Jump to content

Plaćeni dopust


barbika

Preporučene objave

Poštovani ,

nadam se da će mi netko na moje postavljeno pitanje odgovoriti (što žurnije )jer se želim argumentirano obratiti poslodavcu.

 

Naime radim u zdravstvenoj ustanovi i ustanova me šalje na edukaciju,vode me na plačenom dopustu ,uredno isplačuju dnevnice ,a kad postavim pitanje što je sa subotama koje provodim na edukacijama (koje inače ne radim) ne žele mi dati odgovor .Zanima me dali bi mi te subote trebali prikazivati kao prisustvo na radu ,automatski bi dobila višak sati ,što je i činjenično stanje .Jer jedan dio svog slobodnom vikenda provodim na edukaciji .Kakva je procedura ?

 

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 40.

Vrijeme provedeno na seminarima,tečajevima i sličnim oblicima edukacije na koju je radnik upućen od poslodavcaza potrebe poslodavca i/ili radi obveznog kontinuiranog usavršavanja radistjecanja ili obnove odobrenja za samostalan rad, organizirano u ustanovi iliizvan nje, smatra se vremenom provedenim na radu.

http://www.zdravlje.hr/zakonodavstvo/kolektivni_ugovor

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 86. st. 3. Zakona o radu -

 

"Članom uže obitelji iz stavka 1. ovoga članka smatraju se : supružnik, srodnici po krvi u pravoj liniji i njihovi supružnici, braća i sestre, pastorčad i posvojenici, djeca povjerena na čuvanje i odgoj ili djeca na skrbi izvan vlastite obitelji, očuh i maćeha, posvojitelj i osoba koju je radnik dužan po zakonu uzdržavati, te osoba koja s radnikom živi u izvanbračnoj zajednici."

 

Dakle, po zakonu ne spadaju, ali jasno da se mogu uvesti u KU ili Pravilnik o radu ili ugovor o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Poštovani ,poslodavac ne priznaje to kako je navedene ugovorom.

To što je navedeno u ugovoru Poslodavac mora poštivati.

Kaže da mi je dao dnevnicu ,i da to pokriva subotu .

Molim Vas da mi odgovorite ,dali je to ok ?Mislim da je dnevnica nešto drugo ...

Da,dnevnica jest "nešto drugo". Naime, Dnevnica služi za pokriće izdataka prehrane, pića i prijevoza u mjestu u koje je radnik upućen na službeno putovanje. S obzirom da službenog putovanja nije bilo i koliko god je poslodavac učinio krivo plativši Vam dnevnicu umjesto plaćenog dopusta na koji imate pravo,toliko ste i Vi učinili krivo,primivši je. Naime je dnevnica kao izdatak poslodavca,prema Pravilniku o porezu na dohodak,oslobođena plaćanja poreza. S obzirom da službenog puta nije bilo vaš je poslodavac izbjegao plaćanje poreza, koji bi da vam je isplatu izvršio kao "plaćeni dopust" morao platiti jer razdoblje koje radnik provede na plaćenom dopustu, smatra se razdobljem provedenim na radu, slijedom čega je poslodavac dužan ispuniti sve obveze koje ima prema radniku temeljem radnog odnosa pa tako i obveze doprinosa i poreza prema državi.

Na "dušu" Vama i Vašem poslodavcu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,bila je edukacija van mog mjesta .Tako da je putovanje bilo i trajalo dva dana .

 

Oprostite "b",

malo sam zmešal Vaš i post "davoristre". Hm..........Sve što ste radili izvan "fonda" sati iz Zakona o radu,Vašeg pravilnika o radu ili Kolektivnog ugovora mora Vam biti plaćeno na način kako to propisuju rečeni akti. Bilo bi dobro da se obratite Vašem Sindikatu. Što su dnevnice u svrhu službenog putovanja objasnili smo. Dakle je bit stvari kako se tumači Vaša edukacija u tim Vašim aktima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija