Jump to content

Carinske spletke


anonimno

Preporučene objave

Ima li netko tko bi mi pomogao u vezi sa carinom.

Naime.Ja zivim i radim u Njemackoj.Mom sinu koji zivi u Hrvatskoj dao sam auto njemackih plocica da koristi u Hrvatskoj.To znaci da je isti prijavljen i osiguran u Njemackoj.Kod prvog susreta sa policijom auto nisu oduzeli ali su napravili carinsku prijavu te uredno obracunali porez i carinu,na auro koji uopce nemozem uvesti i koji uopce ne zadovoljava kriterije za uvoz.Sve to su uredno podkrijepili clankom 241 i 243 carinskog zakona.

Molim nekoga za pomoc protiv nepravde

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako god vam se činilo, ali ovdje se ne radi o nepravdi i carinskoj spletki već o carinskom prekršaju. Naime, vaš sin, kojii živi i radi u RH, može u lijepoj našoj koristiti robu (voziti auto)- koja je ocarinjenja i na koju je plaćen porez.

Jednostavnije: vi biste za svoj stari auto u Deutschlandu morali vjerojatno platiti još 100 EUR-o "So dass Ihr altes auto am Schrottplatzt schohn verpackt wird." Jasno je da bi autić vašem sineku dobro poslužio. Vjerojatno je auto i u boljem stanju i mlađi od prosječnog voznog parka, ali zakonodavac je uredio da aute starije od 7 g. ne možemo uvest. Pa kad zakonodavac ne dopušta platit carinu i porez na auto - vaš sin, koji nema "Aufenthaltserlaubniss" ili radnu vizu ne smije ga ni vozit.

Nažalost, morat ćete platit sve što vam obračunaju. A sinek vaš auto sa stranim reg oznakama ne smije vozit.

Prijeteljski, u prekršajnom postupku ni u ludilu nemojte reć da ste sinu dali auto na korištenje dok ste vi u Njemačkoj. Naime, savjetnik za carinske prekršaje upravo mora dokazati korištenje vozila - koje vam utječe na stupanj krivnje. Nek veli da je vozio samo jednom, i to iz puke sile (npr. išo je po lijek ili tak nešto).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala na savijetu,ali mi se cini da ste mo odgovorili sa puno ironije.Samim time sto je prijavljen u njemackoj mozete vidjeti da ne sparam jer za tu kantu porez kosta svake godine 590 eura i svaka tri mijeseca osiguranje oko 430 eura sto znaci da kosta vise nego jedna ista kanta u lijepoj nasoj.Dalje ni u jednom zakonu ne pise da drzavljani RH nesmiju voziti takav auto Kao ni clanci zakona po kojemu se naplacuje steta.U carinarnici u Zagrebu mi nisu mogli pronaci niti jean clanak napisan malim slovima koji takvo sto onemogucuje,kao i clanak 241 243 koji nemaju veze sa ovim predmetom.Takodjer sam na jednoj granici cekao 2 sata da pronadju zakon i nisu uspijeli .Kazu to jos nepise ali trebalo bi uskoro..Znaci nepisem ovo zbog mog sincica jer ta je kazna mizerna nego zbog toga da se postuje red i zakon,a ne provodi volja pojedinaca.Ja to vidim nepravdom.

Samo za informaciju:Vise netreba platiti 100 eura za srot jer sad dodju Rusi i jos plate 100 eura i rijesili ste se kante.Bok ipak hvala na savijetu (mozda ste i u pravu)Ja samo trazim odvijetnika koji se ne boji uci u ovaj postupak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma oprostite, ako sam ispala ironična. Nije mi bila namjera vrijeđat Vas ili nekog drugog.Oni koji čitaju moje postove znaju da nisam takva. Ima dana dok sam dobre volje, pa odgovaram na pitanja, ja bih to nazvala, "slikovito i zaigrano". Cijenim i poštujem sve koji se u bijelom svijetu muče zaradit koji EUR-o. Otprilike mi je poznato kako živite tamo, a i doma. Zato još jednom, oprostite i molim ne zamjerite.

Vraćam se na temu.

Kad sam Vam napisala prvi post, napisala sam da će carinski prekršajci pokušati dokazati aktivno korištenje auta sa stranim reg. oznakama - iz toga prolazi namjera, a zatim i prekršaj koji se odnosi na korištenje neocarinjene robe. Ne možete od carinika na granici očekivat da vam to objasni, jer se njihov posao sastoji u nečem drugom. Oni znaju suštinu prekršaja, ali ga neće znat obrazložit. Da se razumijemo, i ne trebaju to znat. Tim poslom se bave carinici prekršajci, koji su pravnici.

Zato je bitno u prekršajnom postupku objasnit da Vi kao vlasnik s boravišnom dozvolom u inozemstvu, auto niste namjeravali ostavit u RH, a da se Vaš sin tim istim autom nije namjeravao koristiti u nekom vremenskom razdoblju ili trajno. Ako Vama, odnosno Vašem sinu u postupku dokažu te činjenice- počinili ste carinski prekršaj, konkretno izbjegavanje mjera carinskog nadzora.

Vjerujem da sam bila jednostavna i da Vam je sad malo jasnije u čemu se sastoji prekršaj, te da se stvarno ne radi o spletkama. Nemojte se zamarati tražiti u zakonima oipsan Vaš slučaj u detalje - zakoni se ne bave detaljima. Vrlo slično bi bilo i u Njemačkoj da njihov državljanjin vozi auto s oznakama neke države koja nije u EU. Iz iskustva znam da Vam neće bit teško nać odvjetnika koji će preuzet slučaj - to je za odvjetnika koji se bavi carinskim prekršajima mačji kašalj. Nažalost, u carinskim prekršajima pojavljuje se previše odvjetnika koji ne zarade ni za kaugumu, a opelješe svoje stranke kad veliš keks. I to jer im se slučajevi kao Vaš čine minornim.

A oko onih 100 EUR - vidite da i u Njemačkoj sve ide naopako - nekad su stare kante spremili di im je i mjesto, a sad ih daju sirotinji nek se u njima ubijaju. Reko moj deda: cijeli svijet je ringešpil, a cigani ga vrtiju!

 

BVB!

:wavey:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija