Jump to content

Otpremnina i novi/stari kolektivni ugovor


UjkoHR

Preporučene objave

U firmi je u toku reorganizacija.

Kolektivni ugovor vrijedi do 31.12.2017., s mogućnošću produžetka - najduže do 31.03.2018. godine. Otkazni rok imam pravo odrađivati od 01.12.2017. do 31.04.2018. Sporazum o poslovno uvjetovanom prestanku radnog odnosa potpisati ću prije isteka kolektivnog ugovora, odnosno tijekom studenog.

Ukoliko sindikati i poslodavac potpišu novi kolektivni ugovor a da ja to ne znam, i nađem se u situaciji da odrađujem otkazni rok pod kolektivnim ugovorom u kojem su iznosi otpremnina značajno smanjeni, da li se moja otpremnina računa prema odredbama starog kolektivnog ugovora ili prema odredbama novog kolektivnog ugovora ?

Ovo je čisto realna situacija, npr. ovaj trenutno važeći KU potpisan je 29.6. a počeo je vrijediti 1.7., i za to je malo tko znao.

Unaprijed hvala !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da se već u Sporazumu o poslovno uvjetovanom prestanku radnog odnosa mora navesti visina otpremnine, Sporazum će se potpisati prije novog kolektivnog, dakle vrijedit će odredbe iz starog. Nisam stručnjak, moje isprike ako ću se nespretno izraziti; na događaje se gleda u kontekstu zakona/pravilnika/ugovora koji je na snazi u vrijeme kada se događaj dogodio. Mislim da nećete imati pravo tražiti obračun otpremnine po novom kolektivnom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani, hvala na odgovoru.

To je i moje razmišljanje, sva prava i obveze iz tog sporazuma vezani su na KU koji vrijedi u tom trenutku. Međutim, pravnici iz firme to gledaju iz konteksta zadnjeg dana u radnom odnosu (kad već možda bude na snazi novi KU). To je po meni suludo jer bi značilo retroaktivnu primjenu propisa. Štoviše, čak vele da je to u skladu sa sudskom praksom ?!

Ja niti ne želim tražiti obračun otpremnine po novom KU - čisto sumnjam da bi se u njemu radnička prava mogla povećati, upravo suprotno...

Osobno mislim da se želi napraviti psihoza nesigurnosti kako bi što više ljudi odustalo od korištenja otkaznog roka nakon 31.12.2017., i tako riješilo poslodavca troškova.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ako nekoga zanima, dobio sam tumačenje iz sindikata: navodno je stav Vrhovnog suda RH da zadnji radni dan mjerodavan pri određivanju prava i obveza iz KU. Drugim riječima, nije važno pod kojim KU je osoba potpisala poslovno uvjetovani otkaz - mjerodavan je onaj KU koji vrijedi na zadnji dan radnog odnosa u otkaznom roku.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija