Jump to content

legalizacija


gogaana

Preporučene objave

naziv teme mozda i ne odgovara ali evo situacija je sljedeća: kupili bi kuću koja je sagrađena prije 1968.g.tako da nju ne treba legalizirati,ali je sporna dvorišna zgrada koja nije ucrtana Tj.postoji nekakva zgrada puno manja i predviđena na drugom mjestu,ali je sagrađena na drugom mjestu u dvoristu. Konkretno me zanima dali je uopće kupoprodaja izvediva obzirom na tu dvorisnu.i koliko bi otprilike kostalo ucrtavanje i legalizacija te dvorisne zgrade? zgrada je 10mx3.5mx2,7m- dali se moze legalizacija pokrenuti nakon kupnje:neznam:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, dakako da je kupoprodaja moguća. Vi će te sklopiti kupoprodajni ugovor prema onome što piše u ZK izvatku i postat će te rješenjem vlasnik istoga. Nitko iz gruntovnice vam neće provjeravati ono što je upisano u ZK i stvarno stanje.

 

Meuđutim, imate problem pri legalizaciji. Pošto dvorišna zgrada zgrada nije legalizirana po "fleksibilnom" Zakonu o postupanju s nelegalno izgrađenim objektima, da bi sada uopće mogli legalizirati, objekat mora poštivati prostorne planove (udaljenost od međa, izgrađenost čestice itd). Naime, poslije roka za podnošenje zahtjeva za legalizaciju (30. lipnja 2013), sve ostalo podliježe Zakonu o gradnji NN 153/13, povezano sa Zakonom o prostornom uređenju i Zakonu o građevinskoj inspekciji koji su na snazi od 01.01.2014. Ukratko, propisi iz zakona dozvoljavaju legalizaciju isključivo kada je objekat izgrađen u skladu s prostornim planom.

 

Ako to objekat zadovoljava možete legalzirati, naravno uz veću "kaznu".

 

Koliko bi to koštalo, najtočniji odgovor bi dobili u ovlaštenom građevinskom ili arhitektonskom uredu koji se bave i poslovima legalizacije.

 

Usput, ima li kuća Uporabnu dozvolu? Prema zakonu bi je trebale imati i kuće izgrađene prije '68.

 

Energetski certifikat?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, dakako da je kupoprodaja moguća. Vi će te sklopiti kupoprodajni ugovor prema onome što piše u ZK izvatku i postat će te rješenjem vlasnik istoga. Nitko iz gruntovnice vam neće provjeravati ono što je upisano u ZK i stvarno stanje.

 

Ovo nije točno.

Nekretnina sada za prodaju mora imati i tzv. 'pozitivnu zabilježbu'.

 

O tome i problemima u vezi toga ovdje:

 

http://www.mirakul-adria.hr/hr/novosti/3/Novosti

 

http://www.agenti.hr/info-klijent/vazna-upozorenja/

 

http://www.034portal.hr/clanak.php?id=2889

 

Energetski certifikat?

 

Da. I to treba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Felixx, točno je, možda samo nedorečeno zbog pitanja o Uporabnoj dozvoli.

 

Naime, vjerovatno vam je i samom poznato da se kod nas zakoni mjenjaju svako malo, tako da ja ne bih prilagao linkove koji nisu ažurirani.

 

Pa je tako Zakon o prostornom uređenju i gradnji van snage od 31.12.2013. Iz njega su proizašla tri zakona, Zakon o gradnji, Zakon o prostornom uređenju i Zakon o građevinskoj inspekciji.

 

Dakle, da ponovim, važečim Zakonom o gradnji, i građevine (kuća, pomočni objekat ne jer spada pod jednostavne građevine) građene prije 15. veljače 1968 moraju imati Uporabnu dozvolu kao dokaz legalnosti koja će se priložiti i poslužiti u svrhu "pozitivne zabilježbe", pa kao što rekoh, ništa drugo "gruntovničane" neće zanimati.

 

Ako se Uporabna tek treba ishodovati, referenta iz Ureda državne uprave za gradnju i prostorno planiranje neće ni zanimati pomočni objekat od cca 35m2, jer se za njega ni ne traži, niti je potrebna, niti će se u Uporabnoj za kuću spominjati.

A da će taj objekat netko morati legalizirati, morati će.

 

Iskreno, ja ne bih ulazio u kupnju bez "čistih papira" ili bar bez znanja koliko će me to poslije "lupit po džepu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija