Jump to content

HITNO - molim pravni savjet !!!


borneo

Preporučene objave

Pozdrav svima...

molim Vas za hitan pravni savjet... Naime, radi se o blokiranom tekućem računu, tj ovrsi bez ikakve obavijesti na kućnu adresu. U pitanju ja ZAGREBAČKA BANKA... Moj otac prima mirovinu u navedenoj banci i blokirali su mu tekući račun s objašnjenjem da je dodatni korisnik Master Card kartice i jamac kćeri za tekući račun... ???

 

Ukratko, mama je bila korisnik osnovne Master Card kartice, a tata, sestra i ja korisnici dodatnih kartica, zbog nemogućnosti plaćanja mama je došla u nedozvoljeno prekoračenje po svom tekućem računu i ostala je bez Master Card kartice, koja je blokirana... trenutno je taj dug sveukupni oko 50.000,00 kn... Za taj dug smo svi mi (i ona kao korisnik osnovne kartice i mi kao korisnici dodatnih kartica) dobili dopis o daljnjoj nemogućnosti korištenja usluga Zagrebačke banke i o tome da trebamo što prije podmiriti nastale troškove i dugovanje…

 

1. pitanje – zar je moguće da se kao dodatni korisnik odgovara za troškove kao glavni ??? Što se tiče DINERS-A i AMEX-a, nije takav slučaj, a mislim da ne bi trebalo biti ni u ovom slučaju !?! Imala sam Diners, suprug je bio dodatni korisnik, i kad se desilo kakvo dugovanje, naganjali su mene, a za njega nisu ni pitali… također u Amex-u ista situacije… !!! Što je s Master Cardom…???

2. pitanje - da li, ako bi tata prenio mirovinu u drugu banku… mogu li mu u tom slučaju opet sjesti na mirovinu i po kojoj osnovi… Nije potpisao prilikom dobivanja dodatne kartice zadužnicu, niti izjavu o administrativnoj zabrani, niti je bilo što potpisivao kod javnog bilježnika… Sestra je student i ima račun u Privrednoj banci, njoj nisu ništa blokirali, barem za sada… a mislim da niti ne maju osnove… A što se mene tiče, meni je također tekući rn u Zagrebačkoj banci blokiran, tako da mi također nemaju na što sjesti… A na bilo koji drugi tekući račun nisu sjeli…

3. pitanje - što se jamstva po tekućem računu tiče, tata mi je bio jamac u također u Zagrebačkoj banci za tekući račun, dok sam bila nezaposlena, prije nekih 10-12 godina… Kad sam se zaposlila bili smo u banci da se otkaže jamstvo, ali gospoda u banci su rekli kako to nije potrebno… jer to jamstvo neće utjecati na ništa i ne smeta nikome… A ipak sad se pomoću toga žele vezati s mojim trenutnim dugovanjem po tekućem računu na tatinu mirovinu… ??? Kaj da se radi… ??? Da li se mogu žaliti, ili ih nekome tužiti… jer smatram da je to protpupravno stjecanje sredstava…!!! Banka nema osnove za blokiranje računa, a ipak je to napravila…

 

U očekivanju brzog odgovora,

 

unaprijed zahvalna !!!

 

Natalija

:-?

natalija.bokan@zg.t-com.hr

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Štovana,

 

ne javljam se u svojstvu pravnika već kao korisnik izvjesnog broja kartica o kojima pišete. Neovisno o tome o kojoj je točno kartici riječ, prilikom potpisivanja ugovora za istu Vi svojim potpisom jamčite da ćete do određenog datuma osigurati dovoljno sredstva na računu u svrhu podmirenja učinjenih troškova te se isto tako upućeni da pažljivo pročitate Opće uvjete. Spomenute troškove učinio je kako osnovni korisnik, tako i dodatni korisnici. Budući da se troškovi ne mogu namiriti s računa osnovnog korisnika, kako mislite da bi banka mogla naplatiti učinjene troškove?. Npr. za Diners, a vjerujem i za druge kartice u Općim odredbama piše u Članku 10. da se račun jednom mjesečno ispostavlja osnovnom članu koji snosi obvezu plaćanja a da dodatni član solidarno odgovara za troškove svih kartica izdanih na njegovo ime. A kako kažete, dogodio Vam se sličan slučaj pa su "naganjali" Vas a ne supruga (je li on bio korisnik dodatne kartice bez učinjenih troškova ili nije imao otvoreni račun kod iste banke). No, kako bilo da bilo savjet Vam je da se okanite razmišljanja o podnašanju bilo kakve tužbe prije no što pažljivo pročitate Uvjete (sitno pisanim slovima) i da što prije namirite vaša ukupna dugovanja. Pokušajte također kontaktirati banku o kojoj je riječ pa dogovorite nekakve druge, za vas povoljnije uvjete kojima biste mogli jamčiti konačnu isplatu učinjenih troškova, dakako, svi zajedno i solidarno. Ljudi uvijek biraju lakši i za njih bezbolniji put za ostvarenje cilja, pa zašto mislite da bi banka mogla biti izuzetak?

Pozdtav, V.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve je to točno, ali dodatni korisnici u našem slučaju (Master Carda) nisu karticu niti koristili !!! A kad sam imala slučaj s DInersom i AMexom, mogu reći da je najviše troškova napravio upravo dodatni korisnik a ne ja... ali su mene "Naganjali" !!! Tako da se ne bih složila s Vama, a i upravo na ovom portalu sam pročitala da banke to ne smiju raditi, tj. ne mogu bez pravne osnove blokirati račun... Tj. da ih se može tužiti, pa sam htjela da mi se izjasni netko tko je više upućen u to sve...

 

Ali svakako hvala na javljanju...

 

Pozdrav,

 

Natalija

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam shvatila banka vam je oduzela pravo na korištenje kartice dok ne podmirite dug, a vi ste se oglušili.Mislim da niste dobro pročitali ono što ste potpisali,no to sad nije više bitno.Prije 30 g.nas 3 kolegice bile smo jamci četvrtoj za marles kuću.Trebala je plaćati polugovdišnje što nije činila.Banka je opomene slala nama,jamcima i službenik nam je rekao da ovrha i plijenidba ide na nas,bez obzira što ona radi s nama i prima plaću.Isti službenik nam je savjetovao da odemo kod diretkora i da on banci da naredbu da rate idu na plaću,da se njoj odbija.Srećom uspjeli smo.

Drugi slučaj:moj šogor je otplatio dug kao jamac čovjeku koji više ne radi, a ima kuću,ali banka nije njega ganjala nego prvog kod koga se može naplatiti.A nije imao pojma da se kredit ne plaća (i kamate su mu uzeli - sve).I nisu ga obavijestili,nego je došao po svoju mirovinu i čudio se što je manja nego prošli mjesec.Nakon istraživanja po ZB sjetio se da je bio jamac.

Što se mirovine tiče,zasigurno znam da ne možete promijeniti banku dok u ovoj kod koje je vaš otac ne podmirite sav dug.Pretpostavljam da ste u gabuli,ali jedino rješenje je da se nagodite sa bankom.Moja kolegica je bila u prekoračenju,zvali su je,no ona im je rekla kad imam vratit ću.I platila je kad se zaposlila sve do zadnje lipe (više kamata nego duga).No isto je išla u banku i dogovorila se.

I ne razumijem kako banka protupravno stiče sredstva?Pa vi ste trošili tu karticu.No ne želim držati prodike,da me se krivo nee shvati.Sjedite svi skupa,razmislite i odite u banku.Njima je u interesu da dobiju svoj novac i zato će vam naći rješenje.

Još nešto, nisam bankovni službenik već običan građanin sa mirovinom od 1400,00 kn.I znam kako je lako ući u dug, a teško izaći.Ako smijem mali savjet:Diners daje kredite pa možda da tako probate.Ono sa kešom svaki mjesec,Diners uzima prevelike kamate,to vam se ne isplati.Bilo bi mi drago ako sam vam malo pomogla.Inače tužbe su skupe i dugotrajne, a banka sigurno ima jačeg odvjetnika. A i sudovi su spori. Lijepi pozdrav. :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija