Jump to content

Zastara


Butro

Preporučene objave

Zanima me kada nastupa zastara u prekršajnom zakonu,naime 01.04.2005.god. sklopljen je ugovor s VIP-netom za mobilni telefon tarifa 0,nema pretplate nego obavezna potrošnja 100 kuna mjesečno po povoljnim tarifama a preko toga iznosa tarifa je skuplja potrošio korisnik tih 100 kuna ili ne sto kuna će mu se svakako naplatiti, uz tu tarifu ide mobitel i plaćeno 50% vrijednosti mobitela. Prva uplatnica u svibnju 2005.god. glasi na taj iznos dok je druga uplatnica u lipnju iste godine 197,88 i sad u popisu potrošenih stavki nova stavka 100 kuna korištenje tarife 0, korisnik odmah traži raskid ugovora i to pismenim putem a umjesto toga 2006 god. dobije prijedlog ovrhe na koji piše žalbu i sud donosi odluku da se ukida prijedlog ovrhe te se spor nastavlja protiv platnog naloga. Nakon sedam godina 16.05.2013.god. na adresu korisnika stiže poziv za pripremno ročište ali u Zagrebu jer se sud u Slavonskom Brodu proglasio nenadležnim iako je ugovor sklopljen i mobitel kupljen u Slav.Brodu. Dali se može pozvati na apsolutnu zastaru obzirom da je ugovor sklopljen 01.04.2005 a tužba podnesena poslje toga datuma? i dali može zahtijevati naknadu zbog nepokretanja spora u razumnom roku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za zastaru potraživanja nije bitno kad je podnešena tužba.

bitno je kad je javnom bilježniku dostavljen prijedlog za ovrhu.

dali si sklopio ugovor ili samo podnio zahtjev za uključenje usluge ?

bitno je zbog nadležnosti suda.

 

ZOO

Članak 47. *

Za suđenje je općemjesno nadležan sud na čijem području tuženik ima prebivalište.

d) Sporazum o mjesnoj nadležnosti

Članak 70.

Ako zakonom nije određena isključiva mjesna nadležnost suda, stranke se mogu sporazumjeti da im u prvom stupnju sudi sud koji nije mjesno nadležan, uz uvjet da je taj sud stvarno nadležan.

 

Taj sporazum važi samo ako je sastavljen u pisanom obliku i ako se tiče određenog spora ili više sporova koji svi proistječu iz određenog pravnog odnosa.

Sporazum o mjesnoj nadležnosti sklopljen je u pisanom obliku i ako je sklopljen razmjenom pisama, brzojava, teleksa ili drugih telekomunikacijskih sredstava koja omogućavaju pisani dokaz o sklopljenom ugovoru.

Ispravu o sporazumu tužitelj mora priložiti uz tužbu.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija