Jump to content

Trajno Oduzimanje oružja ?


reeleone

Preporučene objave

Poštovani,

 

Imam jednu neobičnu situaciju za koju Vas molim za savjet što učiniti....

Aktivan sam lovac i posjedujem nekoliko komada vatrenog oružja. Bavim se i streljaštvom te također posjedujem 2 zračne puške,od kojih je jedna C kategorije 5,5mm i uredno je prijavljena u Mup kao i ostalo vatreno oružje. Prilikom treniranja ozlijedio sam prste na ruci (pogodio sam se u ruku) i otišao na hitnu da mi saniraju ozljede. Rekao sam točno to se dogodilo,a liječnik je po službenoj dužnosti pozvao policiju obzirom da je ozljeda nastala od samoranjavanja navedenom zračnom puškom C kategorije. Kad sam se vratio doma došla su gospoda policajci i zbog nestručnog rukovanja sam morao predati svo oružje (vatreno i zračno) municiju i oružne listove. Danas sam primio presudu od nadležnog prekršajnog suda u kojoj sam kriv za navedeno samoranjavanje po čl. 93.st 1.toč.7 u svezi sa čl.32.st 1. Zakona o oružju a natemelju čl. 38.st.2.točka 1. PZ me sud oslobađa od kazne.

Ono što mi stvara problem je da mi sud također određuje na temelju čl.76 a PZ i čl.93.st.2 Zakona o Oružju,oduzimanje navedene zračne puške CITIRAM

"Oduzima se i prodaje se Ministarstvu unutarnjih poslova RH na daljnje raspolaganje u skladu sa Zakonom o oružju i podzakonskim propisima"

U daljnjem obrazloženju sud kaže da ostalo oružje koje je privremeno oduzeto, nije uporabljeno za počinjenje prekršaja zbog kojih je i pokrenut prekršajni postupak,tako da Sud o njihovoj sudbini u ovom prekršajnom postupku niti ne može odlučivati.

Što dalje,ići u mup i tražiti informacije od njih ili čekati da dobijem riješenje?

Također me zanima da li imam pravo tražiti da se zračna puška kojom sa počinio samoranjavanje,trajno onesposobi (zalije se cijev sa tekućim metalom itd.) i meni vrati kao suvenir za koju me vežu lijepe uspomene s raznih natjecanja?

 

Unaprijed hvala na konkretnim i provjerenim informacijama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policija ti može u upravnom postupku poništiti oružne listove za svo oružje, bez obzira na ovu presudu, tako da bih ja na tvom mjestu otišao s presudom odmah na odsjek za oružje vidjeti kakve su im namjere.

 

Što se tiče ove koja je presudom trajno oduzeta, nemaš pravo na eventualni povratak oneposobljene niti na naknadu, ali pitaj i za nju, pa se možda nađe neki način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija