Jump to content

Najam stana, problem


Memyself

Preporučene objave

Poštovani foumaši,

pokušati ću ukratko opisati svoju situaciju, svaki savjet jest od pomoći.

 

Naime, partner i ja smo uzeli stan u najam prije nekoliko mjeseci. Ugovor smo potpisali, nije solemiziran kod bilježnika. Prvi dan smo dali 3 najma unaprijed ( 1 polog + 1 provizija agenciji + najam za mjesec koji dolazi unaprijed obzirom da se 31.u mjesecu potpisao ugovor). Od tada smo normalno plaćali stanarinu svakog 30. u mjesecu za sljedeći mjesec unaprijed. Dakle, uvijek za mjesec unaprijed.

 

Sve je bilo u redu dok nam se nije desila privatna katastrofa (bili smo vlasnici lokala koji smo morali zatvoriti jer se prodala cijela zgrada gdje smo bili u najmu u prizemlju drugom vlasniku, komplicirana situacija i nije bitna za temu) i oboje smo ostali bez prihoda preko noći.

 

Prvi puta do sada smo radi toga kasnili 5 dana sa najmom. Pokušala sam objasniti što se desilo, također da već radimo na ulasku u drugi lokal kako bismo opet radili, međutim vrlo su nefleksibilni i bez obzira na polog i sve, to je za njih razlog da nas izbace. Ja sam posudila novac i platila stan za ovaj cijeli mjesec. Dakle, sada nismo dužni ništa, stan je plaćen do kraja ožujka, a polog je kod njih. Međutim, vrlo su neugodni, svako toliko su dolazili prijetiti da će nas baciti van, da to što smo jednom kasnili znači da ćemo možda opet i da žele da odmah izađemo. U panici da ne izgubim stan i ne završimo na cesti, potpisala sam otkaz ugovora od 15 dana (ističe ovaj pon), u teškoj panici jer sam mislila bolje i to nego da me bace za 2 dana (a od stresa nisam razmišljala da me pod uvjetima pod kojim jesmo niti ne mogu samo tako baciti na cestu). Nakon toga dobila sam u sandučić od njih da je otkazni rok od 1.3. i da u pon moramo izaći. Mi smo našli drugi stan međutim treba nam još barem 7-8 dana da skupimo novac za polog i prvu stanarinu i da preselimo. Nema nikakve opcije ranije. Jesam potpisala otkaz (ništa kod bilježnika), ali je stan plaćen do 31.03. i ne žele nam vratiti polog iako nema ni kune duga, dapače do kraja mj je plaćeno, jer je kao ugovor raskinut ranije. U ugovoru ne piše ništa o tome osim da je otkazni rok 30 dana, ali oni sve tumače svojevoljno (tj. kažu da je to kad mi damo otkaz, a kad oni nam daju, da morao odmah van.) Trebam savjet, dakle, 3. mjesec je cijeli plaćen, duga nema nikakvog, još je i polog kod njih i ne žele vratiti (ne znam čemu im služi pošto nema duga! i mjesec je unaprijed plaćen a tek smo na pola mjeseca), potpisan je otkazni rok sa 21.3. ali moramo kako god stvoriti za sebe još bar tjedan dana, bar do kraja ožujka da ostanemo unutra jer nemamo još za drugi stan i ne znamo što učiniti da nas ne izbace na cestu u ponedjeljak...

 

Hvala vam na svim savjetima :klanja:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U panici da ne izgubim stan i ne završimo na cesti, potpisala sam otkaz ugovora od 15 dana (ističe ovaj pon), u teškoj panici jer sam mislila bolje i to nego da me bace za 2 dana (a od stresa nisam razmišljala da me pod uvjetima pod kojim jesmo niti ne mogu samo tako baciti na cestu). Nakon toga dobila sam u sandučić od njih da je otkazni rok od 1.3. i da u pon moramo izaći.

 

Drugi put se ugrizite za prst prije nego nešto tako brzopleto potpišete.

 

Sve što se potpisuje se mora prije pažljivo pročitati, a ako ne razumijete, onda lijepo spremite taj ugovor i kažete sugovorniku da ćete se posavjetovati i onda naknadno vratiti potpisani ugovor. Normalni sugovornik će to prihvatiti.

 

Mi smo našli drugi stan međutim treba nam još barem 7-8 dana da skupimo novac za polog i prvu stanarinu i da preselimo. Nema nikakve opcije ranije. Jesam potpisala otkaz (ništa kod bilježnika), ali je stan plaćen do 31.03. i ne žele nam vratiti polog iako nema ni kune duga, dapače do kraja mj je plaćeno, jer je kao ugovor raskinut ranije.

 

Pa ne mislite valjda izići iz stana prije nego vam stanodavac vrati polog?

Poručite mu da prilikom izlaska mora vratiti polog.

Polog služi kao jamstvo stanodavcu ukoliko ima neplaćenih režija, i ukoliko u stanu ima neopravdane štete koja je nastala krivnjok najmoprimca.

Kažete da sugova za režije nema, a stanodavac neka pregleda stan i neka kaže ako ima kakva šteta. U protivnom, neka prilikom izlaska iskešira polog.

 

Obzirom da vam stanodavac upućuje prijetnje i ucjene, moj savjet bi bio da ubuduće sve razgovore snimate.

 

 

U ugovoru ne piše ništa o tome osim da je otkazni rok 30 dana, ali oni sve tumače svojevoljno (tj. kažu da je to kad mi damo otkaz, a kad oni nam daju, da morao odmah van.) Trebam savjet, dakle, 3. mjesec je cijeli plaćen, duga nema nikakvog, još je i polog kod njih i ne žele vratiti (ne znam čemu im služi pošto nema duga!

Ako je cijeli treći mjesec plaćen, ne vidim zašto bi vi izašli prije.

 

ps.

Vaš stanodavac je idiot.

Da imam koji slobodan stan, odmah bih vam ponudio u najam.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Navedeno je da je došlo do kašnjenja u plaćanju najamnine za ovaj mjesec. Platili smo 5 dana kasnije nego je dogovor ali plaćen je cijeli mejsec samo što se 5 dana kasnilo.

 

Ažurirano

 

felixx, hvala na odgovoru, zadnji dio mi je uljepšao dan :).

Savršeno mi je jasno da sam napravila glupost sa potpisom i da se to ne radi, ali pod silnim pritiskom oko gubitka posla, svađe sa partnerom svaki dan jer smo pod velikim stresom i još kad su mi prijetili mijenjanjem brave i sl., iz čiste panike sam potpisala, nisam smjela.

 

Što se izlaska tiče, ne mislim izaći, ali bojim se da mi ne promijene bravu danas ili nešto slično. Planiram ostati do 31.3.do kada je plaćeno a i po ugovoru sa njima piše da je otkazni rok 30 dana čak i kada je najmoprimac dužan i slično. A mi dužni nismo ništa, ožujak je plaćen. Samo se bojim da ne dođem navečer u stan i ne mogu unutra ili nešto tome slično.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija