Jump to content

zaključak ovrhe


anonimno

Preporučene objave

Molim savijet.2005 godine tužila sam supruga za dvogodišnji dug na ime neisplaćene alimentacije.Dala sam prijedlog za ovrhu ,na rješenje suda bivši je uložio neosnovanu žalbu, dobila sam u vrlo kratkom roku zaostatke sa kamatama,te sam godinu dana po toj ovrsi dobivala svaki mjesec iznos od 1 400,00 kuna. Neću sad opisivati sve prepreke u ostvarivanju mojih prava, od psihičkog maltretiranja bivšeg muža,uhođenja, pa do potjere " njegovog odvjetnika pozivivima na sve moje telefonske brojeve (od onog u firmi pa do mobitela) radi toga što su htjeli nagodbu na način da dam oprost dugovanja u zamjenu za obećanje da će mi se plaćati ubuduće alimentacija.Prije nekoliko dana sutkinja je donesla zaključak ovrhe, s obrazloženjem da se ovrha ne može ostvariti za buduća dugovanja, već bi ja sada po proteku svakog mjeseca pisati prijedlog za ovrhu neplaćene alimentacije za prethodni mjesec. Čitala sam i kao laik pokušavala protumačiti ovršni zakon, ali nisam u njemu našla temelja za takvu odluku suda.Moj odvjetnik je uložio žalbu drugostepenom sudu u čiji ipozitivni ishod , nakon svega, sumnjam.Stvarno ne mogu vjerovati što se to dešava.. Da li ima načina da ostvarim svoje pravo i na nekakav drugi način, ako mi se ne uvaži žalba? U stvari, ono što nikako ne mogu shvatiti, da li je sud ispravno postupio? Mo odvjetnik, bar predamnom, izrazio je čuđenje te izjavio je da je iznenađen takvim apsurdonim postupkom suda..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znate u čemu je problem!

Izvršavati se mogu samo dospjele tražbine, odnosno, drugim riječima, ovrha radi uzdržavanja ne može trajati u nedogled, već je potrebno za buduća uzdržavanja podnesti prijedlog za određivanje prethodne mjere i to što se tiče potraživanja koja dospjevaju u roku od jedne godine. Znači, prijedlog za ovrhu može se podnesti za dospjele obroke uzdržavanja, dok za buduće treba podnijeti prijedlog za određivanje prethodne mjere (čl. 286. Ovršnog zakona) i to one koji će dospjeti u jednoj godini.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem na odgovorima, suprug je obrtnik, a alimentacija mi je i plaćana ovrhom na njegov žiro račun (možda je to onda administrativna zabrana, ne znam, znam sigurno da je moj odvjetnik podnesao prijedlog za ovrhu), a znam ženu, kolegicu, godinama joj se isplaćuje alimentacija sa računa obrtnika,bivšeg supruga jer je onda to status fizičke osobe, a nema tekućeg računa na koji prima plaću.

juicy je napisao:

Ako je suprug zaposlen zašto niste tražili da se alimentacija ubuduće isplaćuje putem administrativne zabrane, baš zbog toga što je vidljivo da bivši ne ispunjava svoje obveze.?

zaključak ovrhe
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija