Jump to content

Kako placati doprinose ako osnujem i OPG i d.o.o.?


valentina123

Preporučene objave

Poštovanje,

 

Ja sam nezaposlena i želim zaposliti samu sebe. Volim poljoprivredu i imam zemlju sa maslinama, lozom i drugim kulturama te želim osnovati OPG na kojem bi radila kroz cijelu godinu. Takodjer mi je zelja da povremeno radim druge poslove vezane za turizam, publikacije, savjetovanje itd... te razmišljam o osnutku d.O.o.-a za te djelatnosti.

 

Kako bi smanjila svoje mjesečne izdatke, imam jedno pitanje. Dali je legalno ako postupnim ovako:

 

1) Osnujem OPG i prijavim se kao nositelj. Posto sam trenutno nezaposlena, po upisu OPG-a pocnem placati sama svoje doprinose.

 

2) Zatim osnujem d.O.o. te prijavim sebe kao clana uprave i nezaposlenog direktora. D.O.o. ne bi imao nikoga zaposlenog (na pocetku) niti bi ja kao clan uprave trebala plaćati doprinose (jer ih već plaćam kao nositelj OPG-a).

 

Nadam se da je ovo imalo smisla... Ako ovako nemoguće legalno postupiti molim vas za savjet u vezi realnih alternativa...

 

Hvala unaprijed

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je pitanje koje možete i postaviti knjigovođi. Osobno imam knjigovodstveni servis i stvarno Vas molim da si prije početka ili odluke o BILO KOJEM OTVARANJU konzultirate knjigovođu.

Mogu Vam dati svoje mišljenje :

- kada otvarate OPG kao nositelj koji je nezaposlena osoba postajete obveznikom plaćanja doprinosa. To zapravo nije veliki iznos no uzmite u obzir da osim što plaćate doprinose obveznici ste poreza na dohodak ili u paušalnom iznosu ili ukoliko odlučite voditi knjige kao obrtnik - prema godišnjoj prijavi.

http://www.porezna-uprava.hr/HR_publikacije/Prirucnici_brosure/Pausalno_164.pdf

 

- ukoliko otvarate još i j.d.O.o. ili d.O.o. - registracijom u Trgovačkom sudu - možete biti prijavljeni čak na pola radnom vremenu u OPG-u i na pola radnom vremenu u d.O.o.-u - to možete provjeriti u ispostavi Mirovinskog osiguranja koje je vama najbliže. Sigurno imaju savjetnika koji će vam predočiti sve vaše opcije.

 

No svakako, prije nego što donesete odluku molim Vas razgovarajte sa knjigovođem ili knjigovodstvenim servisom koji Vam je voljan dati savjete o poslovanju. Nekoga da Vam izračuna koliko bi Vas došla plaća u tvrtki a koliko u OPG-u.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija