Jump to content

Uknjižba garaže bez ovjerenog ugovora ali s ovjerenim aneksom


inčun

Preporučene objave

Poštovani,

imam ugovor o kupoprodaji garaže star 20 godina koji nije ovjeren kod javnog bilježnika. Ove godine sam sa istim prodavateljem (građevinska firma) napravio aneks tog istog ugovora u kojem oni dozvoljavaju neometan upis predmetne nekretnine u zemljišne knjige i taj aneks je ovjeren kod javnog bilježnika. Zanima me da li bi ovo moglo proći uknjižbu ili bi još nešto trebao prikupiti od papira? Usput, postoji građevinska i uporabna dozvola.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mišljenja sam da bi prijedlog za upis prava vlasništva bio odbijen,budući da potpisi na osnovnom pravnom poslu(kupoprodaji)nisu ovjereni,jer ovjera aneksa(u ovom slučaju tabularne isprave)nemože nadomjestiti ovjeru osnovnog ugovora koju propisuju pravila zemljišno-knjižnog prava.

 

Poštovani Matrix,

puno hvala na odgovoru.

Da, tako sam i mislio, zanima me ako netko ima neki prijedlog za rješenje postojećeg problema.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Plačen porez na promet nekretnina?

 

Što se tiće samog ugovora i aneksa, ja bih vas uputio da s time odete do gruntovnice s pitanjem je li postojećim ugovorom i aneksom moguća uknjižba. Naime, kupoprodajni ugovor kao takav (bez ovjere) je valjan i prema ZOO, ZVDSP i odredbama čl.43, 44 ZZK no nije, kao što reće Matrix, podoban za uknjižbu. Međutim, samom ovjerom aneksa (u biti tabularne), barem po meni, je udovoljeno odredbi čl.52 ZZK, dakle ovjerovljen je potpis osobe čije se pravo ograničuje, opterečuje, ukida ili prenosi na drugu osobu.

 

No, ako će ZK ovo tumačiti drugačije(i u zavisnosti što je točno navedeno u ugovoru i aneksu) imat će te barem pravo na predbilježbu a valjda će vam i objasniti što bi trebalo napraviti za uknjižbu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Porez na promet nekretnina je plaćen, i postoje dokazi za to.

Razgovarao sam sa službenikom ZK odjela i rekao je da će se odbiti prijedlog za uknjižbu jer i ugovor i aneks moraju biti ovjereni, bez obzira što aneks sadrži klauzulu intabulandi, te me je uputio da se obratim nekom odvjetniku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija