Jump to content

Internet prodaja vlastitih proizvoda


berislavEmail

Preporučene objave

Poštovani,

 

zbunjuje me slijedeće stavke u zakonu:

 

Zakon o trgovini (NN 87/08, 116/08, 76/09, 114/11, 68/13, 30/14), definira djelatnost trgovine kao gospodarsku djelatnost kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini, na domaćem ili inozemnom tržištu, te usluge posredovanja u trgovini s inozemstvom, kao posebni oblik trgovine, a u svrhu ostvarivanja dobiti ili drugog gospodarskog učinka. Djelatnost trgovine, sukladno članku 4. istog Zakona, može obavljati pravna ili fizička osoba registrirana za obavljanje kupnje i prodaje robe i/ili pružanja usluga u trgovini.

 

dok sa druge strane u istom zakonu u članku 4. stoji:

 

(3) Trgovac može, bez upisa u registar, obavljati i druge poslove u manjem opsegu, koji služe obavljanju djelatnosti trgovine, a koji se uobičajeno obavljaju uz djelatnost trgovine.

 

U mojem kontekstu prodavao bi putem interneta pročišćeni masalac Ghee, možda kasnije đemove, uglavnom proizvode iz kućne radinosti.

 

Zanima me obzirom da namjeravam navedeno proizvoditi i prodavati u manjem opsegu čisto da pokrijem svoje slabo imovinsko stanje da li mogu ostati van registra (ista pravila kao za prodavače na tržnicama tzv. plac), odnosno da li je potrebno zadovoljiti još neke propise?

 

Također, ukoliko bi uživao status prodavača sa tržnica, tada ne bi trebao biti u sustavu PDV-a niti podlijeći fiskalizaciji.

Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvo se registrirate za obavljanje djelatnosti trgovine, da bi uopće mogli bilo što sudjelovati na tržištu, djelatnost je 47.91 trgovina na malo preko pošte ili interneta. To je razred koji uključuje djelatnost trgovine na malo bilo kojom vrstom proizvoda preko pošte ili preko interneta. Drugo pitanje koje je ključno kod vas je proizvodnja koja obzirom da se radi o prehrambenim proizvodima ne može biti bez udovoljavanja sanitarnim i higijenskim uvjetima. Znači konzultirajte sanitarnu inspekciju, morat ćete vjerojatno polagati i higijenski minimum. Treće, što za vas znači pojam "status prodavača sa tržnica" ?? I opet morate biti registrirani, bilo kao trgovac klasični sa obrtnicom i registriranom djelatnosti 47.81 trgovina na malo hranom,, pićima, duhanskim proizvodima na štandovima i tržnicama. U tom slučaju ne morate ispunjavati minimalno tehničke uvjete, koje osigurava tržnica. To je dio koji se tiča pojma trgovine i trgovca, sukladno zakonu. Isto tako možete registrirati i OPG, ali morate imati dozvolu za trgovanje vlastitim proizvodima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija