Jump to content

Pouzdanost - d.o.o. VS d.d.


anonimno

Preporučene objave

Molim nekoga da mi s pravnog aspekta objasni krucijalnu razliku između d.O.o. i d.d. s aspekta pouzdanosti istih u pravnom prometu prema trećim licima, a u svjetlu uređenosti načina upravljanja istima prema Zakonu o trgovačkim društvima (tko može u upravu, način upravljanja, NO, stjecanje dionica, odnosno poslovnih udjela i

sl.....).

 

Uzmimo konkretnije hipotetsko razmatranje 2 velike građevinske firme, jedna d.O.o. i druga d.d.

Obje imaju potpuno identične ekonomske i druge pokazatelje kao što su bilanca (sve pozicije potpuno iste), ugovorne obveze u realizaciji, izdane garancije, upisani temeljni kapital, reference, strojeve iste po broju i vrsti itd...

 

Dakle, zanemarujući činjenicu da su investitori (njihov novac) u većim infrastrukturnim projektima (pa i malima) bitno zaštićeni svim mogućim garancijama, samim cash-flow-om i slicno, koja je od ovim dviju firmi (uzmimo da su dovoljno pomno birana na natječaju) hipotetski pouzdanija za investitora ili nekog drugog vjerovnika (možda još bolje banku koja prati tu firmu u nekom projektu) s aspekta kako je navedeno u samom početku pitanja.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao što je kolega rekao, pogledajte u ztd. ako niste nimalo pravno obrazovani, to je skraćenica od Zakon o trgovačkim društvima.

Temeljna je razlika osnivački kapital, dd je 200 000, a doo 20 000 kn, pa je eto dd veća garancija vjerovnicima iako u praksi to ništa ne znači, dd obavezno mora imati Nadzorni organ a doo ne mora.. U teoriji o društvima, dionička društva su na neki način pouzdanija, sigurnija, veća, jača i slično... U svakom slučaju, i dd i doo odgovaraju vjerovnicima samo u visini temeljnog kapitala odnosno temeljnog udjela.

Najpouzdanija društva su Komanditna društva, jer članovi (komplementari) odgovaraju solidarno i neograničeno, što znači i svojom privatnom imovinom.

I tako dalje... sve zavisi i od ugleda tvrtke, koliko dugo postoji na tržištu, bonitet, poslovanje, čast i slično.. bla, bla...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija