Jump to content

Ovrha i blokada u zemljama EU (izuzev Danska i UK)


sashab

Preporučene objave

Poštovani, sestrična mi ima dug od nekih 30.000€ u raznim stvarima od nenamjenskog kredita, minisa na računu, blic kredita, kartice i slično. Dok je bila u RH radila je normalno i sve plaćala godinama bez ikakvih problema, naravno došla kriza i dobila je otkaz te je odselila za Irsku u potragu za poslom. Tamo kao i većina nije se odlično snašla prvih par mjeseci te nije bila u mogućnosti plaćati obveze, tražila je i od banke kao redovni platiša da joj omoguće poček od 2-3 mjeseca samo da se snađe i da će nastaviti sve redovno plaćati, naravno banka kao da njima neide u korist odbila je te ona nije mogla sve plaćati redovno i dugo sustigli te narasli, račun u RH je u potpunosti blokiran.

 

Sad pitanja:

 

1. Kako je udana, a većina svega je dignuta BEZ ikakvih jamaca, bez sudužnika dali njen muž može odgovarati za njene dugove?

 

2. Nema apsolutno nikakve nekretnine u svom vlasništvu, muž živi u kući njene majke te jedino imaju pokretninu vozilo, od čega se banka tu može sve naplatiti? Također sve u kuću od namještaja i svega je u vlasništvu njene majke kao i kuća, to može i napismeno staviti.

 

3. Kako je u Irskoj zaposlena za Irskog poslodavca te ima račun u irskoj banci, dali postoji mogućnost da joj oni legnu na irski račun? Ako da, dali netko zna koji je to iznos na koji joj mogu leći? Znam da postoji europski ovršni zakon, ali kako svi govore on se tiče ako otvoriš račun u Inozemstvu ali i dalje radiš u RH, ili vrijedi za sve u EU osim Danske i UK?

 

4. Kakva je uopće mogućnost da će banka pokrenuti europski ovršni zakon te dali će uopće proći zbog iznosa duga? S obzirom da imaju onih s milijunskim dugovanjima.

 

5. Dali muž može u njeno ime proglasiti bankrot ili nekakvu zastaru pokrenuti nakon određenog broja godina?

 

Hvala svima unaprijed na pomoći. Ona je bila voljna i dalje sve plaćati ali kad iz banke nisu htjeli izaći u susret jednostvano je onda i njoj sve puklo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. teoretski je moguće da je automobil kupljen od zajedničkog novca za vrijeme trajanja braka, pa je polovica njezina kao bračna stečevina, ali banka to ne može znati ako je kao vlasnik u prometnoj dozvoli upisan suprug. svojom ostalom imovinom, plaćom i što sve ne, suprug ne bi trebao moći odgovarati za njezine dugove.

 

2. banka se ne može naplatiti iz imovine njezine majke.

 

3. ovisi kakvu banka ovršnu ispravu ima, po meni bi trebali dobiti pravomoćnu i ovršnu sudsku presudu o postojanju i visini tražbine, koja bi mogla poslužiti kao europski ovršni naslov, koji bi onda slali na izvršenje na irski sud.

 

4. postoji šansa da će banka to učiniti, jer dug od 30.000 eura nije mali, ali kako banka ima saznanja da je ona baš u Irskoj?

 

5. zastara je pet godina, pod uvjetom da banka pet godina nije ništa poduzimala da naplati dug, jer se svakom radnjom usmjerenom na naplatu prekida zastara i počinje teći iznova. Tehnički, muž bi mogao uz njezinu punomoć pokrenuti stečaj potrošača, ali pitanje je bi li banka pristala na dogovor o obročnoj ili sličnoj otplati duga.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija