Jump to content

Držanje pčela i kokoši u naseljeni mjestu


CARGA

Preporučene objave

Molim pomoć.Živimo u gradu,5 minuta od centra.U ulici je 10 kuća.Imamo susjeda koji drži kokoši te je pred 2 tjedna nabavio i 4 košnice sa pčelama.Zanima me da li se kokoši smiju držati u gradu i pod kojim uvjetima.Susjed je do pred godinu dana imao 20-tak kokoši i pijetla.Svi su se susjedi bunili međutim nikada ga nismo željeni prijaviti niti smo njemu prigovarali.Međutim većine kokoši se riješio i ostavio samo 3 ali problem je što ih je smjestio uz našu ogradu.Kako više nemaju trave često preletavaju preko žičane ograde,prilikom toga hvataju ih naša dva psa i taj scenarij se ponavlja 2,3 puta tjedno.Isto tako urušavaju zemlju i napravile su već rupe ispod ograde s naše strane.Isti susjed je iskopao i kanal kojim sve to od kokoši curi u naše dvorište.Pred 2 tjedna nabavio je i pčele,4 košnice.Čitali smo pravilnik o držanju pčela i stoji da moraju biti minimalno 20m udaljene od međe te ako je izletna strana okrenuta prema kućama što u njegovom slučaju je,drži ih cca 7-8 metara od međe i usmjerene su prema našoj ući a vidimo da očito ne misli postaviti ogradu kako je navedeno u pravilniku visine 2 m.Sa drugim susjedom ima nekih drugih problema i dogovorili smo se da ćemo za vikend s njime porazgovarati i zamoliti ga na lijep način da drži samo ono što smije i onako kako je propisano.Iza kuće također sadi sve moguće odmah uz ogradu na cca 200m2 i non sto gnoji,sve oko kuće mu je prepuno bačvi u kojima skuplja kišnicu i koprive te s tim zaljeva.Kada s tim zalije taj dan ne može nitko od smrada otvoriti prozore na kući ili boraviti u dvorištu.Molim Vas da li se kokoši i pčele smiju držati na gore opisan način te da li je on i kome dužan prijaviti daima pčele?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gradovi donose Odluke o komunalnom redu, u kojima piše smiju li se ili ne smiju držati domaće životinje u gradu. Npr., ovdje je Odluka o komunalnom redu Grada Zagreba, u kojem u čl. 101. piše da na području grada nije dopušteno držanje domaćih životinja. Predlažem da susjeda - ljubitelja životinja, prijavite komunalnom redaru vašeg grada, pa neka on utvrdi smije li ili ne smije držati životinje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niste naveli ime mjesta/grada!? ... A možda sva mjesta imaju iste odredbe o pčelama. tko zna...

 

Za pčele praktično ne vrijede ove odredbe o držanju životinja, nego se ravna po tom praviniku o držanju pčela.

 

 

 

Molim Vas da li se kokoši i pčele smiju držati na gore opisan način te da li je on i kome dužan prijaviti daima pčele?

 

Tko drži pčele sada mora prijaviti košnice Pčelarskom savezu, i mora biti uključen u sustav liječenja pčela. Zbog opakih bolesti i novih nametnika (i uporabe raznih novih otrova - neonikotinoida), pčelama prijeti pomor.

Ja imam 70 košnica (bavim se time onako poluprofesionalno, priprema za dane mirovine), i da mi dođe neki padobranac, odmah bi ga prijavio da nije uključen u sustav .

Tu nema više nikakve zafrkancije, po onom - pa kaj nekom smeta mojih par košnica.

Radi se o opasnosti od širenja epidemija i opakih nametnika. Prošle godine je zbog pojave jednog nametnika iz Južne Afrike u Južnoj italiji spaljeno nekoliko tisuća košnica i uvedena karantena u krugu 140 km.

Toliko je to sada ozbiljno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija