Jump to content

Odgovornost zastupnika udruge?


miladin

Preporučene objave

Pozdrav,

 

prije otprilike godinu dana sam dogovorio zakup mog poslovnog prostora.

Sklopljen je ugovor između mene i te udruge kojoj sam iznajmio prostor za mjesečnu svotu.

 

U početku je sve dobro išlo, ali znate kako to danas ide, počeli su se gomilat dugovi i "udruga" (zapravo jedan jedini pojedinac) je istjerana zbog neplaćanja svojih obveza.

 

Već godinu dana ne mogu naplatiti dug jer se dotični gospodin ne javlja na pozive te me u potpunosti ignorira, i pretpostavljam da je ispraznio račun udruge i počistio svu imovinu (ako je uopće bilo) u vlasništvu udruge, te iz istog razloga ne želim pokretati proces prisilne naplate na ime udruge jer znam da je to samo trošak koji baš i neće uroditi plodom.

 

E sad sam malo kopao po Zakonu o udrugama te sam naišao na sljedeće:

 

 

Financijsko poslovanje udruge

Članak 35.

Udruge i strane udruge dužne su voditi poslovne knjige i sastavljati financijska izvješća prema propisima kojima se uređuje način financijskog poslovanja i vođenja računovodstva neprofitnih organizacija.

Odgovornost za obveze

Članak 36.

(1) Za svoje obveze udruga odgovara svojom cjelokupnom imovinom.

(2) Članovi udruge i članovi njezinih tijela ne odgovaraju za obveze udruge.

(3) Nad udrugom se može provesti stečaj, sukladno zakonu.

Odgovornost za štetu

Članak 37.

Udruga i osobe ovlaštene za zastupanje udruge za štetu učinjenu u udruzi ili udruge prema trećim osobama odgovaraju sukladno općim propisima o odgovornosti za štetu.

 

E sad, postoji li ikakva šansa da na osnovu ovog boldanog dijela iznad nekako izvučem svoje novce, jer dotični nije ostao dužan samo zakupninu već i par računa od struje?

Ime dotičnog gospodina je na ugovoru te slovi kao zastupnik te udruge.

 

Hvala

 

Edit:

Evo uspio sam pronaći nekakvu definiciju štetne radnje, ali nisam siguran jeli isto definirano u nekom službenom dokumentu ili sudskom tumačenju:

 

0fdb30ee771f40d693548b3dfa647d24.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uf, ovo je teško pitanje, trgovački sudovi su tu imali dosta prakse jer se to isto (proboj pravne osobnosti) pokušavalo s direktorima i vlasnicima trgovačkih društava.

 

ono što vi morate dokazati, a što će vam biti jako teško, jest da je on vodio poslovanje udruge na takav način (umanjio imovinu udruge) da namjerno oštećuje vjerovnike udruge, a s obzirom da vi nemate uvid u poslovanje udruge, to teško možete dokazati. To bi morala biti konkretna radnja - npr. da je uzimao za sebe novac od udruge i stavljao ga u svoj džep i sl. Ako imate neka saznanja o tome ili čak dokaze, dapače, pokušajte tužbom radi naknade štete.

 

Isto tako, možete trgovačkom sudu predložiti stečaj te udruge i tako se pokušati naplatiti, ili možete kazneno prijaviti tog pojedinca kao zastupnika udruge za prijevaru, ili bez konkretne imovine nad kojom se može provesti stečaj, bojim se da ni to neće uroditi plodom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija