Jump to content

zbunjoza oko nasljedstva


Katia Sadowski

Preporučene objave

Bok svima,

 

baka je umrla 2010 godine, sestra i ja smo jedini nasljednici. tek ove godine 2015 je pokrenuta ostavinska rasprava(mi smo cekali da nam dode pismo s pozivom na raspravu , a javni biljeznik nas nije mogao pronaci? pa se ostavinska rasprava pokrenula tek 5 god posli smrti). Baka je imala minus na kartici 2013 godine oko 2000,00 kuna vodenje racuna u eurima koji je prerastao u nedozvoljeni minus i na to su isle kamate. sad ono sto me interesira, moze li se saznati ikako prije ostavinske rasprave koliki je dug narastao(da mozemo odluciti zelimo li prihvatiti nasljedstvo) i jeli uopce zakonom dozvoljeno da se naplacuje vodenje racuna i stvara kamata za racun koji nije koristen u tom peridou jer je osoba preminula(dug je nastao od 2010 godine do 2015)? i mozemo li se mi zaliti na odluku da to moramo platiti? Mi smo i ranije pokusali zatvoriti racun ali nam nije bilo dozvoljeno to u banci bez ostavinske rasprave iako je setra imala punomoc na isti dok je baka bila ziva.

 

puno hvala svima koji odgovore.pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mi smo i ranije pokusali zatvoriti racun ali nam nije bilo dozvoljeno to u banci bez ostavinske rasprave iako je setra imala punomoc na isti dok je baka bila ziva.

 

puno hvala svima koji odgovore.pozdrav

 

kako ste pokušavali zatvoriti račune ?

dali ste banku pismeno obavjestili o smrti korisnice njihovih usluga (preporučeno i sa povratnicom) ili samo blablablabla na šalteru (što nemožete dokazati (osim ako imate svjedoke/a).

 

prošlo je 5 godina od nastanka duga (i smrti korisnice računa) moguće da je nastupila zastara potraživanja duga.

 

dali je banka pismeno pozivala korisnicu (za koju nije imala saznanja da je umrla) da izmiri dugovanje.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pa recimo da IMA. IMA neka zemlja, odnosno na njoj je bila polovica zemlje I kuce na selu na meni I sestro druga polovica. Nas troje smo bili nasljednici posli didove smrti.pozdrav :)

 

Ažurirano

 

Sestra je isla na dracevac da vidi sta je s tom.raspravom jer nam se cinilo 2013te da je dugo cekati 3godine na raspravu. Tu je ona pokrenula postupak jer nije bio pokrenut(mi smo mislila da to drzava radi automatski kad pokojnik umre) , posli toga nas isto 2 godine nitko nije zvao, saznali smo ove godine da je predmet kod odredenog biljeznika I nazvati ga, cura koja radi tu kaze da nas je trazila 2godine I da je predmet bio vracan nekoliko puta?! (Mi imamo istu adresu kao pokojna baka)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

dali ste pismeno obavjestili banku da je korisnica računa umrla.

ako sestra koja je punomoćnik nije mogla raspolagat računom (banka je osporavala punomoć) imali su saznanja da korisnica računa nije živa. račun su trebali zatvoriti po sili zakona. mrtva osoba nemože biti sudionik obveznog odnosa.

 

ZOO

Poslovna sposobnost

Članak 18.

(1) Poslovno sposobna osoba može vlastitim očitovanjima volje stvarati pravne učinke

 

mrtva osoba nema poslovnu sposobnost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija