Jump to content

probni rok


anonimno

Preporučene objave

Da li može informacija u slijedećem slučaju:

Radnik primljen na neodređeno uz uvjet probnog roka od 6 mjeseci.

Poslodavac radniku usmeno izrazio nezadovoljstvo njegovim radom na što on odlazi na bolovanje a da je prethodno poslodavcu rekao da će trajati tri dana.

Obzirom da se više ne javlja nakon 10 dana poštom upućen poziv. Tek nakon 18 dana donosi samo doznake i obavještava da će to potrajati.

Da li mu poslodavac smije uručiti otkaz iako je na bolovanju u vidu otkaza radniku koji nije zadovoljio na probnom roku?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mozete mu dati otkaz dok je na bolovanju odnosno tocnije otkazni rok ne pocinje teci. Osim u slucaju izvanrednog otkaza ali ne vidim neki preveliki razlog za tu vrstu otkaza. Redoviti otkaz uz otkazni rok od 7 dana ili duze ako je tako dogovoreno. Znaci razlog i najkasnije do zadnjeg dana trajanja probnog roka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zabrana redovnog otkazivanja radniku koji je na bolovanju odnosi se se samo na radnike koji su pretrpili ozljedu na radu ili su obolili od profesionalne bolesti (čl. 80. ZOR).

 

Zakon ne govori ništa o otkazivanju u drugim slučajevima.

 

Ja bih utvrdio da nije zadovolji na probnom roku i dao mu otkaz. Pazite samo da tražite mišljenje radničkog vjeća ako je osnovano ili sindikalnog povjerenika ako ga imate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se to odnosi na nemogućnost davanja otkaza u takvim slučajevima, dok se u članku 118. definira da otkazni rok ne teče dok je radnik na bolovanju, između ostalog...

 

u ovom slučaju može se napisati da nije zadovoljio na probnom radu, ali otkazni rok počinje teći tek kad se otkaz dostavi radniku i kad se vrati sa bolovanja...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li mu poslodavac smije uručiti otkaz iako je na bolovanju u vidu otkaza radniku koji nije zadovoljio na probnom roku?

 

naravno da smijete.

Ovo što je gore rečeno je donekle nejasno - otkazni rok ne teče, što ne znači da mu ne možete dati i uručiti otkaz odmah. Što i morate obzirom da vas vežu rokovi. Po meni imali ste uvjete za izvanredni otkaz, obzirom da vam je bio u roku od tri dana dužan dostaviti liječničku dokumentaciju o bolovanju (a ne da vi njega pozivate da se javi na posao).

No po svemu sudeći vam je taj rok prošao pa za to više nemate uvjeta.

 

Što se tiče zadovoljenja na probnom roku tu je sudska praksa vrlo upitna - obrazloženje ne može biti "nije zadovoljio na probnom radu" već morate obrazložiti otkaz kao da nije bio na probnom, dakle prema onome što Zakon o radu navodi kao razloge.

 

Možda je ovo malo strogo, ali čini mi se da vas zafrkava , pa eto... takvo mi danas raspoloženje

pozdrav, Modesty (malo u žurbi pa ovaj put bez logiranja)

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A zašto bi se nezadovoljstvo radnikom na probnom roku trebalo detaljno obrazlagati. jednostavno nije zadovoljio.

 

evo zašto...

 

Vrhovni sud:

 

U slučaju otkaza ugovora o radu uz ugovoreni probni rok, otkaz mora biti dat u pismenom obliku, ne mora se obrazlagati opravdanost razloga otkaza ali mora biti naveden pravni temelj otkaza. (čl.106. st.6.) "Odredbom čl. 111. st. 2. propisano je da poslodavac mora u pismenom obliku obrazložiti otkaz. Odredbom čl. 23. ZR, a na koju se revident poziva, propisano je da ukoliko je ugovoren probni rad, otkazni rok iznosi najmanje sedam dana. Stoga bi i takav otkaz, s obzirom na utvrđenje sudova da odluka o otkazu ne sadrži obrazloženje i otkazni rok, koji je obavezan, bio pravno nedopušten. Jedino, što u slučaju otkaza ugovora o radu uz ugovoreni probni rad, poslodavac ima pravo na otkaz primjenom odredbe čl. 106. st. 6. Zakona o radu, pa u obrazloženju otkaza ne mora obrazlagati opravdanosti razloga otkaza, ali mora navesti pravni temelj otkaza. I na takvog poslodavca primjenjuju se odredbe čl. 111. ZR koji propisuje pravni oblik otkaza."

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija