Jump to content

Otkaz ugovora o radu na neodređeno


Jumper101

Preporučene objave

Poštovani,

 

zamolio bih Vas za savjet i par potrebnih informacija.

Započeo sam sa radom na neodređeno i prijavljen 20.01.2016. Pošto sam pronašao drugo radno mjesto, zanimao bi me način na koji da dam otkaz na starome radnome mjestu te obaveze i prava koje imam pri zavšavanju poslovnog odnosa sa starim poslodavcem.

U ugovoru, navedeno je da imam pravo na 4 tjedna godišnjeg odmora, te je pri tome utvrđeno da je radno vrijeme raspoređeno na 6 radnih dana u tjednu.

Koliki bi bio razmjerni dio moga G.O.-a u tom slučaju ? (24/12=2 * 5 mj = 1 dana G.O. ? ). Da li isti ulazi u otkazni rok ?

 

Drugo pitanje je vezano za otkazni rok. U ugovoru stoji da je trajanje otkaznog roka u najkraćem razdoblju propisanom zakonu o radu.

Uzevši u obzir da nisam punih 6 mjeseci u firmi, koliko iznosi taj otkazni rok ? Znači ako bi sutra dao otkaz, uzevsi u obzir da mi recimo daju da se iskoristi G.O. od 10 dana, sa kojim datumom bi ja završio ?

 

Ima li netko možda kakvu "šprancu" redovnog otkaza o radu" koja bi se mogla iskorisitit? I da li istu poslati preporučeno sa povratnicom osim što bi jedan primjer predao osbno poslodavcu ?

 

 

Unaprijed hvala za sve informacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Započeo sam sa radom na neodređeno i prijavljen 20.01.2016. Pošto sam pronašao drugo radno mjesto, zanimao bi me način na koji da dam otkaz na starome radnome mjestu?

 

Redovni otkaz ugovora o radu.

 

U ugovoru, navedeno je da imam pravo na 4 tjedna godišnjeg odmora, te je pri tome utvrđeno da je radno vrijeme raspoređeno na 6 radnih dana u tjednu.

Koliki bi bio razmjerni dio moga G.O.-a u tom slučaju ? (24/12=2 * 5 mj = 1 dana G.O. ? ).

 

Razmjerni dio vašeg GO-a iznosio bi 12 dana.

 

Da li isti ulazi u otkazni rok ?

 

Ulazi.

 

Drugo pitanje je vezano za otkazni rok. U ugovoru stoji da je trajanje otkaznog roka u najkraćem razdoblju propisanom zakonu o radu.

Uzevši u obzir da nisam punih 6 mjeseci u firmi, koliko iznosi taj otkazni rok ?

 

Dva tjedna.

 

Znači ako bi sutra dao otkaz, uzevsi u obzir da mi recimo daju da se iskoristi G.O. od 10 dana, sa kojim datumom bi ja završio ?

 

Otkazni rok teče od dostave odluke o otkazu strani kojoj se otkaz daje. Ukoliko sutra dostavite odluku o otkazu poslodavcu, vi bi sa radnim odnosom završili sa zaključno 29/07/2016.

 

Cijeli otkazni rok mogli biste provesti na GO-u, ali tu se nešto pita i poslodavca, ovisi o organizaciji i procesu rada kod njega. Ako ne biste iskoristili razmjeran dio GO-a koji vam pripada u cijelosti, poslodavac će biti dužan da vam isplati naknadu za neiskorišteni dio GO-a.

 

Ima li netko možda kakvu "šprancu" redovnog otkaza o radu" koja bi se mogla iskorisitit?

 

Nema tu ničeg specijalnog, jednostavno napišete da sa danom tim i tim, temeljem čl. 115. st. 4. Zakona o radu, podnosite redovan otkaz ugovora o radu sklopljenog dana XY/XY/2016.

 

I da li istu poslati preporučeno sa povratnicom osim što bi jedan primjer predao osbno poslodavcu ?

 

Ukoliko na poslu postoji osoba zadužena za prijam pošte, onda tamo možete osobno uručiti i neka vam obavezno na vašem primjerku udare štambilju primitka sa potpisom.

 

Ako takve osobe nema, onda ide poštom preporučeno s povratnicom, ali vam se tada ujedno i odgađa početak tijeka otkaznog roka (od dana dostave).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Postovani,

 

Trebam Vasu pomoc,savjet..

 

Radim u jednom poduzecu oko 4 godine i 8 mjeseci. U zadnje vrijeme sam stalno bolesna i cesto moram na bolovanje,a tim pocinju negodovanja poslodavca,kolega,ignoriranje i napete situacije.. Na tom poslu sam i obolila na stitnjacu,razne upale mojracnih puteva jer je zimi hladno i ne grije se dovoljno. Imunitet mi je koma,nemam snage raditi, jedva se dizem.. Ne mogu to vise trpiti i odlucila sam dati otkaz zbog svog zdravlja. Moram uzeti stanku i oporaviti se,podici imunitet i ozdraviti. Pretpostavljam da mi poslodavac nece dati otkaz da imam bar neka primanja sa zavoda nego ga moram sama dati. Kako da im dam otkaz? Ako posaljem mail da li se to racuna ili moram pismeno imati ostavku? Odradit cu otkazni rok. Postoji li nesto da dokazem da sam stalno bolesna i da moram uzet stanku i otici s posla da dobijem sa zavoda bar neka primanja. Ako ne,dajem redovan otkaz ili? Zamolit cu nekoga da me odmah prijavi bar mjesec dana i da mi nakon toga da otkaz jer sam tehnoloski visak. Mogu li tad primat naknadu sa biroa ili kod novog poslodavca moram biti minimalno 3 mjeseca? Sto bi Vi ucinili na mom mjestu? Unaprijed zahvaljujem! Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je tvoja zdravstvena situacija tako losa probaj se sa poslodavcem dogovoriti i podnjeti pismeni otkaz ugovora o radu prema Zakonu o radu, clanak 115, stavak 1, tocka

2) ako radnik nije u mogućnosti uredno izvršavati svoje obveze iz radnog odnosa zbog određenih trajnih osobina ili sposobnosti (osobno uvjetovani otkaz)

 

"Osobno uvjetovani otkaz nije posljedica krivnje radnika, nego nekih trajnih osobina i sposobnosti radnika zbog kojih ne može uredno ispunjavati obveze iz ugovora o radu (radnog odnosa) u traženom opsegu i kvaliteti, odnosno nema potrebne sposobnosti za obavljanje ugovorenih poslova. Osobno uvjetovani otkaz u praksi poslodavac daje radnicima kojima ne može osigurati rad na radnim mjestima koja odgovaraju njihovoj smanjenoj radnoj sposobnosti (posljedica psihičkog, fizičkog ili psihofizičkog nedostatka)."

 

Takvim otkazom zadrzavas sva prava na burzi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav,

Molim vas pomoć!

Već 5 godna radim u jednoj privatnoj firmi, prvih godinu dana sam radila na određeno ( 2x po 6 mjeseci) nakon toga mi nije produžavan ugovor na određena a nisam niti potpisala ugovor na neodređeno.

Dakle već 4 godine radim bez ugovora a plaću i zdravstveno mi redovito uplaćuju.

Pretpostavljam da imam sva prava kao da radim na neodređeno.

Pitanje: Ako bih sama dala otkaz zbog prelaska u novu firmu, koliki otkazni rok moram odraditi..tj. kada bih mogla početi raditi u novoj firmi?

Napominjem da imam još 15 radnih dana ne iskorištenog godišnjeg odmora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otkazni rok u vašem slučaju iznosi 2 mjeseca (zakonski). GO ćete ili iskoristiti ili će vam se isplatiti naknada za neiskorišteni GO.

 

Znači, bez obzira što nisam potpisala nikakav ugovor, moram odraditi još 2 mjeseca.. kao da će me novi poslodavac čekati toliko..

osuđena na minimalac sa viskom stručnom spremom do kraja života

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija