Jump to content

Sposobnost za rasuđivanje


Amadeus123

Preporučene objave

Dobar dan,

 

Prije nekoliko dana mi je umrla teta, oceva sestra. Nije bila nikada ozenjena niti imala djece. Zadnjih 4-5 godina se moja majka brinula za nju posto je imala rak i mozdani udar. Vodila ju je po bolnicama na preglede, posjecivala itd. Ona je bila uzasna zena, uvijek se derala na moju majku koja joj je pomagala, kad je bila u bolnici se derala na doktore i castila ih psovkama. Bjezala je iz bolnice, nije se odazivala na preglede. Nekoliko puta je hitna dolazila po nju u stan, takodjer je vristala na njih, tako da su i policiju slali par puta...

 

U stanu je nadjen papir da je ostavila oporuku, moja majka se boji da je stan ostavila opcini iz razloga da ga nitko ne moze dobiti, posto je doslovno mrzila sve ljude.

 

Pricala je non stop kako ima grobno mjesto itd, ali naravno nema na kraju, mi moramo platiti sprovod i sve ostalo...

 

Zanima nas da li se oporuka moze pobiti kasnije na sudu kao neuracunljiva?

 

Hvala unaprijed

uređeno: od Matrix
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Majka kao zakonska nasljednica (da li jedina ?) će moći istaknuti neslaganje sa oporukom zbog nesposobnosti za rasuđivanje oporučiteljice, slijedom čega će doći do prekida ostavinskog postupka i morat će u parnicu da dokaže svoj navod.

 

Imajte na umu, obzirom se najvjerojatnije radi o vlastoručnoj oporuci, da je vrlo bitan datum njena sastavljanja imajući u vidu odredbu čl. 26. st. 3. Zakona o nasljeđivanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

svjedoci policija koja je 4 puta bila na vratima, te bolnicko osoblje?

o čemu će svjedočiti konkretni svjedoci.

Treba da shvatite da je oporuka razredba posljednje volje umrlog,a po ovom sljedećem citiranom je itekako jasna njena volja.

moja majka se boji da je stan ostavila opcini iz razloga da ga nitko ne moze dobiti, posto je doslovno mrzila sve ljude.

obijest i sposobnost za rasuđivanje nisu jedno te isto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zaboravio sam napomenuti da smo zakonski nasljednici ja i moj brat, te stric odnosno njezin rodjeni brat...

 

Da, isprika s moje strane na previdu da se radilo o očevoj sestri. Ja sam vidio majka, pa automatizmom zaključio da se radi o njenoj tetki.

 

Glede dokazivanja, postoji li ikakva medicinska dokumentacija koja ukazuje na slabljenje kognitivnih sposobnosti pokojne tete? Jer kao što je Matrix napisao - jedno je sposobnost za rasuđivanje, a nešto sasvim drugo pakost.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto se tice dokumentacije to ne znam..

Majka mi govori da joj se ponasanje jako promjenilo u zadnje 2 godine poslije mozdanog udara, raka, i svih dijaliza itd.. zlocesta je bila cijeli zivot, ali mi majka kaze da se znatno pogorsala poslije bolesti, odnosno da je jako utjecalo na nju... policija i hitna su dolazili po nju da je odvedu u bolnicu na dijalizu itd posto nekada nije htjela ici, nije nikada vrata htjela otvoriti, kad su usli u stan je pljuvala na njih, psovala itd.. nije bila bas stabilna...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija