-lana- objavljeno: 24. ožujak 2016. objavljeno: 24. ožujak 2016. ne znam jesam li na prvoj adresi, pa ako nisam molim uputite me na pravu. situacija za koju trebam savjet je sljedeća: Vlasnica sam male tvrtke, nazovimo je tvrtka "A". Poslovala sam više godina s tvrtkom "B". Prije cca godinu dana djelatnik u tvrtki "B" započeo je s kriminalnim djelima (uplaćeni novac za usluge uzimao je sebi, a usluge nije izvršavao, što se primijetilo tek nakon određenog roka kad je usluga trebala biti izvršena, a nije bila). Osim moje tvrtke, prevarene su i neke druge tvrtke. Zbog toga je tvrtka "B" otišla u stečaj (neki su aktivirali zadužnice i sl.) Moju tvrtka (tvrtka "A") oštećena je za cca 100.000 HRK. Vlasnik tvrtke "B" koja je otišla u stečaj podnio je kaznenu prijavu protiv svog radnika, a mene su iz policije zvali kao svjedoka (usput sam im priložila i svu dokaznu dokumentaciju). Pitanje je sljedeće: ima li smisla da ja posebno podnesem kaznenu prijavu protiv osobe koja me prevarila (to sam planirala napraviti)? u policiji mi savjetuju da se priključim prijavi koja je već podnesena i podnesem svoj odštenti zahtjev. Nisam sigurna u čemu je razlika između moje poseben prijave i odštetnog zahtjeva kojeg mi predlažu? Nisam pravnica, pa ne razumijem dobro koji su rizici i što dobivam odnosno gubim jednom ili drugom varijantom? Hvala unaprijed i pozdrav Citiraj
G-man odgovoreno: 24. ožujak 2016. odgovoreno: 24. ožujak 2016. Sa "pridruživanjem" već postojećem predmetu ne gubite apsolutno ništa, a odštetni zahtjev koji spominju je zapravo tzv. imovinsko-pravni zahtjev, kojeg izjavljujete u sklopu kaznene prijave, a o kojem će se tada odlučiti u sklopu kaznenog postupka. Jasno, uspjeh naplate je upitan obzirom da ovisi o imovini okrivljenika. Kažete da je tvrtka B u stečajnom postupku - jeste li tamo prijavila svoje potraživanje? Citiraj
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.