Jump to content

Ovrha za račun koji je još u roku dospijeća


Olaz

Preporučene objave

Poštovane, poštovani,

A1 mi je uputio ovrhu. Među par računa koji nisu bili plaćeni, jer smo bili u sporu, u ovrhu su uključili i netom izdat račun, koji je u tom trenutku bio još u roku dospijeća, a sve skupa prije okončanja žalbene procedure.

Pisala sam odvjetnici i javnoj bilježnici i očito je ovrha obustavljena, vjerojatno i upućena na sud. Od tada je prošlo mjesec i pol dana i upravo sam dobila odgovor na žalbu, Povjerenstva A1 i uputit ću prigovor HAKOM-u.

Nevezano za ishod žalbene procedure, zanima me mogu li na neki način penalizirati kompaniju koja je na ovrhu poslala račun (koji je, usput, i više od pola mog dugovanja, koje nije veliko), koji nije smjela poslati na ovrhu? Kome se može prigovoriti za to, s obzirom da Povjerenstvo A1 u svom odgovoru, taj dio prigovora u cijelosti ignorira. Što mogu učiniti i ima li išta smisla učiniti vezano za to - tužiti, prigovoriti kome,..? Strašno me smeta ovakvo postupanje kompanija i nije mi problem potruditi se, uz dobru uputu.

Zahvaljujem na Vašem vremenu!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prije 58 minuta, Olaz je napisao:

Pisala sam odvjetnici i javnoj bilježnici

Što ste točno pisali odvjetnici (vjerujem ovrhovoditelja) i javnoj bilježnici?

prije 1 sat, Olaz je napisao:

očito je ovrha obustavljena, vjerojatno i upućena na sud.

Kod ovrhe nema prostora za "očito", jer sve dok ne dobijete rješenje o obustavi postupka i sve dok isto ne postane pravomoćno, Vi imate ovršni postupak u tijeku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana, Puno, puno Vam hvala na odgovoru! Napisala sam slijedeće odvjetnici A1 i javnoj bilježnici, koja je ovrhovoditeljica:

PRIGOVOR NA PRIJELOG ZA OVRHU NA TEMELJU VJERODOSTOJNE ISPRAVE

Poštovana,

Prva osnova zbog koje ulažem prigovor je način dostave koji nije regularan i preporučena pošiljka nije dostavljena meni.

Druga osnova zbog koje ulažem prigovor je činjenica da sam ja s A1 Hrvatska d.o.o. u sporu, te je taj spor sada tek na stupnju njihova Povjerenstva.

5.10.2018. A1 je fakturirao Račun za rujan 2918., br.124352316-201809, koji je novčano najveći dio iznosa za koji je određena ovrha, iz kojeg sam iščitala da su jednostrano išli na prijevremeni raskid ugovora, zbog spora u kojem se nalazimo već par mjeseci. Ovrha za taj račun je dostavljena još u roku dospijeća plaćanja računa?!?

21.10.2018. sam prema proceduri i u za to propisanom roku uložila Prigovor A1 Službi za korisnike, te 31.10.2018. dobila njihov odgovor, koji ne nudi odgovor ni na jedno od mojih pitanja, a sa rokom za ulaganje Žalbe od 30 dana na Povjerenstvo A1, koji još teče, do 30.11.2018.

Prigovor A1 Službi za korisnike je, za mene, 31.10.2018., uložio i sam njihov djelatnik, koji je svjedočio njihovoj pogrešci u odnosu na mene, kao potrošača/potrošačicu.

Dakle, nisu iscrpljene sve mogućnosti Prigovora i mirnog rješavanja ovog spora i spor je još u tijeku, a Članak 15., stavak 3. Zakona o zaštiti potrošača jasno kaže: „U vezi s osporenim neplaćenim dospjelim novčanim potraživanjima, trgovcu koji pruža javnu uslugu, nije dopušteno pokretanje postupka prisilne naplate do okončanja sudskog ili izvansudskog postupka.“. Stoga je ovaj ovršni postupak pokrenut u suprotnosti sa Zakonom o zaštiti potrošača i lijepo Vas molim da obustavite ovršni postupak do okončanja spora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Malo ću Vam pojasniti proceduru u ovršnom postupku (kod ovrhe putem vjerodostojne isprave – račun) radi lakšeg snalaženja, jer vidim da brkate pojmove i postupke. Znači, ovdje je ovrhovoditelj A1, a ovršenica ste Vi. Javna bilježnica je samo povjerenica suda koja u ovoj fazi ovršnog postupka ima ovlasti za postupanje i to izričito na način da kada joj je A1 dostavio uređen ovršni prijedlog u odnosu na Vas kao ovršenicu, da ona kao javna bilježnica donese rješenje o ovrsi. Isto rješenje Vam se dostavlja na adresu prebivališta odnosno boravišta ukoliko ga imate, te na ovakvo rješenje možete uložiti prigovor u roku od 8 dana, računajući od dana zaprimanja osobe koja je potpisala dostavnicu. Sad je pitanje, jeste li uložili prigovor pravovremeno? Ukoliko jeste, javna bilježnica je u tom slučaju trebala cjelokupni spis poslati nadležnom sudu na odlučivanje povodom prigovora. Sud po zaprimanju spisa Vaš prigovor dostavlja ovrhovoditelju na odgovor, a potom donosi rješenje. Po ovome što ste istaknuli u prigovoru (ako je prigovor pravovremen) sud bi trebao donijeti rješenje s kojim stavlja izvan snage ovo rješenje javne bilježnice, te s kojim Vas upućuje u parnicu, gdje bi trebali dokazati svoje tvrdnje odnosno riješiti spor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija