Jump to content

Problem kod dokazivanja krivnje


Colas

Preporučene objave

Pozdrav, napisat ću poduži post, pa kome se da čitati, molio bih za savjet.

 

Radi se o automobilskoj nezgodi koju sam doživio prije više od tri tjedna na kružnom toku. Kružni tok ima dvije trake, te postavljenu vertikalnu signalizaciju koja navodi obavezne smjerove kretanja za svaku od njih (čak tri znaka prije ulaska).

Ja sam vozio po unutarnjoj traci i držao pravac, dakle izlazio na prvom izlazu (za tu traku dopušteni su prvi i drugi). Vozačica drugog automobila je vozila po vanjskoj traci, ali je propustila izaći na prvom izlazu i htjela produžiti ka drugom, iako znakovi nedvosmisleno pokazuju obavezu izlaska na prvom izlazu. Kako brzina vožnje nije bila velika, došlo je do manjeg sudara i nitko nije ozlijeđen.

 

Kako udes nije bio veći, predložio sam da uklonimo vozila s mjesta nesreće da ne bi izazvali novi udes. Tu sam učinio prvu grešku. Što zbog šoka, što zbog toga što se nisam snašao, ispustio sam poslikati mjesto nesreće, ali... Budući da je gospođa bila uvjerena kako je ona u pravu, odlučio sam pozvati policiju. Policajac je izašao na teren, te je uzeo moje i njene iskaze (koji su se u tom trenutku poklapali). Objasnio je gospođi da je krivica na njenoj strani (morao je to činiti više puta, jer dotična očito nije bila sposobna shvatiti da prometni znakovi imaju veći prioritet).

 

Druga greška. Budući da se policajac ipak pojavio i čuo moje i njene iskaze, smatrao sam da je stvar prilično jasna i da neću imati problema prilkom naplate štete, a da se druga strana neće izmotavati. Rekao sam policajcu da ne tražimo daljnje postupanje policije i da ćemo stvar riješiti preko osiguranja. On je zapisao naše podatke, ali nije tražio potpisivanje izjave ili slikao oštećena vozila. Izvješće također nije ispunjeno, jer je vozačica tvrdila da ga nema sa sobom, dok je policajac rekao kako to nije obavezno i kako se može napraviti i naknadno.

To se dogodilo u četvrtak navečer, a ja sam otišao napraviti zahtjev u njeno osiguranje već u ponedjeljak, dok se oni nisu udostojili otići i dati izjavu još dva tjedna nakon nezgode. Nakon što sam ja otišao u policiju prijaviti da mi ne odgovaraju na pozive, policajac ih je kontaktirao i upozorio kako moraju to učiniti, jer su već izbjegli kaznu za počinjeni prekršaj. U svom osiguranju su dali izjavu kako se ne osjećaju odgovornima, jer sam ja, kao, prešao u njenu traku. Crtež koliko znam nisu napravili. Pokušali su i meni sjesti na policu, ali ih je moje osiguranje otpililo.

 

Budući da nema uviđaja i da su izjavili u svom osiguranju kako se ne osjećaju krivima, meni je također odbijen pokušaj naplate štete. Sada mi ne preostaje ništa drugo osim privatne tužbe. Moje pitanje je sljedeće: ukoliko dođe do suđenja, da li će se svjedočenje policajca uzeti u obzir kao nešto relevantno pri dokazivanju krivnje ili su mi šanse slabe do nikakve? Jasno mi je i da sam ja učinio greške, što nisam inzistirao na postupanju, ali što je – tu je. Još jednom se ispričavam zbog podužeg teksta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija