Jump to content

prodavatelj nekrentine zeli novac na ruke


gematipa

Preporučene objave

Prodavatelj nekretnine se cini sasvim ok covjek, i zeli novac na ruke, da li je to zakonski neki problem? Ako potpise da je primio novac, mislim da ne bi trebalo biti problema, no ipak pitam.

Nekretnina se u gruntovnici vodi kao oranica, a u stvarnosti je zapoceta gradnja koja je u fazi legalizacije. Na koji nacin je napametnije sklopiti ugovor? Da li placam porez na zapocetu nekretninu ili na oranicu, odnosno kako izvesti da platim porez samo na zemljiste? To mi se cini malo problematicno jer ja ne zelim isplatiti ukupni iznos dok se to ne legalizira, a onda se ne mogu niti upisati kao vlasnik, a samim time niti platiti porez na zeljiste, jel razmisljam tocno? Hvala na svakoj sugestiji i savjetu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prodavatelj nekretnine se cini sasvim ok covjek, i zeli novac na ruke, da li je to zakonski neki problem?

Nije.

Ako potpise da je primio novac, mislim da ne bi trebalo biti problema, no ipak pitam.

To svakako trebate napraviti.

Nekretnina se u gruntovnici vodi kao oranica, a u stvarnosti je zapoceta gradnja koja je u fazi legalizacije.

Da li se zemljište nalazi u tzv stambenoj zoni ?

Da li placam porez na zapocetu nekretninu ili na oranicu, odnosno kako izvesti da platim porez samo na zemljiste? tocno?

Porez vam određuje porezna uprava i možda bi bilo najbolje tamo pitati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Onda nema problema s legaliziranjem. Gledajte, u prostornom planu je svašta ucrtano pa tako i preko te čestice, ako ne cijelom površinom,a onda dijelom dio koji je građevinski tako da će vam i porezna sve skupa to oporezivati.

A na kuću ćete morati platiti porez, osim ako nije prva nekretnina ili kako to već ide. To neka vam netko drugi odgovori, pogotovo ko je imao iskustvo u tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prodavatelj nekretnine se cini sasvim ok covjek, i zeli novac na ruke, da li je to zakonski neki problem? Ako potpise da je primio novac, mislim da ne bi trebalo biti problema, no ipak pitam.

 

U ovakvim situacijama mogu nastati svakakvi problemi ako cijena u navedena u ugovoru nije stvarna cijena.

Inače, praksa je da se u ugoviru stavi člalak: Dogovorena cijena kupoprodaje je xxxx kn. Prodavatelj potpisom potvrđuje da mu je u kupac u potpunosti isplatio dogovoreni iznos.

 

 

Nekretnina se u gruntovnici vodi kao oranica, a u stvarnosti je zapoceta gradnja koja je u fazi legalizacije. Na koji nacin je napametnije sklopiti ugovor?

 

U ugovoru morate sve točno navesti - prvo, točno do zareza kako je nekretnina upisana u gruntovnici, a zatim navesti da nekretnina u naravi čini gradilište sa započetom gradnjom bez dozvole. Dobro je priložiti slike, na kojima onda možete samu nekretninu snimiti na način da više izgleda kao ruševan drlog.

Ionako plaćate porez na procjenjenu vrijednost nekretnine, a poreznici će po potrebi izaći na teren.

U ovakvim situacijama korisnije je u ugpvoru navesti pravu cijenu nego muljati samo sa nekom umanjenom cijenom zemljišta.

 

Da li placam porez na zapocetu nekretninu ili na oranicu, odnosno kako izvesti da platim porez samo na zemljiste?

To mi se cini malo problematicno jer ja ne zelim isplatiti ukupni iznos dok se to ne legalizira, a onda se ne mogu niti upisati kao vlasnik, a samim time niti platiti porez na zeljiste, jel razmisljam tocno?

 

Morate platiti porez na ono što ste kupili.

Kako je hasko skrenuo pozornost - ako je gradnja u građevinskoj zoni, i ako je pokrenuta legalizacija, onda ne bi trebalo biti problema. Zapravo, razlog više da u ugovoru sve točno navedete - i da na čestici postoji ilegalna gradnja koje je vlasnik prodavatelj, i da je on pokrenuo legalizaciju, i da je sve to predmet kupoprodaje.

Da vam ne bi na kraju ispalo da ste kupili zemljište, a vlasnik građevine je netko treći.

 

Inače vam se takve stvari vrlo brzo rješavaju, ako ste u tom poslu.

Evo, osobno sam (kolovoz 2016.) kupio zemljište sa kućom koja uopće nije bila uknjižena. U međuvremenu sam ishodio uporabnu, rasparcelirao da mi ostane veći dio (građevnskog) zemljišta, ucrtao u katastar i upisao vlasništvo i građevine u gruntovnicu, a već su i kupci zakaparili kuću.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija