Jump to content

ostavina u inozemstvu


šnical

Preporučene objave

Molim što precizniji odgovor na konkretno pitanje. Kako najjedostavnije i najjetinije saznati predmet nasljeđivnja u SR Njemačkoj i eventulno postojanje oporuke pokojnog oca,HR državljana čija mi je smrt zatajena te sam za nju privatim putem saznao nakon pola godine. Otac se razveo od moje majke i udao za drugu ženu u Njemačkoj s kojom ima kći. Bili smo u dobrim odnosima kao i sa pomajkom no nakon što mi je njegov telefon počeo odbijati pozive s mojih telefona te nije odgovarao na pisma počeo sam brinuti te nakon upornih pokušaja saznao da je umro. Očito je da se radi o namjernom činu, pretpostavljam zbog ostavine što je bolno jer mi je samim tim onemogućeno prisustvo na sahrani. Nakon dvogodišnjeg čekanja pokrenuo sam ostavinsku raspravu u Hrvatskoj koja bi se trebala uskoro održati i predmet nasljeđivanja u HR mi je poznat osim nepoznanice na koji način doći do podataka o deviznom računu stare štednje u Ljubljanskoj banci za koju znam iz njegovog kazivanja. Pošto je u inozemstvu iznenada preminuo u bolnici mnoštvo je nepoznanica koje ne mogu saznati jer njegova supruga to taji od mene a polusestra nije za suradnju te još k tome ima odvjetnički ured u Njemačkoj. Kako najlakše doći do svog zakonskog dijela nasljedstva u Njemačkoj pošto se o tom dijelu ostavine raspravlja na teritoriju države gdje se ona nalazi? Dali se do podataka o imovini može doći konzularnim putem? Na kakve još potekoće mogu naići? Što mogu učiniti sam jer nemam sredstava za odvjetničke usluge. Hvala na svakoj pomoći da pobijedi pravičnost i ublažim duboku bol koja mi je nanesena.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala G-man na kratkom i preciznom odgovoru. U međuvremenu sam ispitao mogućnost rješenja preko Ministarstva v. poslova odnosno njihova nadležnog konzulata kako upućuju u Veleposlanstvu SR Njemačke ali ispostavilo se da su te upute krive čemu se čude i u MVP. Naime, prema uputama Veleposlanstva koje su objavili na svojoj stranici i oni mogu pripremiti ostavinski postupak uz ispunjene dvojezične formulare i tražene prevedene dokumente kod ovlaštenog sudskog tumača. Jedan od navedenih je i popis imovine u SR Njemačkoj koji se pribavlja zahjevom MVP-u konzularnim putem no osoba koja na konzularnim poslovima radi dugi niz godina tvrdi da njihova objava nije točna već se konzularnim putem uz zahtjev i pristojbe može dobiti samo međunarodni smrtni list i informacija da li je ostavinski postupak u Njemačkoj vođen. Zaista nerazumljiva neusklađenost!? Zašto stranka koja nema dovoljno sredstava a pismena je i ima volju svojim trudom i vremenom sama pribaviti tražene dokumente to nije u mogućosti već je se usmjerava isključivo na odvjetnike. Odvjetnika bih opunomoćio kod samog ostavinskog postupka i hvala na savjetu kako, preko naših iseljenika najbolje. Još molim hitno pomoć kako doći do podataka o računu pok. oca stare devizne štednje Ljubljanske banke i dali mi je isti potreban na ročištu za ostavinu u Hrvatskoj koje je zakazano za 10 dana.

Iskreno zahvaljujem na pomoći i nadam se da smo još nekom pomogli.

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naime s Veleposlanstvom nisam kontaktirao ali na njihovoj internetskoj stranici objavljene su te informacije zajedno sa formularima koje treba ispuniti i poslati poštom a oni vas zovu kad sve prouče da date nasjedničku izjavu osobno, Molim Vas posjetite njihovu stranicu gdje je detaljno sve obrazloženo da možemo komentirati što se može preko njih riješiti. S pok. ocem nisam zadirao u njegov osobni život jer sam bio zadovoljan što me nije zaboravio, redovito me posjećivao te mogu reći da sam imao oca, no požalio mi se da ima deponiran određen iznos kod LJB koji je ista raspadom ex Ju blokirala ali od 1.11.2015. štediše i nasljednici moći će podositi zahtjeve za povrat. Pretpostavljam da su knjižica i br. računa kod njegove supruge no vjerojatno postoji način da i ja kao nasljednik pribavim te podatke, iako mi je matičar prilikom podnošenja zahtjeva objasnio da će za svu navedenu imovinu j. bilježnik službenim putem pribaviti podatke. Mogu li u to biti siguran jer ročište je zakazano za tjedan dana.? Vjerujte da pola godine nisam normalno živio zbog brige što je s ocem ali uz pomoć dobrih ljudi i Hrvatske katoličke misije saznao sam da je umro a i gdje je pokopan što mi je vješto prikriveno. Zato sam siguran u uspjeh jer i vi mi pomažete da prijeđem put do kraja. Hvala i lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Upravo sam uspio stupiti u kontakt s Ljubljanskom bankom-fiijala Zagreb te mi je ljubazno objašnjeno da im pošaljem zahtjev za dostavu podataka o računu s pripadajućim dokumentacijom(dokaz o srodstvu, poziv na ostavinsku raspravu) te će mi odgovor poslati odmah, iako bi to po službenoj dužnosti trebao učiniti j. bilježnik, no u praksi se to rijetko čini(za LjB), pa se stranke upućuju na dokazivanje naknadno pronađene imovine. Pričekat ćemo odgovor koji možda još nekom pomogne.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Odgovor na upit banci sam dobio telefonom već isti dan kad su primili poštu a odgovorit će i službeno tako da čovjeka veseli kad se neke stvari mogu tako brzo riješiti. Da su bar svi tako ažurni. Nadalje čekam ostavinsku pa ćemo vidjeti na koju stranu krenuti. Hvala G-man na supportu i

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinska prošla, pomalo razočaran jer sam bio jedini od nasljednika pa nisam uspio saznati neke stvari koje su od mene dugo skrivane. No nešto sam i doznao. Otac i pomajka su još 1990. g. sastavili oporuku kod odvjetnika za koju nisam znao. U njoj spominju samo polusestru kao JEDINOG POTOMKA KOJEG IMAJU i kojoj se u cijelosti ostavlja u nasljedstvo obiteljska kuća nakon njihove smrti s tim da je svoj dio njena majka ostavila njoj a očev dio je naslijedila nakon njegove smrti. Gdje sam ja tu?Nije li jadno da me vlastiti otac zaboravio spomenuti u oporuci barem kao potomka i navesti da mi ne ostavlja nikakvu imovinu.Prihvatio sam nužni dio koji mi po zakonu pripada. No na ostavinskoj sam prijavio i nekretnine u njegovom rodnom kraju na koje polaže pravo u 1/2 ali za njih ne postoji oporuka niti saznanje ostalih sunasljednika da postoje. Sugerirano mi je da se pokušam dogovoriti sa sunasljednicama da daju dopunu nasljedničke izjave o tim nekretninama i odreknu ih se u moje ime ali to ne želim jer sam dovoljno izigran da bih to od njih mogao očekivati. Zanima me dali postoji slijedeća zakonska odredba koju sam negdje pročitao ali je ne mogu naći:"Ako ostavitelj oporukom nije rasporedio SVU svoju imovinu dolazi do zakonskog nasljeđivanja a ne oporučnog." Ima li šanse da se navedeno provede jer ostavinska još nije zaključena zbog čekanja na nasljedničke izjave. Hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija