Jump to content

Rad kod više poslodavaca


silentbobri

Preporučene objave

Radim kod dva poslodavca sa pola radnog vremena kod svakog. Kako imam potpuno različito radno vrijeme (kod jednog radim dio dana u tjednu navečer, dok kod drugog radim dio dana po danu), imam nedoumicu oko slobodnog dana, odnosno tjednog odmora.

 

Članak 75. stavak 1. Zakona o radu kaže:

"(1) Radnik ima pravo na tjedni odmor u neprekidnom trajanju od najmanje dvadeset četiri sata, kojem se pribraja dnevni odmor iz članka 74. ovoga Zakona."

 

Da li se u ovih 24 sata računa da treba biti jedan cijeli dan (0-24) ili se računa i npr. ako radim prvi dan 8-20, a drugi dan 21-24?

Da li se to računa pod slobodni dan, odnosno tjedni odmor ili ipak ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Morate računati sve skupa 36 sati - dakle tjedni odmor od 24h plus dnevni od 12h.

 

Hvala na odgovoru.

A da li dnevni odmor mora biti 12h i za dane u kojima radim navečer?

Konkretno, ako radim danas navečer 21-24, kad sutra smijem početi raditi kod drugog poslodavca? Da li tek u 12 sati, ili smijem i prije?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru.

A da li dnevni odmor mora biti 12h i za dane u kojima radim navečer?

Konkretno, ako radim danas navečer 21-24, kad sutra smijem početi raditi kod drugog poslodavca? Da li tek u 12 sati, ili smijem i prije?

 

 

 

U tom slučaju smijete raditi tek od 12:00 (podne) sljedećeg dana.

 

Naime, dnevni odmor radnika se ne promatra kao jedan kalendarski dan, već kao vremensko razdoblje od 24 sata koje započinje početkom rada radnika sukladno njegovom dnevnom rasporedu rada.

 

Primjerice, u slučaju rada radnika raspoređenog na 5 radnih dana, po 8 sati dnevno, u trajanju svakog radnog dana do 8h do 16h, dnevni odmor se računa tako da u ponedjeljak, s početkom radnog vremena radnika u 08:00 sati , počinje teći vremensko razdoblje od 24 sata za evidentiranje dnevnog odmora koje traje do utorka 08:00 sati. Od ta 24 sata između ponedjeljka u 08:00 sati i utorka u 08:00 sati treba oduzeti vrijeme rada u ponedjeljak, odnosno 8 sati, što daje 16 sati koji predstavljaju dnevni odmor radnika u ponedjeljak.

 

U Vašem slučaju vi radite npr. ponedjeljkom od 21:00 - 24:00. Dnevni odmor se računa od 21:00 u ponedjeljak do 21:00 u utorak. S obzirom da radite 3 sata ostaje Vam 21 sat dnevnog odmora. Kako zakon kaže da dnevni odmor mora trajati 12 sati neprekidno onda možete ponovno početi raditi tek od 12:00 u utorak.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija