Jump to content

Starosna mirovina i hrvatski branitelj-dragovoljac


rajkoval

Preporučene objave

Poštovani,

Rođen sam 30.08.1850. i sa 31.08.2015. godine stekao sam prema ZOMO-u pravo na starosnu mirovinu. Ukupan staž 36 g 3 mj i 1 dan. U to je uračunato i 7 mj i 16 dana u borbenom sektoru u dvostrukom trajanju.

Mirovina mi iznosi 2886 kuna, u koju je uračunat dodatak na mirovinu od 27%. Rješenje sam dobio tek ovih dana, 01.06.2017. godine. Trajalo je malo duže zbog staža od par mjeseci iz SR Njemačke.

Čitam ovaj zakon o braniteljima ZOPHBDR i stavku "a".

Pravo na starosnu i prijevremenu starosnu mirovinu.

a) Starosna mirovina, prijevremena starosna mirovina i invalidska mirovina ostvarena prema Zakonu o mirovinskom osiguranju

 

Hrvatski branitelji koji ostvare pravo na mirovinu prema ZOMO-u na temelju mirovinskog staža kraćeg od 40 godina, mirovina se povećava ovisno o razdoblju provedenom u Domovinskom ratu - hrvatskom branitelju do 12 mjeseci mirovina se povećava za 10%, od 12 do 24 mjeseca za 15%, od 24 do 36 mjeseci za 20%, od 36 do 48 mjeseci za 25%, od 48 i više mjeseci za 30% te dragovoljcu iz Domovinskog rata za 30%. Povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju 40 godina mirovinskog staža. Pravo na navedeno povećanje mirovine imaju i korisnici obiteljske mirovine nakon smrti branitelja.

 

Obzirom da imam pravo žalbe na rješenje i da se ne sramotim, tražeći nešto na što možda nemam pravo, molim vas da mi netko pojasni ovu stavku ZOPHBDR-a.

Kako sam ostvario pravo na mirovinu prema ZOMO-u,

kao hrvatski branitelj-dragovoljac, na temelju staža kraćeg od 40 godina,

dali imam pravo na povećanje mirovine od 30% kao dragovoljac iz Domovinskog rata?

Hvala unaprijed na odgovoru i lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da sto se tice inozemnog staza to traje dugo ako se ne pokrene na vrijeme, da ste utvrdjivanje tog staza pokrenuli kad vam je nedostajalo 5 godina do pune starosne mirovine izracun bi trajao krace i rjesenje bi dobili u cca 45 dana od davanja zahtjeva za starosnu mirovinu.

Kako se kod vas radi o inozemnom stazu koji je kraci od godinu dana zemlja u kojoj ste ga stekli mora ga potvrditi a zemlja u kojoj zivite i dali ste zahtjev za mirovinom pribraja ga stazu u RH i na temelju njega vam isplacuje mirovinu.

 

Sto se tice ovog dijela koji ste naveli vezano za ZOPHBDR i clanka 14., tesko je ista reci bez uvida u vase rjesenje a narocito u dio gdje je izracun vase mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

[quote)

Kako sam ostvario pravo na mirovinu prema ZOMO-u,

kao hrvatski branitelj-dragovoljac, na temelju staža kraćeg od 40 godina, dali imam pravo na povećanje mirovine od 30% kao dragovoljac iz Domovinskog rata?

 

Poštovani rajkoval ,

 

Ne piše u ZOMO ni u citiranom ZOPHBDR ali u provedbi je:

 

 

1.Iznos mirovine ostvarene nakon 2010.g. po ZOMO povećava se za 27%

 

2.Iznos mirovine ostvarene po ZOPHBDR povećava se u postotku kako ste citirali do najviše 40.g. mirovinskog staža ali nema i povećanja za prethodno spomenutih 27 % po ZOMO.

 

Rezultat takve provedbe oba zakona je:

 

a. iznos mirovine ostvarene po ZOPHBDR najčešće je MANJI od iznosa mirovine ostvarene po ZOMO

 

b. najniža braniteljska starosna mirovina po ZOPHBDR je najčešće VEĆA od najniže starosne mirovine po ZOMO

 

 

Kako je iznos Vaše mirovine od 2.886 kn (sa dodatkom od 27 % po ZOMO), veći od najniže starosne braniteljske mirovine, na Vas se odnosi tvrdnja pod a.

 

Gubite dodatak od 27 % po ZOMO a možete dobiti najviše 40.g. mirovinskog staža po ZOPHBDR umjesto 36 g 3 mj i 1 dan po ZOMO.

 

Znači gubite dodatak od 27 % a mirovinski staž Vam raste cca 10 %, znači iznos Vaše mirovine po ZOPHBDR mora biti manji od iznosa mirovine po ZOMO (2.886 kn) za više od 15 %.

 

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani prof,

 

Zahvaljujem na pojašnjenju i iscrpnom odgovoru. I ja vjerujem da bi HZMO u mom slućaju, a i kod drugih umirovljenika, išao na bolju soluciju u našu korist. Obzirom na godine staža to i nije zako loša mirovina. Mnogi, na žalost, i uz puni staž imaju manje mirovine. Kako bilo da bilo, nikoga ne mogu kriviti što nemam 40 godina staža.

Imam još jedno pitanje. Da li je moguće i da HZMO pogriješi u zbrajanju radnog staža?

Ja sam isprintao svoje podatke iz evidencije osiguranika na dan 02.06.2017., i kad sam zbrojao sve dane, mjesece i godine, dobio sam 36g, 10mj i 14 dana. Dva puta sam provjeravao i danas ću opet.

Od 1969. g promijenio sam 12 firmi gdje sam radio od 1-3 mjeseca. Od 1986. g pa sve do odlaska u starosnu mirovinu 2015. godine, radio sam bez prekida. Istina, imao sam desetak prelaza u druge firme zbog boljih uvjeta. Zato nije nemoguće da su pogriješili kod zbrajanja staža. U tri navrata sam plaćao produženo osiguranje, možda im je nešto od toga promaknulo.

Nekako mi se ne piše žalba na rješenje. Možda samo razggovor sa gospođom koja je zadnja obrađivala moj predmet. U ove skoro dvije godine koliko sam čekao na rješenje, bilo ih je tri. Možda je koja nešto previdjela. Jedna je, u međuvremenu, otišla na porodiljni dopust.

Problemi, problemi.

 

Zahvaljujem i gospodinu maličovjek na odgovoru.

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani rajkoval ,

 

 

Nažalost, HZMO ne radi u Vašu ili našu korist to jest da idu na bolju soluciju za nas.

 

Rade po zakonima isključivo temeljem naših zahtjeva.

 

Nepoznavanje zakona nas dovodi u poziciju da ne tražimo neka od svojih prava po nekom od zakona, temeljem toga ih ni ne možemo ostvariti jer sami nismo podnijeli zahtjev za njih.

 

Moguće je da HZMO pogriješi u zbrajanju radnog staža a još češće pri određivanju uplata plaća za neku od godina radnog staža.

 

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto se tice nedostajuceg radnog staza po vasem zbrajanju moguce je da u onim prvim godinama rada s pocetka 70-desetih i vaseg seljenja kroz 12 firmi, neka od njih nije uplatila doprinose za staz pa onda HZMO za tih nedostajucih par mjeseci taj staz bez uplate ne priznaje, te firme su vjerojatno ugasene godinama i HZMO im nije mogao uci u trag i zahtjevati uplatu vasih doprinosa.

 

Ako nije problem sa zadnje stranice vaseg mirovinskog rjesenja prepisite samo par podataka kako bi nam bilo jasnije i kako bi vam tocnije odgovorili na vasa pitanja:

 

1. Prosjecni vrjednosni bodovi

2. Ukupni mirov. staz u obliku dec.broja

3. Polazni faktor

4. Osobni bodovi

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Prosječni vrijednosni bodovi - 1,0114

2. Ukupni mirovinski staž

u decimalnom broju - 36,2529

3. Polazni faktor - 1,0000

4. Osobni bodovi - 36,6662

 

Firme u kojima sam radio 70-desetih godina su sve zagrebačke firme, Nada Dimić, Astra, Farmacija, Instrumentarija, Tvornica duhana Zagreb, da nabrojim samo neke. Te firme danas ne postoje, ali u doba socijalizma sumnjam da nisu uplačivale doprinose. Plače su bile na vrijeme. U tabeli sa mojim podacima u HZMO-u nije navedena jedna firma iz Slovenije. To je "Talis", tvornica sokova Maribor. Ja sam zaboravio da sam tamo radio par mjeseci. Jednom prilikom, to je bilo u 10.mj 2015.g, nazvala me gospođa iz HZMO-a koja je tada vodila moj predmet i tražila da usmeno potvrdim da sam radio u toj firmi. Tad sam se sjetio te firme i potvrdio da sam i radio u toj firmi. Kad sam otišao iz te firme, radna knjižica je ostala u Sloveniji i nikada je nisu poslali. Izvadio sam novu radnu knjižicu i obišao sve bivše firme u Zagrebu da mi upišu staž. U Sloveniju nisam išao, tako sam i zaboravio na njih.

Čovjek u mladosti ne razmišlja previše o starosti. Kasnije se bori za svaki mjesec staža.

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U tabeli sa mojim podacima u HZMO-u nije navedena jedna firma iz Slovenije. To je "Talis", tvornica sokova Maribor. Ja sam zaboravio da sam tamo radio par mjeseci. Jednom prilikom, to je bilo u 10.mj 2015.g, nazvala me gospođa iz HZMO-a koja je tada vodila moj predmet i tražila da usmeno potvrdim da sam radio u toj firmi. Tad sam se sjetio te firme i potvrdio da sam i radio u toj firmi. Kad sam otišao iz te firme, radna knjižica je ostala u Sloveniji i nikada je nisu poslali. Izvadio sam novu radnu knjižicu i obišao sve bivše firme u Zagrebu da mi upišu staž. U Sloveniju nisam išao, tako sam i zaboravio na njih.

Čovjek u mladosti ne razmišlja previše o starosti. Kasnije se bori za svaki mjesec staža.

 

Lijepi pozdrav

 

Tocno sav staz je bitan i za tih par mjeseci slovenskog staza se trebas izboriti jer je u mirovini svaka kuna bitna.

Lijepo ces ispuniti obrazac koji se nalazi na stranicama HZMO-a:

 

http://www.mirovinsko.hr/UserDocsImages/tiskanice/Zahtjev_utvrdivanjeosiguranjainozemstvo.pdf

 

Njega ispuni i predaj u nas HZMO, a oni ce ga prosljediti u slovenski ZPIZ (Zavod za pokojinsko i invalidsko zavarovanje), kod toga ti je najvazniji nas bivsi JMBG (Matični broj građana) a (slovenci ga zovu EMŠO - Edinstvena matična štivilka občanov) to ti je kao kod nas sad OIB.

Ispuni one podatke koje znas, kojih se sjecas.

 

Rezultate ces cekati par mjeseci a kad ti rjesenjem slovenci potvrde doticni staz, zatrazi da ti slovenski staz pribroje hrvatskom stazu (jer je kraci od godinu dana) i ponovno zatrazi izracun hrvatske mirovine.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Prosječni vrijednosni bodovi - 1,0114

2. Ukupni mirovinski staž

u decimalnom broju - 36,2529

3. Polazni faktor - 1,0000

4. Osobni bodovi - 36,6662

 

Na osnovu podataka koje ste naveli, po meni je vidljivo da HZMO kod vaseg izracuna mirovine nije uzeo u obzir clanak 14. ZOPHBDR-a, naime kad se izracuna vasa osnovna mirovina + dodatak od 27% izlazi:

 

Izracun mirovine na osnovi stecenog staza od 36 godina 3 mjesec i 1 dan:

 

1. mirovina 2272,94 kn + 27% dodatka = 2886,63 kn

 

Kad se mirovina izracuna na osnovi clanka 14.ZOPHBDR-a i 40 godina staza:

 

2. mirovina 2507,87 kn + 27% dodatka = 3185,00 kn

 

A kad se mirovina izracunava na osnovi clanka 14. ZOPHBDR-a i dodatka od 30% na osobne bodove izlazi:

 

3. mirovina 2954,82 kn + 27% dodatka = 3752,62 kn.

 

Kako u clanku 14. tocka 2. ZOPHBDR-a stoji "Tako povećana mirovina ne može iznositi više od mirovine određene na temelju 40 godina ukupnoga mirovinskog staža."

 

Po meni na osnovi ZOPHBDR-a trebala vam je biti izracunata i dodjeljena mirovina od 3185,00 kn.

 

Jedino sto me buni sto postovani prof u svom postu gore navodi da se na mirovinu na temelju clanka 14. ZOPHBDR-a ne racuna dodatak od 27%, stoga bi molio postovanog profa da taj dio vezano za 27% dodatka jos malo pojasni.

 

Ako se stvarno na mirovinu po clanku 14. ZOPHBDR-a ne racuna dodatak od 27% onda je mirovina koja vam je izracunata i dodjeljena (2886,63 kn) u kojoj je i dodatak od 27%, veca od mirovine za 40 godina staza (2507,87 kn) koja je bez dodatka od 27%.

 

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se stvarno na mirovinu po clanku 14. ZOPHBDR-a ne racuna dodatak od 27% onda je mirovina koja vam je izracunata i dodjeljena (2886,63 kn) u kojoj je i dodatak od 27%, veca od mirovine za 40 godina staza (2507,87 kn) koja je bez dodatka od 27%.

 

pozz

 

Poštovani malicovjek,

 

HZMO tvrdi da se nema pravo na dva dodatka, izbor ili dodatak 27 % na mirovinu po izračunu općeg propisa – ZOMO ili uvećanje do 30 % mirovinskog staža (maksimalno do 40.g.) na mirovinu po posebnom propisu – ZOPHBDR.

 

 

Lijep pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sto se tice nedostajuceg radnog staza po vasem zbrajanju moguce je da u onim prvim godinama rada s pocetka 70-desetih i vaseg seljenja kroz 12 firmi, neka od njih nije uplatila doprinose za staz pa onda HZMO za tih nedostajucih par mjeseci taj staz bez uplate ne priznaje, te firme su vjerojatno ugasene godinama i HZMO im nije mogao uci u trag i zahtjevati uplatu vasih doprinosa.

 

Hvala na vremenu i trudu da mi pomognete shvatiti koja su moja prava i kako se izboriti za ista. Izgleda da je gospodin prof ipak u pravu. Ostaje mi jedino da još provjerim tablicu evidencije o stažu, pa da eventualno zatražim HZMO još jednu provjeru.

Izgleda da ste u pravu kad kažete da možda neka firma nije uplatila doprinose za staž.

Gledajući tablicu vidim da prvih 7 firmi ima prikazano samo godinu i vrijeme provedeno u firmi. Ostale rubrike su prazne.

 

https://www.dropbox.com/s/hzhrmh9amy202rv/Podaci%20o%20sta%C5%BEu.pdf?dl=0

 

Ovdje je tablica i podaci o stažu. Pitam se sad nije li bolje ostavit sve kako jest, da nebi ovi u HZMO izračunali još manje.

 

Lijepi pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postovni, ili zacrni osobne podatke na vrhu tablice pa ju ponovo stavi ili makni tablicu potpuno.

Iz tablice je vidljivo da je sav rad prije rada u TDZ ostao u zraku.

Zar ti na zadnjoj stranici rjesenja o mirovini nisu navedena razdoblja, trajanje, stupanj povecanja i trajanje povecanog staza za koja ti je priznat staz osiguranja.

Moze li se iz tih razdoblja razluciti koji staz ti je priznat (uplacen) a koji nije (nisu uplaceni doprinosi).

 

pozz

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na zadnjoj stranici rješenja počinje sa TDZ i završava sa 2014. Zadnjih 8 mj u 2015 nema u rješenju. Obračunato je sigurno, jer sam u toj firmi proveo zadnje 4 godine. Zašto 2015. nije na rješenju, ne znam. Moram dobro proučiti tablicu i rješenje. Izgleda da je više od 11 mj. otišlo bez traga. Probat ću dogovorit da me primi referentica koja je radila na mojoj mirovini. Mada sumnjam, jer su preopterećeni poslom. Realno gledajući HZMO nije tu kriv. Te firme više ne postoje, arhiva se određeno vrijeme čuva, samo tko će to istražiti.

Mogu napisati žalbu pa neka istražuju. Žalba ne odgađa izvršenje ovog rješenja, a ja ću imati zadovoljštinu da sam nešto poduzeo.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema ZOMO-u primanja iz godine u kojoj se daje zahtjev za mirovinu ne uzima se za izracun mirovine, dok se staz iz te godine 2015 (tih cca 8 mjeseci) normalno pribraja ukupnom stazu.

 

Sto se tice nedostajuceg staza tu stvarno HZMO nije kriv ali me ipak cudi da te jednim dopisom o tome nisu izvjestili, mozda bi se ti potrudio i probao sam iskopati nesto, makar sumnjam ali dokumentacija nije unistena ona negdje mora biti pohranjena i smatram da se mora cuvati trajno.

Ipak se tu radilo o respektabilnim firmama, Astra, Farmacija, Sila-Rapid, Instrumentarija, Nada Dimic itd.

Probaj porazgovarati sa referenticom i napisati neku vrstu zalbe i obavezno ispuni zahtjev i zatrazi potvrdu slovenskog staza, svaka kuna dobro dodje.

U mirovini si imas vremena pa se igraj-poduzmi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vremena imam, to je istina, ali za žalbu imam još samo 10 dana.

Što se tiče Slovenije, nazvat ću ih sutra da vidim šta je s time. Da me nije zvala referentica, u 10. mj 2015. i pitala dali sam radio u Talis-Maribor, ja se te firme nebi ni sjetio. Kako sam već napisao, stara knjižica ostala je u Sloveniji. U HZMO-u to nisu znali, ali su imali podatak da sam tamo radio. Slovenci su vjerojatno nakon mog otkaza poslali papire u HZMO. Kako bi inače znali?! Referentica je rekla da nemaju podatke u radnoj knjižici, ali imaju podatak da sam radio u toj firmi, samo je tražila da usmeno to i potvrdim. Na tome je ostalo. Ja se ne sjećam koje godine je to bilo. Samo znam da je bilo prije rata. U međuvremenu moj predmet je naslijedila druga. Ta je prije par mjeseci otišla na porodiljno. Sa njom još nisam razgovarao. Rješenje sam dobio prije par dana i nisam ga još očekivao. Sutra ili prekosutra znat ću više pa javim.

 

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Nisam se dugo javljao na temu koju sam započeo. Bio sam na manjoj operaciji, ništa strašno, ali sam poslije imao nekoliko kontrolnih pregleda koja su mi oduzela puno vremena, pa fizikalna terapija, vrijeme proleti.

Uglavnom, staž iz Slovenije i njemačke priznat, ali ostalo iz firmi koje sam već naveo, nije. Bio sam u pravnoj službi i nisu ni oni znali objasniti kako je taj staž nestao, arhive nema, oni nemaju nikakvih podataka da je išta uplaćeno za mirovinsko, iako su te firme u staroj radnoj knjižici. Te su firme propale i prodane za bagatelu. I Kerum je imao prste sa firmom "Nada Dimić". Ko bi to istražio. To su bageri porušili, a vjerojatno je arhiva završila na otpadu. Takva su bila vremena.

Jedino mi je žao što nisam odradio cijelu 2015. godinu, a mogao sam produžiti tih 4 mjeseca i 1 dan.  Nisam tada znao da se priznaje samo cijela godina.

Ipak nisam nezadovoljan. Nemam puni staž, a mirovina nije tako mala. Na žalost, svaki dan mogu pročitati 

kako mnogi imaju manju mirovinu sa punim stažem. Žalosno ali istinito.

Lijepi pozdrav i puno zdravlja. To je ipak najvažnije

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je kako je. Ti podaci postoje i na mojoj stranici HZMO-a kad se logiram. Mislim da sam i poslao privitak jednom prilikom na forum. Podaci o stažu, plaći i osnovici. Pet državnih firmi, jedna u stećaju i na prvom mjestu pod poslodavac " Staž u Hrvatskoj". Nemam pojma koji je to poslodavac bio. Prošlo je 48 godina od tada. od U ono vrijeme, 69-72 godine, promijenio sam tih 7 poslodavaca. Završio sam tehničku školu saobračajnog smjera i išao sam u većernju školu u Koturaškoj za KV profesionalnog vozača. Zato nisam ni ostajao dugo u tim firmama. Tek toliko da plaćam školu i neki đeparac. Tada nisam mislio na mirovinu.

Firme su zavedene, vide ih u HZMO-u, ali dokumentacije o plaćanju mirovinskog doprinosa nema. Očito da firme nisu plaćale. Udarile žig u radnu knjigu i to je to. Bilo je i onda kriminala. Sigurno nisam jedini koji je izgubio nešto staža. Sreća je u tome što sam u tim firmama radio kao NKV na slabo plaćenom poslu, tako da nisam puno izgubio. Kasnije, kao vozač i još kasnije kao šef skladišta, to sam nadoknadio. Supruga i ja sasvim solidno živimo sa dvije mirovine.

Lijepi pozdrav

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

rodjen sam 15.09 1959 hrvatski sam dragovoljac imam 10 godina radnog staza u hrvatskoj od 1995 zivim i radim u australiji i na godinu idem u invalidsku penziju,zelio bi znati na kakovu penziju imam pravo iz hrvatske posto sam bio hr branitelj i dragovoljac,u australiji sam radio skroz do sad a sada kad mislim u mirovinu me sve zanima sto i kako unaprijed se zahvaljujem

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 1 sat, branko svedrec je napisao:

rodjen sam 15.09 1959 hrvatski sam dragovoljac imam 10 godina radnog staza u hrvatskoj od 1995 zivim i radim u australiji i na godinu idem u invalidsku penziju,zelio bi znati na kakovu penziju imam pravo iz hrvatske posto sam bio hr branitelj i dragovoljac,u australiji sam radio skroz do sad a sada kad mislim u mirovinu me sve zanima sto i kako unaprijed se zahvaljujem

 

 

Imate pravo na razmjerni dio mirovine iz HR za svojih 10 godina rada...

Koliko vremena ste proveli u DR, dali ste to vrijeme provedeno u DR u dvostrukom trajanju vec uracunali u ovih 10 godina ili...

https://www.matis.hr/pravni_savjeti/ugovor_hrvatska_autralija.pdf

https://www.servicesaustralia.gov.au/sites/default/files/2019-11/int020-1907hr.pdf

https://www.yumpu.com/xx/document/read/30860227/ugovor-izmeu-republike-hrvatske-i-australije-o-socijalnom-osiguranju

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

rodjen sam 15.09 1959 hrvatski sam dragovoljac imam 10 godina radnog staza u hrvatskoj od 1995 zivim i radim u australiji i na godinu idem u invalidsku penziju,zelio bi znati na kakovu penziju imam pravo iz hrvatske posto sam bio hr branitelj i dragovoljac,u australiji sam radio skroz do sad a sada kad mislim u mirovinu me sve zanima sto i kako unaprijed se zahvaljujem da u domovinskom ratu sam bio 6 mjeseci  prve linije fronta  ostala djelovanja za vrijeme domovinskog rata kazu ne racunaju se.hr.sam branitelj sa dokumentima hr dragovoljca i znam da imam pravo na ovih 10 godina staza pravo na neku penziju ali me zanima sto je sa ovim sto sam bio hrvatski dragovoljac kakova prava imam za penziju

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija