Jump to content

Suvlasništvo u pristupnom putu i građevinska dozvola


Bretia

Preporučene objave

Poštovani

 

Molio bih za pomoć gdje naći vjerodostojno tumačenje propisa tj. imate li iskustva sa sličnim problemom po pitanju pristupnog puta.

 

1. Nasa firma (d.O.o.) je kupila građevinsku parcelu sa pravomoćnom GD za stambeni objekat

2. prijavili sam početak radova i dovršili iskop

3. porezna uprava je upozorila da se mora raditi prenamjena objekta u poslovni, što razumijemo

4. pokušali smo ići u postupak izmjene građevinske dozvole te unijeti neke nove izmjene u postojeći projekt. Arhitektica nije dopustila bilo kakve izmjene njenog projekta te smo pronašli novog projektanta i nanovo projektirali kuću.

5. Nova građevinska dozvola je odbijena samo iz razloga "nerješenog pristupnog puta"

6. To se odnosi na parcelu puta od ca 70 m kojemu smo čak i suvlasnici u dijelu 1/6 za koji područni ured traži suglasnost svih suvlasnika

7. Temeljem tog puta koji se koristi preko 20 godina već su izdane druge GD i napravljene kuće.

8. Jedan od suvlasnika ima dio od 1/96 i za to traži da mu se isplati 50.000 €, inače neće dati suglasnost na korištenje

 

Pitanje: Je li suvlasništvo u prilaznom putu osnov da se pitanje pristupnog puta smatra rješenim u postupku izdavanja građevinskih dozvola.

 

Isprika na dugom tekstu.

Molio bih i profesionalnu pomoć ako je netko upućen u ovu problematiku.

 

S poštovanjem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

5. Nova građevinska dozvola je odbijena samo iz razloga "nerješenog pristupnog puta"

6. To se odnosi na parcelu puta od ca 70 m kojemu smo čak i suvlasnici u dijelu 1/6 za koji područni ured traži suglasnost svih suvlasnika...

 

Jeste li sigurni da je dozvola odbijena zbog vlasničkih odnosa, a ne primjerice zato jer je novim prostornim planom predviđena šira prometnica?

 

Koliko je širok taj pristupni put? 7 metara? 9 metara?

 

Koja je ukupna površina puta?

 

... Jedan od suvlasnika ima dio od 1/96 i za to traži da mu se isplati 50.000 €, inače neće dati suglasnost na korištenje

 

Je li to 'stari' vlasnik, ili je netko to nedavno kupio?

Ima li on nešto osobno protiv vaše gradnje (je li susjed) ili vas samo bezobzirno ucjenjuje?

Koliko ste mu ponudili za otkup tih njegovih par kvadrata?

 

Koliko je cca ukupna vrijednost vaše investicije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na Vašemu angažmanu da pomognete

 

Uz dozvolu su priloženi svi dokumenti (jedna suglasnost naknadno) te je u obrazloženju odbijenice navedeno nerješeno pitanje prilaznog puta kao jedini problem. Od nas se izrjekom traži javnobilježnički ovjerena suglasnost ostalih suvlasnika u putu kao jedini uvjet.

Sporni dio puta je u naravi zemljani put širine nekih 5 m unutar Izgradjenog gradjevinskog područja. Suvlasnik je stari vlasnik koji živi vani i preko svog opunomoćenika ucjenjuje. Na četiri parcele koje smo kupili u tom području kao i na spomenutom putu, punih 8 godina trajao je spor medju bivšim vlasnicima (jedan od njih je i spomenuti) dok smo mi morali čekati na konačno rješenje.

Odvjetnik je na tjedan dana prije kupnje provjerio da je vlasništvo uredno da bi se u tih tjedan dana upisale zabilježbe sporova.

Uglavnom pitanje je kako se tretira suvlasnštvo u pristupnom putu u smislu uvjeta za izdavanje GD, odnosno je li nužna suglasnost ostalih suvlasnika koji su pred par godina dobili dozvole i izgradili objekte.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uz dozvolu su priloženi svi dokumenti (jedna suglasnost naknadno) te je u obrazloženju odbijenice navedeno nerješeno pitanje prilaznog puta kao jedini problem. Od nas se izrjekom traži javnobilježnički ovjerena suglasnost ostalih suvlasnika u putu kao jedini uvjet.

...

Uglavnom pitanje je kako se tretira suvlasnštvo u pristupnom putu u smislu uvjeta za izdavanje GD, odnosno je li nužna suglasnost ostalih suvlasnika koji su pred par godina dobili dozvole i izgradili objekte.

...

Temeljem tog puta koji se koristi preko 20 godina već su izdane druge GD i napravljene kuće.

 

Problem je u tome što vam u ovakvim graničnim tumačenjima zakona pet pravnih stručnjaka može dati različito tumačenje.

 

Moje tumačenje bi bilo da je to pristupni put koji su vaši prednici (od kojih ste kupili) koristili za pristup čestici, i to više od 20 godina, pa već imate pravo pristupa.

Osim toga, vi ste suvlasnik tog puta i imate jednako pravo koristiti ga kao i drugi suvlasnici.

Ako vi nemate pravo sada koristiti , onda vi to jednako možete uskratiti i drugima kao suvlasnik.

 

Pravo pitanje je jesu li i svi drugi graditelji dobili takve suglasnosti od svih suvlasnika puta, pa i toga suvlasnika 1/96 koji živi 'vani' a koji sada vama osporava!

 

 

To se odnosi na parcelu puta od ca 70 m

Sporni dio puta je u naravi zemljani put širine nekih 5 m

Jedan od suvlasnika ima dio od 1/96 i za to traži da mu se isplati 50.000 €, inače neće dati suglasnost na korištenje

 

70 x 5 / 96= 3,64 m2

 

50000€ / 3,64 = 13736 €/m2

 

Dakle, dotični traži 'skromnih' cca 14000 eura za metar kvadratni blatnog puta, u protivnom će vas ucjenjivati do besvijesti?

 

 

Ovo je lijepa vijest za naslovnice u medijima!

 

 

Suvlasnik je stari vlasnik koji živi vani i preko svog opunomoćenika ucjenjuje. Na četiri parcele koje smo kupili u tom području kao i na spomenutom putu, punih 8 godina trajao je spor medju bivšim vlasnicima (jedan od njih je i spomenuti) dok smo mi morali čekati na konačno rješenje.

Odvjetnik je na tjedan dana prije kupnje provjerio da je vlasništvo uredno da bi se u tih tjedan dana upisale zabilježbe sporova.

 

 

Vi ste žrtva organizirane (mafijaške) skupine, jedne od brojnih koje koriste ovakve ucjene kada su u pitanju građevinske investicije.

Ništa u vašem slučaju nije slučajno - niti brojne zabilježbe samo tjedan dana po vašoj kupnji, niti taj koji preko opunomoćenika ucjenjuje za 3 kvardata blatnog puta.

 

99,9% sam uvjeren da vam je uskraćena dozvola temeljem osporavanja pristupnog puta samo zato jer su ovi iz mafijaške skupine u talu sa ekipom iz područnog ureda za graditeljstvo. Ali naravno da to ne možete dokazati.

 

Što učiniti?

 

Na vašem mjestu ja bih prvo poslao pisanu ponudu tom suvlasniku da sam spreman otkupiti taj njegov put za razuman iznos (dvostruko od tržne vrijednosti - 500 ili 1000 € ukupno, recimo) . Ako to ne učine, imam mogućnost pokrenuti postupak izvlaštenja kao suvlasnik, u što ću uključiti i druge suvlasnike. Jer ako se oni ne uključe, onda ću i ja njima osporavati pristupni put ako ne mogu predočiti moju suglasnost (ili mog prednika) ovjerenu na isti način kod JB.

 

Vidite članke 98. i 99. ZVDSP koji govori o izvlaštenju suvlasnika:

 

Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima - Zakon.hr

 

Ako imate odvjetnika, a on vas nije upućivao na ove mogućnosti, onda ga mijenjajte!

Ili je nesoposoban, ili je i on u talu!

 

 

Zatim bi o cijelom slučaju poslao dopis ministru pravosuđa, ministru graditeljstva, ministru unutarnjih poslova, ministru gospodarstva, predsjedniku vlade, klubovima zastupnika vladajućih i oporbenih u saboru, gospodarskoj komori, - sve preporučeno....

i nekoliko najvećih medija i TV kuća( u emisije koje se bave takvom korupcijom).

Naglasak na poticanje gospodarstva i suzbijanje ovako očite korupcije. I poziv da se ovaj organizirani kriminal spriječi ako je već naglasak na poticanju poduzetništva!

 

Zatim bi sve te dopise predočio zastupniku tog ucjenjivača i predložio da sklopimo kupoprodajni ugovor po pristojnoj cijeni prije nego počnu moguće istrage.

 

 

Kada "Iznuđivači inc." shvate da 1. imate mogućnost da u sudskom postupku ishodite kupnju tih 3 kvadrata po realnoj cijeni i 2. mogućnost da stvarno netko počne ozbiljno istraživati njihovu iznudu - trebali bi odustati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na trudu koji ste uložili.

Mislim da ćemo privremeno odustati od investicije i ostaviti da se samo od sebe rješava jer nam se sve skupa toliko gadi da ta inače krasna vala sada izgleda sasvim drugačije.

 

U kvalitet nekog objekta itekako računamo susjede, a to nije u našoj moći da mijenjamo.

 

Prošli smo već cijelu priču, od raznih agencija, ministarstava, županijskih tijela.

 

Idemo dalje, svijet je prepun lijepih mjesta.

 

Još jednom hvala na trudi i zanimanju, na žalost to ne rade oni koji su za to plačeni.

 

Veliki pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija