Jump to content

Nasljednici vs. posjednik


anonimno

Preporučene objave

Nas smo troje djece, brat i dvije sestre, nasljedili iza pokojnog oca razne nekretnine, između ostalog i jednu koja je postala sporna. Uredno smo dobili rješenje o nasljeđivanju od nadležnog suda i kad smo htjeli upisati se i u katastar nastupili su problemi. Pojavila se druga stranka koja je u katastru već dugi niz godina upisana kao posjednik i koja sa rukom pisanim ugovorom koji nije nikad ovjeren kod neke nadležne institucije i sa, u najmanju ruku sumnjivim, potpisima, tvrdi da je kupila tu nekretninu. Potpisi su sumnjivi jer je otac bio totalno nepismen i nije znao pisati, a potpis je vrlo čitak. Kako je riječ o livadi koju mi nismo obrađivali, a nije ni otac jer zbog siromaštva nije mogao do nje dolaziti, naime prilično je udaljena od mjesta stanovanja, a upisani posjednici tvrde da su to koristili jer su imali i financijske mogućnosti, zanima me da li mi kao nasljednici možemo se upisati u katastar ili je jače pravo posjedništva koje je na sumnjiv način upisano u katastar? Još da dodam, da otac za života nikad nije rekao da je prodao tu nekretninu, a i postoje ozbiljne indicije da je tu nekretninu prodala žena očevog brata lažno se predstavivši kao jedna od vlasnica. Naime, uz oca i njegova majka je bila vlasnica jednog dijela, a kako su imale isto ime, lako je bilo izvesti zamjenu identiteta. Dakle još jednom, da li mi kao nasljednici imamo pravo na tu nekretninu iako ju nismo koristili ili druga strana koja tvrdi da ju je koristila sve godine i uz to su upisani u katastar?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Katastar mora izvršiti odluku suda. Druga stranka može se žaliti u upravnom postupku na taj upis.

 

Ako se ta nekretnina doista nalazi u posjedu druge stranke, možete podići vlasničku tužbu da vam se vaše preda u posjed.

 

U tom sporu, protustranka će se pozivati na ugovor koji opisujete. Vi možete tražiti grafološko vještačenje, dovesti svjedoke da je otac bio nepismen (recimo poštara koji mu je donosio mirovinu) itd. Što će sud odlučiti, ne može se unaprijed reći.

 

Kad se protustranka pozove na taj ugovor, dakle počne ga i stvarno koristiti, bilo u upravnom postupku ili u parnici, možete podnijeti i kaznenu prijavu zbog svojih sumnji ako ste u njih doista uvjereni. To vam neće pomoći da dođete do nekretnine samo po sebi, ali se rezultat kaznenog postupka, dakle ako se utvrdi da se doista radilo o krvotvorenju ili nekom drugom kaznenom djelu, može koristiti u parnici. Ako druga stranka shvati da bi mogla izvući deblji kraj, veće su mogućnosti i da se nagodite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija