Jump to content

Izmještanje tuđih komunalnih priključaka sa mojeg zemljišta


Jethro

Preporučene objave

osoba x je nekoć imala zemljište koje se tijekom prošlih decenija više puta preprodalo te sam ja zadnji vlasnik i posjednik.

na njemu se nalaze šahtovi i ure od vode od susjednih parcela. svako malo susjedi dolaze do šahta, odvrću i zavrću bezrazložno vodu.

nigdje nema spomena o šahtovima i urama te ikakvoj služnosti ikada u prijašnjim kupoprodajnim ugovorima.

 

imam li temelj za zahtjev za izmještanje vode/šahta/ure?

šaht se nalazi na mojoj parceli kojih 2 metra od javnog puta a susjedi idu okolo do njega pa mi prelaze duž cijele parcele - kojih 30m. zid sa vratima je između puta i mojeg zemljišta.

šaht je dubok cca 60 cm.

čiji je šaht? ura je od distributera.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Poštovani,

 

Iz napisanog zaključujem da se radi o ograđenoj parceli sa zidom i vratima, te da se sporne šahte nalaze unutar tog ograđenog prostora na Vašoj parceli. To je ok.

 

Šaht je nesumnjivo Vaš, jer je trajno povezan s parcelom u Vašem vlasništvu. No vodite računa da je vodovodna instalacija tj. cjev u vlasništvu komunalnog poduzeća sve do službenog vodomjera. Nakon tog vodomjera, privatna je instalacija.

 

S obzirom na to da Vam smeta što susjedi stalno dolaze na Vašu parcelu i idu k šahtu, naravno da imate osnova za zahtjev za izmještanje vode/šahta/ure.

 

To prvenstveno valja riješiti na miran i prijateljski način sa susjedom, ukazati mu da Vam stvara neugodnosti što on stalno dolazi na Vašu parcelu, te ga uputiti neka pokrene postupak izmještanja šahte, jer da Vi na tom dijelu „…planirate neke radove zbog kojih on više neće moći doći do šahta, odnosno šaht će biti zatrpan…“. ;-)

 

Predmnijevam da vodovodne instalacije prolaze ispod Vašeg zida, pa smatram da ne bi trebalo biti problema postaviti šahtu s vanjske strane zida, odnosno izvan Vaše parcele općenito.

 

Povedite računa još i o sljedećem.

 

Spominjete da nigdje nema spomena o ikakvim služnostima ni u ugovorima ni u zemljišnim knjigama. To je odlično. Vas bi tada štitilo načelo istinitosti, potpunosti i povjerenja u zemljišne knjige, tj. ono što nije u zemljišnim knjigama (služnost) ne postoji u stvarnosti. Također, uvijek imajte na umu da susjed dolazi na Vašu parcelu do šahta jer ste mu Vi to dozvolili. Nije da je to neko njegovo pravo koje oduvijek postoji. To što je on eventualno imao dogovor s nekim ranijim vlasnicima da to bude tako, Vas uopće ne zanima. Vi ste pošteni vlasnik, u dobroj vjeri ste kupili parcelu i za sve što se na njoj nalazi ima se pitati isključivo Vas, pa tako i za pristup toj vodi/šahti/uri.

 

Evo nadam se da sam Vam barem malo pomogao.

 

Lp.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija