Jump to content

Darovni ugovor


Branka10

Preporučene objave

Ispričavam se ukoliko sam duplirala temu. Zanima me dali je u darovnom ugovoru dovoljno napisati ono što piše u zk. ulošku napr. 2/4 suvlasnički udio u stambenoj zgradi sagrađenoj na zk.č br......ukupne površine..... ili moram još i specificirati da se radi o prizemlju stambene zgrade itd, naime suvlasnici nisu napravili suvlasnički sporazum (etažiranje itd). Drugo pitanje je dali treba u darovni ugovor unijeti vrijednost nekretnine? Puno hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana !

 

Morate reći u prizemlju stambene zgrade ,sagrađene na k.č.---- KO --- u gradu xy

, u ulici xy,površine--

Vrijednost ne trebate istaknuti .

Darovatelj daruje svoj suvlasnički udio od 2/4 u prizemlju.....

Daroprimatelj prima sa zahvalnošću nekretnine opisane u čl.1. ovog ugoora...

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovani, imam sljedecu situaciju pa bih Vas zamolio za pomoc. Naime, vlasnik sam 2/3 stambene povrsine, na ostalu 1/3 upisana je od pokojnog oca sestra koja je slijedom nasljedovanja od svog oca naslijedila tu 1/3. U kuci ne zivi vec 40 godina. Stara je i nemocna i njeni bi ju smjestili u doma za starije i nemocne osobe. Traze od mene da stavim potpis na darovni ugovor kojim bi mi tetka darovala svoj dio, valjda to smeta za uvjet smjestaja u staracki dom na racun HZZO-a(HZMO-a). Mene zanima moze li ikojim slucajem, ako ja potpisem darovni ugovor, doci do toga da sam primoran placati mjesecnu clanarinu tetki u domu protiv svoje volje i znanja.

Molim Vas za pomoc, nadam se da sam koliko toliko jasno opisao situaciju.

Lijepi pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Ako je u pitanju čisti darovni ugovor tada tetka daruje svoj dio ,a vi primate dar sa zahvalnošću .

Ako teta zapadne u financijske teškoće može tražiti dar natrag ,. Na temelju čistog darovnog ugovora Vi ne trebate plaćati nikakvu članarinu kako kažete ili moguće razliku u cijeni od tetine mirovine do cijene koštanja staračkog doma . Vi trebate vidjeti o kakvom se to ugovoru radi , radi čega biVi potpisali neku suglasnost .Ako teta nikada nije koristila tu svoju 1/3 , a Vi se nalazite u zakonitom posjedu .npr .posjed ste naslijedili od svojih predaka ,tada

možete ustati tužbom za utvrđenje prava vlasništva dosijelošću .

Pitanje da li teta ima nasljednike,koji bi željeli da se moguće dom uknjiži kao vlasnik na 1/3

tada taj novo upisani subjekt može tražiti razvrgnuće suvlasničke zajednice civilnom diobom tj. prodajom .

Vi ukoliko se taj dio ne daruje Vama bez ikakve obaveze morate biti oprezni da ne nastradate ,da si ne nabijate troškove i upadnete u nevolju .

To je iznijeto samo kao primjer koji problemi bi mogli uskrsnuti,obzirom da nema preciznih informacija .

Ako Vi dugi niz godina to neometano samostalno koristite tada ste stekli vlasništvo dosijelošću i na toj 1/3 i ne trebate uopće priznati da je tetka vlasnik,već ćete sudskim putem dokazati da je to Vaše . Zatim pitanje je i da li ste Vi ulagali u tu 1/3.

 

Vi navodite da bi tetu njeni smjestili u dom prema tome teta ima nasljednike koji bi ju mogli naslijediti i to njenu imovinu ,ali i dugove do visine vrijednosti imovine ili učinjenog dara , a iza toga nastupaju problemi naplate .

Ja sam za soluciju negiranja vlasništva teti jer može biti da je teta samo formalno uknjižena a stvarni vlasnik je osoba koja je u posjedu i koja uživa neometano dugi niz godina taj posjed.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani!

 

Zaboravljeno je istaknuti da se kod darovnog ugovora u konkretnom slučaju treba platiti porez. Ako je teta voljna sklopiti ugovor o darovanju ,tada ne će biti niti problem da podnesete tužbu jer teta ne treba nikuda ići ,sud će smatrati da je tužena priznala tužbeni zahtjev ,ako ne odgovori na tužbeni zahtjev u roku . Na tako stečeno vlasništvo ne plaća se porez.

 

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija