Jump to content

teška tjelesna ozljeda


hasko

Preporučene objave

Vidite odredbu čl. 43. st. 3. ZKP-a.

Da. Policija je napravila izvide, slučaj je proslijeđen ODO-u, oštećenik čeka pozv suda (savjetujem mu odvjetnika za kazneno pravo ali on odlučuje) počinitelj je idntificiran ali..... Ovo bi sada mogao postati problem. Oštećenom je prijatelj rekao tko je počinitelj ali meni nije poznato da li će on svjedočiti u korist oštećenika(navodno ima još jednog svjedoka).

Taj prijatelj-svjedok nije dao nikakav iskaz policiji jer ga oštećenik nije ni naveo imenom kao svjedoka pa oštećeni zapravo za sada ni nema svjedoka, a počinitelj bi na sudu mogao reći kako nije on taj počinitelj.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Koliko sam vas shvatio, oštećenik nije znao identitet počinitelja, ali lice je valjda vidio? Osim ako je bila neka "sačekuša" u mraku.

 

Tu ne bi trebalo biti problema, a svjedoka će se predložiti pred sudom odnosno u iskazu danom DORH-u ili policiji. Svjedočenje je obveza, a iznimke su rijetke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tada , na hitnoj, nije znao identitet nego je dva dana poslije dobio ime i prepoznao ga na fb-u i to saznanje prenio policiji.Inače mu je nepoznata osoba (bio je još jedan s njim ali nije poznato da li je i on udario). Radi se o prijelomu donje vilice na dva mjesta s ulomcima i napuknuće zuba. Kvalifikacija je TTO i policija je slučaj predala sudu, odnosno još će prikupiti neke podatke ali to je to. Očekujem osuđujuću presudu , a nakon toga.... e sad ne znam....? Da li dalje ići s odštetnim zahtjevom i kakav "tip" odvjetnika bi bio poželjan u takvom slučaju .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najbolje je u sklopu kaznenog postupka staviti prijedlog za ostvarivanje imovinsko-pravnog zahtjeva usmjerenog na naknadu štete (sigurnija varijanta i zbog toga da eventualno otpadne krivnja što je bitno za rok zastare, a i zbog kamata).

 

S IP zahtjevom će biti upućen u parnicu, ali u slučaju osuđujuće presude, u parnici će se samo raspravljati o visini pravične novčane naknade, jer je parnični sud vezan kaznenom presudom. To će tamo biti ekspresno riješeno.

 

Vezano za tip odvjetnika, najbolji bi bio onaj koji se primarno bavi odštetama, ali ne ovi "lešinari" koji vam se sami javljaju, njih izbjegavati u širokom luku.

 

Za djelo je bitno da oštećenik jasno i nedvojbeno prepozna da je upravo optuženik taj koji ga je udario odnosno nanio mu TTO. Ostali svjedoci tu su sekundarne važnosti, ali jasno da mogu "učvrstiti" iskaz oštećenika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OK, ja sam samo spomenuo kako mi se čini da je brže-bolje zbrisao za Njemačku ali morat će se kad tad vratiti. Koji su postupci suda i policije ako se on ne pojavi na poziv suda ? Pitam, jer odvjetnik oštećenog će sigurno naplaćivati i takve izlaske. Do koje mjere bi ,sada već osumnjičenik, mogao ignorirati pozive i odugovlačiti cijeli postupak ? Da li oštećeni u tom slučaju ima pravo podmirenja troškova svog odvjetnika neopravdanim nedolaskom pozvanog ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ga ne bude, ići će prvo tjeralica, pa i međunarodna. Kad se locira, ako bude u inozemstvu, moguć je zahtjev za izručenjem putem europskog uhidbenog naloga. Uglavnom, vrlo dugotrajan postupak. Svakako napomenuti kod davanja iskaza DORH-u ovu činjenicu "bijega", da se znaju pripremiti i reagirati.

 

Što se ignoriranja tiče, to je stvar dotičnog, on ovo može razvući do unedogled, ako mu je to cilj.

 

Troškove treba zatražiti, a sud odlučuje koje od njih priznaje (jasno, u slučaju osuđujuće presude).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala G-man, već ste poslovično jako korisni sa savjetima. Mišljenja sam da je to ipak jedna lokalna "bitanga" koja si neće dozvoli dodatno stigmatiziranje tjeralicama i postupcima privođenja,ali u svakom slučaju ste iscrpno pojasnili moguće scenarije ovoga slučaja. Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija