljice su tražile utvrđenje pravne nevaljanosti ovog ugovora, jer su tvrdile da primateljica uzdržavanja u času sklapanja ugovora nije bila sposobna za rasuđivanje, da je ugovoru nedostajao element aleatornosti, budući je u času zaključenja bila izvjesna bliska smrt primateljice uzdržavanja, te da je ugovor zaključen iskorištavanjem tuđe nevolje, radi postizanja nerazmjerne imovinske koristi.

Sud prvog stupnja je utvrdio da je u času sklapanja ugovora tuženik znao za tešku bolest primateljice uzdržavanja (karcinom - sarakom), da je tada bilo neizvjesno koliko dugo će živjeti, te da je primateljica uzdržavanja umrla dva mjeseca nakon što je ugovor sklopljen.

Po mišljenju ovog suda, na temelju tih činjenica, nižestupanjski sudovi pravilno su utvrdili da prilikom sklapanja ugovora nije nedostajao element aleatornosti. Sama činjenica da je tuženik znao za tešku i neizlječivu bolest primateljice uzdržavanja ne može osporiti postojanje tog elementa. To bi se dogodilo u slučaju da je ugovor sklopljen u uvjetima kad bi bilo pouzdano da predstoji smrt primateljice uzdržavanja, odnosno da je davatelj uzdržavanja sklopio ugovor iskorištavanjem tuđe nevolje, radi postizanja nerazmjerne imovinske koristi. U konkretnom slučaju ti uvjeti ne postoje, na što posebno ukazuje otpusno pismo primateljice uzdržavanja od 2.rujna 1996. godine iz kojeg proizlazi da je upućena na nastavak liječenja, pa su stoga pravilno zaključili sudovi, da nije bilo izvjesno kada će primateljica uzdržavanja umrijeti. Okolnost da je primateljica uzdržavanja umrla relativno kratko vrijeme nakon sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, ne čini sama po sebi ugo-vor ništavim (ugovor o doživotnom uzdržavanju zaključen je 24. VII. 1996. godine, a primateljica uzdržavanja umrla je 23. IX. 1996. godine), zato što tuženik nije zaključio ugovor u namjeri da iskoristi teško stanje primateljice uzdržavanja, obzirom da iz utvrđenja sudova proizlazi da je to bila i izričita volja i želja same primateljice uzdržavanja.

Pri tome, potrebno je još ukazati da je prema utvrđenju sudova tuženik pomagao primateljicu uzdržavanja i prije samog zaključivanja ugovora, naročito za vrijeme njene bolesti, a što potvrđuju i same tužiteljice u svojem stranačkom iskazu.”

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E ovakvog ishoda se i ja pribojavam...ali opet baka se gubila 2 godine prije operacije...tako da bi mozda onda i ponistili zbog toga ugovor ali ne vjerujem...a sada poslije operacije zbog izljeva krvi u mozak vise se nicega ne sjeca...cak ni najblizu obitelj nemoze prepoznat

najveci problem je sto su bakina i nasa kuca na istoj cestici, znaci zajednicki ulaz i zajednicko sve nam je bilo...a sada nakon njezine smrti sve to cemo morat dijelit sa stricem koji nikada nije brinuo o njoj i ni kune nije ulozio u nista...tek su je poceli opsjedat kada joj je otkriven tumor onda su odjednom postali dobri

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

nisam se nadao takvom odgovoru..

Veki,pogrešno ste me shvatili,prvim odgovorom sam vam htjeo dati do znanja kako nemože te ništa poduzimati za bakinog života,a ne sad da bukvalno shvatite moje riječi u smislu da pitate ugovorne stranke da li su ili ne smjeli sklopiti ugovor.

No jasno mi je da neke stvari želite znati,pa ok,tu smo,samo naprijed,pitajte!

I ne se ljutit više.:mase2:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hehe pa da ocigledno sam pogresno skuzio...nisam se naljutio :D

sto se tice ovoga da se nemoze nista dok je baka ziva...ja sam naisao na neki clanak na netu da se tuzba jedino moze podnijet dok je baka ziva...kad umre da se vise nista nemoze...i sad neznam kako i sta ni nista :neznam:

joj taj zakon :glavomozid:

mislim da ce na kraju od svega toga bit nista :predaja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija