Jump to content

Gradnjom objekta oštetili mi kuću


nadanzg

Preporučene objave

Pozdrav!

Do moje kuće je gradilište na kojem su prvo srušili postojeći objekt,te započeli sa gradnjom novog. Prije rušenja kod oborina voda je curila po mojoj kući i oštetila mi fasadu i probila u sobu i oštetila dio zida. Prilikom rušenja objekta oštetili su mi kuću sa strane objekta i sve prostorije na toj strani su vlažne i zidovi mokri kada je padala kiša. Zatim su počeli sa gradnjom,nisu dovršili i sad i dalje curi voda izmedju moje kuće i tog objekta jer nisu postavili zaštitni lim. Prilikom gradnje bez pitanja su ušlina moj posjed i postavili neku ogradu. Gradilište nije osigurano, ima miševa i štakora.

Kome da se obratim za pomoć u vezi toga?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U konkretnom slučaju vi ste treća osoba kojoj je izvršenim građevinskim radovima pričinjena materijalna štete.

Prije svega možete stupiti u kontakt sa investitorom i izvođačem radova u cilju mirnog rješenja oko naknade materijalne štete,u suprotnom tužba.

""naručitelj i izvođač radova na nekretnini solidarno odgovaraju trećoj osobi za štetu koja je nastala u vezi s izvođenjem tih radova""

Iz odluke Vrhovnog suda Republike Hrvatske, br. Rev-1483/02 od 1. 10. 2003.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jeste li pokušali razgovarati sa investitorom?

Ili sa osobom koja vrši nadzor gradnje?

Imena tih osoba (fizičkih ili pravnih) bi trebala biti na onoj tabli sa podatcima o gradnji.

(pretpostavljam da ste razgovarali sa izvođačima i da nije urodilo plodom)

 

Što se tiče inspekcija, možete ih zvati sve redom - građevnu inspekciju za nepravilnosti u gradnji, pa radnu inspekciju jer 'sumnjate' da rade neprijavljeni radnici, sanitarnu za štakore, pa komunalnog redara ako ostavljaju nered na cesti, pa protupožarce ako odlažu zapaljivi materijal, pa inspekciju zaštite na radu ako radnici ne nose zaštitne kacige i nisu im svi strojevi atestirani (od male bušilice do velikog kompresora i agregata), pa zaštitu okoliša ako ispod strojeva ostaju velike masne mrlje od ulja...

 

Samo u razgovoru sa izvođačem, investitorom i nadzornim spomenite sve ovo što sam nabrojao uz ovu zakonsku obavezu koju je citirao poštovani Matrix.

Ako su normalni shvatit će i brzo ćete se dogovoriti. Niti investitor niti izvođač ne žele svaki drugi dan neku inspekciju na gradilištu ni sudske sporove.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako ne uspije dogovor s investitorom/izvođačem, nemojte samostalno popravljati štetu prije nego što provedete osiguranje dokaza: prijedlog sudu da hitno izađe na teren i zapisnički konstatira svu nastalu štetu (taj zapisnik će kasnije biti dokaz u postupku naknade štete ako ga bude bilo potrebno pokrenuti; možete to i vi sami fotografirati i zabilježiti, ali osiguranje dokaza ima određenu težinu pred sudom). nakon toga možete popraviti štetu da biste otklonili mogućnost da vam nastane daljnja, veća šteta, jer će tada sve biti dokumentirano.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija