Jump to content

Pravo na puni godišnji odmor


ariella

Preporučene objave

Naime 4.4.2016. zaposlila sam se kod sadasnjeg poslodavca. Ugovor je sklopljen do 30.11.2016. (7 mjeseci i 26 dana) nakon toga ugovor je produzen od 01.12.2016. do 30.11.2017. (dakle nema prekida). Kod prijasnjeg poslodavca sam odjavljena 03.04.16. dakle takoder nema prekida (bila zaposlena 5 godina). Tjedan dana nakon zaposlenja dobila sam rjesenje o godisnjem odmoru na 24 dana, malo zatim rjesenje na 16 dana (razmjerno ugovoru). Do proteka prvog ugovora iskoristila sam 13 dana godisnjeg odmora. Nakon potpisanog ugovora na sljedecih godinu dana dobivam novo rjesenje ponovo na 24 dana (puni godišnji) odnosno preostalo mi je iskoristiti još 11 dana za 2016. da bi danas opet dobila novo rjesenje na 20 dana kao razmjerno ugovoru? Citala sam zakon i ako sam dobro shvatila zakon poznaje dva nacina obracuna godisnjeg odmora. Do set mjeseci kod istog poslodavca razmjerni dio i nakon proteka sest mjeseci pravo na koristenje punog godisnjeg odmora u koliko u tekućoj godini nije prestanak radnog odnosa. Smatram po tome da sam jos na prvom ugovoru stekla pravo na puni godisnji odmor. I jos jedno pitanje dali se prava iz kolektivnog ugovora primjenjuju i na mene kao djelatnika s ugovorom na odredeno vrijeme? Pitam iz razloga jer mislim da su me i s osnove radnog staza zakinuli za dva dana kada su mi izdali rjesenje na 24 dana koje su ponistili. Pisalo je osnova 18 dana, rad sa klijentima 2 dana i radni staz 4 dana a po nasem kolektivnom ugovoru stoji za rad od 15-20 (ja imam 16) godina 6 radnih dana godisnjeg odmora. Iz tog razloga pitam dali se taj kolektivni ugovor odnosi i na mene.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za 2016. ste ostvarila pravo na razmjerni dio GO-a, dakle 9/12 punog GO-a obzirom vam prekid između dva radna odnosa nije bio duži od 8 dana, glede čega citiram odredbu čl. 77. st. 3. Zakona o radu -

 

" Radnik koji se prvi put zaposli ili koji ima prekid između dva radna odnosa duži od osam dana, stječe pravo na godišnji odmor određen na način iz stavaka 1. i 2. ovoga članka, nakon šest mjeseci neprekidnog radnog odnosa kod toga poslodavca."

 

Dakle, da vam je prekid bio duži od 8 dana, za 2016. biste također ostvarila pravo na puni GO.

 

Za 2017. ćete ostvariti pravo ovisno o tome hoće li doista radni odnos prestati sa danom 01/12, u kojem slučaju ostvarujete pravo na 11/12 punog GO-a, sukladno odredbi čl. 78. st. 2. Zakona o radu, ili ćete radni odnos i nastaviti do kraja 2017. godine.

 

Nema vam posebnog računanja GO-a ovisno o trajanju radnog odnosa, a što vidim da su vama najvjerojatnije radili, GO uvijek se računa za cijelu kalendarsku godinu.

 

Što se KU-a tiče, on se ima primijeniti i na radnike zaposlene na određeno vrijeme, tu nema razlike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija