Jump to content

Ostavinska - nema nekretnina


anonimno

Preporučene objave

Roditelji mog supruga žive u kući koja nakon njihove smrti "ostaje" suprugu. On ima brata koji živi u drugoj kući s obitelji i on je "kao" namiren, jer su njihovi roditelji dali određenu sumu novca za tu kuću . Kakav je postupak ostavinske, ako nema nikakve oporuke.Sve je to kao dogovoreno, ali nigdje ništa NE PIŠE!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kome treba uputiti zahtjev. Sudu ili javnom bilježniku. Što bi bilo da se to ne traži. Da li onda javni bilježnik ili sud donosi nekakvo rješenje o tome da iza ostavitelja nisu ostale nekretnine i da se neće provoditi ostavinska rasprava? Tko bi onda uopće mogao raspolagao sa tim računima ako nema utvrđenja tko su nasljednici ?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ostavinski postupak se pokrece po sluzbenoj duznosti ako postoje nekretnine iza ostavitelja, a na zahtjev zainteresiranih osoba - nasljednika, ako ima pokretnine. Teoretski se moze desiti da u smrtovnici nisu navedene te pokretnine kao imovina ostavitelja (stedne knjizice i sl.), te se nece niti pokrenuti ostavinska raspava. Moj je prijedlog da se obratite sudu koji je mjesno nadlezan za ostavitelja da vidite da li je maticni ured dostavio smrtovnicu, te da li je ista dostavljena odredjenom javnom biljezniku. Na vas zahtjev provesti ce se ostavinska rasprava. Na raspravu morate donijeti podatke o stednim knjizicama, brojevima racuna i sl.ne mora

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako nitko iz ostavitelja ne zahtijeva provođenje ostavinske rasprave samo za te račune, jer za to nemaju interesa (računi su praktički prazni, po nekoliko kuna, ali postoji žiro račun obrta na ime ostavitelja koji je blokiran za nepodmirene obveze s osnova doprinosa i poreza) da li onda snose bilo kakvu odgovornost za eventualne ostaviteljeve dugove. Pretpostavljam da ne budući da nema rješenja o nasljeđivanju. I još jedno pitanje. Da li javni bilježnik kada dobije smrtovnicu, a u njoj nisu navedeni podaci da li je ostavitelj imao kakvu imovinu poziva potencijalne nasljednike da se o tome izjasne ili jednostavno donosi rješenje da iza ostavitelja nije ostala nikakva imovina i da se nema što nasljeđivati.

Hvala.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija