Jump to content

Kada klijent ne plaća knjigovođu


MathiusCorvinus

Preporučene objave

Poštovanje,

 

registrirao sam se na ovaj forum jer me zanima jedna situacija, prije svega moje mogućnosti po pitanju izlaženja iz iste.

 

Kao što naslov kaže - radim sa majkom(ovo sada nema veze s temom, ali ću napomenuti, ona je srčani bolesnik u 60-ima) u jednom malom obiteljskom knjigovodstvenom servisu. Od svih klijenata kojima vodimo knjige, imamo jednog klijenta koji sve skupa nije platio minimalno 16 računa. Račune izdajemo na mjesečnoj bazi.

 

Pošto je njegovo neplaćanje nekoliko puta prouzrokovalo razne blokade žiro računa, te nemogućnosti isplaćivanja plaća (firma dovoljno zaradi za kiriju, režije, prevoz, i dio doprinosa), odlučio sam reći majci da napravi nešta po tom pitanju, a ona kaže da ne želi:

1.) izgubiti klijenta - na šta joj ja odgovaram da kakav je to klijent koji nije platio toliko računa (inače taj je klijent jedan od prvih naših klijenata, vodimo mu knjige već više od 10 godina)

2.) ulaziti u prekršaj - nisam upoznat sa zakonom, no ona tvrdi da zakon kaže da, ukoliko knjigovodstvo određenog obveznika PDV-a ne napravi određene obrasce koji imaju zakonski rok predaje, i knjigovođa i sam obveznik mogu novčano i još nekako odgovarati.

 

I uporno mu ne želi reći da plati koji račun, već mu normalno pošalje obrazac, bila to plaća, bio PDV, s porukom u mailu, "LP!"

 

Da se vratim na nemogućnost isplaćivanja plaća: firma okrene dovoljno novca za gore navedeno i još neku socijalu, ali jednostavno nema dosta da mi se isplati kompletna plaća, koja nije visoka. Zbog toga, morao sam si ići spustiti minus u banci da si mogu platiti školarinu jer studiram izvanredno.

 

Ukoliko je točka 2.) istinita, to praktički znači da on nama uvijek može "priprijetiti"(naravno, suptilno, da smo i mi u prekršaju ako mu ne napravimo PDV). Prema tome, može li on nama ne plaćati u nedogled?

 

Zanima me koje su nam tu mogućnosti? Znam da je jedan od izlaza da mu prestanemo voditi knjige, što je majka počela razmatrati prije nekih mjesec dana nakon što smo zaključili da je jedini način da si platim školarinu podizanje minusa u banci, a ne isplata plaće.

 

Ukoliko bi mu i prestali voditi knjige, kako mi možemo naplatiti ta potraživanja, ukoliko ih uopće možemo naplatiti? Ta su potraživanja stara možda do dvije godine.

 

Želim napomenuti dvije stvari.<br>Prva: da, ukoliko bi taj klijent podmirio svoje obveze prema nama, i firma i ja osobno nebi imali ama nikakvih problema.

Druga stvar koju hoću napomenuti: direktor te firme koja nam je dužna (dakle klijent) otvorio je jedan j.d.O.o., kojem mi, pazi čuda, ne vodimo knjige, i s toga on nas može još više vuć za nos i praviti još veće budale od mene i od moje majke.

 

Hvala Vam unaprijed!

uređeno: od MathiusCorvinus
nepregledan originalni post
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ne vidim problem u ovome: ili mu se zahvalite na suradnji za ubuduće i raskinite ugovor o obavljanju knjigovodstvenih usluga tako da se ne gomilaju novi dugovi, ili mu nastavite voditi knjige, ali mu prvo pošaljite opomenu za neplaćeni dospjeli dug, pa možete i pokrenuti ovrhu na temelju računa kao vjerodostojnih isprava (to učinite i ako raskinete ugovor).

 

osim toga, možda je moguće prvo razgovarati s klijentom, možda nije svjestan situacije i misli da ga knjigovođa može čekati, s obzirom da je dugogodišnji lojalni klijent.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija