Jump to content

Skidanja sa place


mikina33

Preporučene objave

Pozdrav svima...Uglavnom..radim u jednom firmi gdje za puno prisustvo na radu mjesecno dobivamo dodatak od 1100kn...Problem je taj sto se nama taj dodatak odbija od place ako nedostajemo i samo jedan jedini dan..ne zeli nam se pisati godisnji niti prekovremeni sati. Daju nam se ugovori od 2 u mjesecu ili prekidaju dan,dva prije kraja mjeseca i isti dodatak nam se i tada odbija. Dali je to zakonom dozvoljeno nekako mi se cini da nije. Isto tako nam se oduzima po 700kn sa placa radi razno raznih gresaka u poslu koje su po meni normalne zbog velikog obima posla. Pomoc...sto raditi? Vec smo pomalo ocajni. Obratili smo se sindikatu bila su tu razno razna obecanja ali nista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav svima, ja pak imam pitanje vezano za destimulaciju isplaćene plaće.

 

U siječnju sam se posvađala s nadređenim oko posla zbog čega mi je isplaćena 10% manja neto plaća za taj mjesec. Trenutno sam na bolovanju na koje sam otišla prošlog tjedna uslijed nove prepirke s nadređenim oko toga hoće li mi dati godišnji do kraja tjedna. Otišla sam zbog neodobravanja godišnjeg koji mi je trebao da dođem k sebi. Posao je ionako bio napravljen. Skoro sam dala otkaz zbog nezdrave atmosfere u uredu, no suzdržala sam se jer još uvijek nisam našla novi posao. Zbog inicijalne namjere da dam otkaz, nakon svog odlaska javila sam se poslodavcu sa zakašnjenjem od tri dana (maksimalni rok javljanja od nepojavljivanja na radnom mjestu) i sada sam još uvijek na bolovanju. Danas mi je sjela plaća za veljaču koja je ponovno 10% manja iako ne bi smjela biti. Destimulacija plaće iz siječnja je bila popraćena formalnom opomenom i mojim očitovanjem na istu, dok za veljaču nisam ništa dobila (nisam ni trebala). S obzirom da sam opet zakinuta za taj dio plaće, koji su formalno pravni koraci kojima bih se mogla obratiti poslodavcu da mi isplati i preostali dio? Znam da u Zakonu o radu ne postoje takvi detalji pa me zanima zna li netko možda gdje bih drugdje mogla naći taj podatak?

 

Hvala svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S obzirom da sam opet zakinuta za taj dio plaće, koji su formalno pravni koraci kojima bih se mogla obratiti poslodavcu da mi isplati i preostali dio?

 

Trebate pisati poslodavcu zahtjev za zaštitu prava gdje ćete tražiti objašnjenje takva njegova postupka (zašto produljena destimulacija ukoliko nije praćena nikakvim obrazloženjem) odnosno zaštitu svog prava ukoliko smatrate da je povrijeđeno. Samo pripazite na rok od 15 dana u kojem to možete tražiti.

 

Znam da u Zakonu o radu ne postoje takvi detalji pa me zanima zna li netko možda gdje bih drugdje mogla naći taj podatak?

 

Ukoliko je poslodavac vezan kakvim Kolektivnim ugovorom ili ima donesen Pravilnik o radu - odgovore možete naći tamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala. S obzirom da sam na bolovanju i nemam pristup intranetu gdje bih mogla doći do Pravilnika o radu i Pravilnika o plaćama u kojima je to definirano, trebam tražiti poslodavca da mi ih pošalje. Ima li on to pravo odbiti i poslati mi pismeno obrazloženje sa zakašnjenjem s obzirom da ću ga radi kontaktirati zbog destimulacije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

S bolovanja se vraćam nakon isteka roka od 15 dana zbog čega ću pisati žalbu bez uvida u ostale pravilnike. Hoće li to biti legitimna žalba s obzirom da se pozivam isključivo na Zakon o radu i na to da me poslodavac nije pismeno obavijestio o zakidanju za dio plaće te hoće li mi biti dužan isplatiti taj dio na sljedećoj plaći ako ga to žalbom tražim? Može li me zadesiti išta gore osim zakidanja za dio plaće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ici ce anonimna prijava.

 

Anonimna ili ne , obavijestite razinu više ili ako to nećete onda zaprijetite inspekciji da ste istovremeno obavijestili i policiju zbog sumnje u poštenje inspekcije.

Šta god tko govorio , inspektori su velikim dijelom korumpirani i obavještavaju prijavljenog poslodavca o svom dolasku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija