Jump to content

Podjela kuce sa polubracom


bella bella

Preporučene objave

Situacija je sljedeca:

Moj otac je sa svojom prvom zenom sagradio kucu. On i zena su imali dvojicu sinova. Nakon toga je ona preminula i otac se ponovno ozenio sa mojom majkom sa kojom ima jedno dijete (mene).

Nakon smrti prve zene kuca se nije dijelila.

Trenutno svi zivimo u toj kuci: otac, moja majka, polubraca i ja.

Naime, mene moj dio u toj kuci i ne zanima jer se uskoro udajem ali moja majka ima problema sa jednim polubratom koji prijeti da on ima pravo na polovicu kuce na osnovi svoje preminule majke i da ce moju majku istjerati iz kuce ako otac umre prvi.

Dakle, moje pitanje je kako se kuca dijeli ako otac umre prvi i ne napravi oporuku? Kakva prava ima moja majka koja sa njim zivi vec 25 godina?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

moje pitanje je kako se kuca dijeli ako otac umre prvi i ne napravi oporuku?

u tom slučaju sva djeca i supruga nasljeđuju na jednake dijelove,s tim što djeca iz prvog braka imaju mogućnost zahtijevati izdvajanje iz ostavine majčinog dijela zajedničke imovine ili bračne stečevine,ovisno o zakonu koji je bio na snazi u vrijeme stjecanja konkretne imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

sto tocno znaci "izdvajanje iz ostavine majcinog dijela"?

znači da se takva imovina neubraja u ostavinsku masu iza umrle osobe povodom čije smrti se provodi ostavinski postupak.

U pogledu sastava ostavine valja reći da se ostavina sastoji od svega što je bilo ostaviteljevo u trenutku njegove smrti, osim onoga što se ne može naslijediti zbog svoje pravne naravi ili po zakonu. No,nije ostavina ono što je tuđi udio u zajedničkoj imovini ili što netko u trenutku ostaviteljeve smrti stekne na posebnom pravnom temelju.Dakle, da bi neka stvar, pravo, obveza ili drugi pravni entitet bio u sastavu imovine mora:

1. pripadati ostavitelju u trenutku njegove smrti

2. biti nasljediv

3. biti slobodan za nasljeđivanje.

Ako je sastav ostavine između stranaka sporan, javni bilježnik uputit će stranke u parnicu, u skladu sa člankom 223. i 224.Zakona o nasljeđivanju.

Odluka o tome što čini bračnu stečevinu, a time i pripadajući dio bračnog druga(ili njegovih nasljednika) koji je nadživio ostavitelja, ovisi o tome u kojem vremenskom razdoblju je trajala ta zajednica. Naime, valja istaknuti na odredbe bivšeg Zakona o braku i porodičnim odnosima koji se primjenjuje na imovinske odnose bračnih drugova sve do 1. srpnja 1999., kada je počeo važiti Obiteljski zakon(NN 162/98), s obzirom na različito uređenje instituta bračne stečevine.Prema odredbama Zakona o braku i porodičnim odnosima određeno je da je imovina koju su bračni drugovi stekli radom za vrijeme trajanja bračne zajednice ili potječe od te imovine, njihova zajednička imovina, u kojoj se suvlasnički udio svakog bračnog druga određuje prema njegovom doprinosu u stjecanju te imovine. Tek od 1. srpnja 1999. bračna stečevina određuje se tako da su bračni drugoviu jednakim dijelovima suvlasnici u braku stečene imovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nakon smrti prve zene kuca se nije dijelila.

Je li nakon smrti prve žene bila ostavinska rasprava?

Ovo je jako važno.

 

 

Trenutno svi zivimo u toj kuci: otac, moja majka, polubraca i ja.

Naime, mene moj dio u toj kuci i ne zanima jer se uskoro udajem ali moja majka ima problema sa jednim polubratom koji prijeti da on ima pravo na polovicu kuce na osnovi svoje preminule majke i da ce moju majku istjerati iz kuce ako otac umre prvi.

Dakle, moje pitanje je kako se kuca dijeli ako otac umre prvi i ne napravi oporuku?

Kakva prava ima moja majka koja sa njim zivi vec 25 godina?

 

Osim o tome je li iza prve žene bila ostavinska, podjela kuće ovisi i o mnogo drugih faktora.

Vaša majka i otac vrlo vjerojatno su u kuću ulagali, možda i dograđivali... Takva ulaganja su bračna stečevina, i vaša majka ima pravo na povrat uloženog.

 

U najgoroj opciji (po vašu majku) pretpostavimo da iza prve žene nije bila ostavinska, da se kuća definira kao bračna stečevina pola-pola (iako bi po tadašnjem zakonu moglo i drugačije) i da vaša majka nije ništa uložila u kuću u ovih 25 godina.

 

U tom slučaju, sinovi bi mogli tražiti izdvajanje majčine polovine (svoje majke) kao bračne stečevine, pa bi oni bili prije ostavine iza oca vlasnici po 1/6, a otac 4/6.

 

Po smrti oca vas četvero bi naslijedilo svatko po 1/4 očevog djela, ili 1/6 kuće.

Vi i majka bili biste tada zajedno vlasnice ukupno 1/3 kuće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija