Jump to content

juicy pita


juicy

Preporučene objave

Problem je sljedeći: trebam predati prijedlog za ovrhu. Ako osim glavnice želim i zakonom pripadajauće kamatezanima me tko obračunava te kamate. Da li to radi sud pa samo moram u prijedlogu navesti da želim i kamate? Ili moram kod sudskog vještaka? I koliki su troškovi za izračun kamata. Ako netko zna odgovor, unaprijed zahvalna.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za izracun kamata nije Vam potreban niti sudski vjestak, niti sud. Morate raspolagati odgovarajucim programom na racunalu za izracun kamata, te takav izracun napravljen racunalom priloziti kao pravovaljan obracun, bez ziga i potpisa, sa napomenom, da je isti napravljen racunalom.

 

Kod samog obracuna kamata primjenjuju se propisi koji se odnose na dokumente izradjene putem racunala.

 

Ukoliko raspolazete takovim programom (o ocito je da bas i ne), trosak obracuna kamata mozete napraviti ukoliko ga imate u cjeniku (kao sto to neki odvjetnici uredno rade).

 

Izracun kamata mozete dati i u ovlasteni knjigovodstveni servis sa licencom, pa ce Vam u tom slucaju trosak obracuna kamata biti njihov racun + Vasi troskovi.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne bih se složila s Gaiusl-om, jer ukoliko glavnica nije plaćena, nemate datum isplate pa ne možete obračunati kamate, a ukoliko obračunate na dan predaje prijedloga sudu zaračunavate kamate na kamatu što se ne smije.

Dakle, u prijedlogu napišite da potražujete glavnicu u tom i tom iznosu s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom počam od datuma dospijeća (napišite datum kad je račun dospio, ako na računu nema datuma dospijeća, navedite ga u prijedlogu) pa do isplate!

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U prijedlogu možete navesti da tražite kamate drugog dana od dospjeća računa. Dakle, ako račun dospijeva 01. vi tražite kamate od 02. - samo pazite da dospjeće ne pada u neku nedjelju ili drugi neradni dan jer je tomože biti opravdani razlog za prigovor.

 

Možete i sami obračunati kamate koje Vam u tom slučaju postaju glavnica na koju ponovno možete tražiti kamate od dana predaje ovršnog prijedloga sudu (čl. 31. ZOO-a). Moj prijedlog je da se zezate s kamatama samo ako je u pitanju neki veći iznos.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je na računu naveden dan dospijeća, kamate se traže od tog datuma, zašto bi se odricali dana kamata? Ukoliko nije, ponavljam, dan dospijeća navodi se na računu.

A za obračun kamata se ne slažem s Vama, jer kao što je rečeno, glavnica nije plaćena pa se ne mogu obračunavati kamate na kamatu.

I, da, ne treba se odricati kamata. Zašto bi, ako vam je netko ostao dužan? Jedino iz dobre volje.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija