Jump to content

Mirovina na temelju visokih godina, bez drugih uvjeta?


Sonja F.

Preporučene objave

Saznala sam da jedna draga bakica, koja živi sama u drvenom kućerku na kraju sela, nema nikakva primanja:tuzan:.

Kaže da je muž umro davno, bio je seljak i nije si uplaćivao poljoprivredni radni staž, kao ni ona. Ima kćer jedinicu koja se davno udala i odselila, dođe joj s mužem par puta godišnje (napilit drva, preorati vrt...).

Sada bakica ima preko 70 godina, zgrbljena je od teškog rada, hoda pomoću 2 štapa koje si je sama napravila od grana. Zdravstveno osiguranje ima, znam jer sam ju vozila doktorici na preglede i po lijekove, a tada sam i saznala da nema nikakva primanja. Doktorica joj je rekla da više nesmije u ruke primiti ni motiku ni sjekiru, a kako da posluša doktoricu kad živi od malo svoga vrta i nešto peradi, grije se i KUHA! samo na drva, a u kući nema čak ni vodu! - ide van na bunar. Struju ima, i nju joj plaća sestra-penzionerka, kao i telefon; druge tehnike nema.

 

Ima li ta starica pravo na ikakvu penziju, makar simboličnu? Ona je ponosna žena, ni od kog ne traži pomoć ni milostinju, bistra je kao gorski potok a kuća joj uvijek miriše na čistoću i često na kruh koji si sama peče. Postoji li kod nas mirovina na temelju visokih godina? Rado ću joj pomoći, iako mi nije rod: otkuda da krenem sa zahtjevom (ako je moguć)?

 

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija