Jump to content

Zakup poslovnog prostora i svi porezi i naknade koji proizlaze iz ugovora o zakupu


tkopitaneskita

Preporučene objave

Pozdrav svima,

molio bi neku dobru dušu koja ima nešto slobodnog vremena da mi pokuša odgovoriti na sljedeća pitanja, jer nigdje nisam uspio naći odgovore sam.

Dakle ovako: Nekretnina, tocnije stan, nalazi se u Zagrebu. Vlasnik je pravna osoba. Vlasnik sklopi ugovor o zakupu poslovnog prostora sa drugom pravnom osobom.

Koje sve porezne osnove nastaju po tom ugovoru, tko je porezni obveznik istih? Tko placa komunalnu naknadu i naknadu za uredenje voda, te spomenicku rentu, jer je stan u zgradi koja je spomenik kulturne bastine.

Te sto bi bilo sa svim porezima i naknadama kada bi zakupnik sklopio ugovor sa trecom pravnom osobom o podzakupu? Naravno, to bi bilo predvideno ugovorom o zakupu kao mogucnost..

 

Unaprijed hvala na odgovoru.

uređeno: od tkopitaneskita
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakupodavac je obveznik poreza na dobit od zakupa prostora, a troškovi koje spominjete ugovaraju se posebno u ugovoru o zakupu, obično padaju na teret zakupnika. Ako zakupnik kao podzakupodavac ostvari prihod od podzakupa prostora, tada on plaća porez na dobit od tog prihoda. Međutim, obje pravne osobe zakup tog prostora moraju imati u svojim djelatnostima ili vezano uz svoje djelatnosti (dakle, je li to stan za stanovanje ili smještaj zaposlenika), u protivnom se moraju doregistirati za obavljanje usluga smještaja. Sve ovo po mom mišljenju, dakako, dopuštam da porezna uprava ima drugačije mišljenje nego ja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala lijepo na odgovoru. Zakup bi se vrsio za obavljanje djelatnosti, dakle da bi se moglo registrirati sjediste pravne osobe. Nadalje, ukoliko su pravne osobe u sustavu PDV-a, a jesu.. sto ide s tim? Te porez na dohodak? taj se porez ne odnosi na pravne osobe ili?
 

jos jednom hvala na odgovoru.

te molba, mozete li me uputiti na zakone gdje prouciti o predmetnim porezima te prekrsjanim i kaznenim odredbama ukoliko se nesto prekrsi.. hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija