Jump to content

penava

Korisnik
 • Broj objava

  239
 • registrirao se

 • Zadnja posjeta

Sve što je penava objavio

 1. Kazes da se vecina zali? Izvlastite ih, po vasoj prici mi se cini da su se stekli uvjeti za prisilno izvlastenje. Pogledajte clanke 98 i 99: https://www.zakon.hr/z/241/Zakon-o-vlasništvu-i-drugim-stvarnim-pravima
 2. Kazneni & Prekrsajni Postupci/Sudovi

  Odgovor na prvo pitanje - razlika izmjedju prekrsajnog i kaznenog postupka - jedni i drugi postupci sankcioniraju ponasanje koje povredjuju drustveni poredak. Hrvatsko zakonodavstvo razlikuje lakse prijestupe (prekrsaje) i teze (kaznena djela). S obzirom da su kazneni postupci skupi i kompliciraniji, a nema smisla, karikiram, voditi jedan takav kompliciran postupak za svako mokrenje "iza konja" ili parkiranje na trotoaru, ta dva zakonodavstva su razdvojena. Danasnji prekrsajni postupci su vise slicni upravnim postupcima koji se brzo rjesavaju i smatra se da ta razina osigurava dovoljnu zastitu drustva. To nije slucaj u kaznenim postupcima, koji zbog djela koji u svojoj naravi mogu ostaviti teske i dugotrajne posljedice i po ostecenika i po okrivljenika i zbog toga se vode na nacin koji osigurava visoku razinu pravne sigurnosti. Drugo se pitanje moze postaviti ima li smisla kazneno sankcionirati neka djela poput klevete, uvrede i sramocenja, odgovor na to pitanje mogu dati pravnici i sociolozi, zakonodavstvo se stalno razvija i prilagodjava drustvu.
 3. Građansko uhićenje

  Takodjer ne treba smetnuti s uma da jednako kako policija prvenstveno pazi na svoju sigurnost i sigurnost ostalih gradjana, tako treba postupati i gradjanin. Bolje je obavijestiti policiju kao sto Drot kaze da se ne bi ponovio slucaj Dragutina Golika, pokoj mu dusi.
 4. Dolazak do novca u banci iz inozemstva

  Kontaktiraj banku ali vjerojatno budes morao doci osobno. Meni se slicno desilo, samo u PBZ-u, transakcija je sjela na zamrznuti racun pa sam morao otvoriti novi (stari se nije mogao vise aktivirati) i nakon par dana su mi prebacili novce.
 5. Naplačivanje carine koja je ukinuta

  Ovo sto se tebi naplacuje je PDV i troskovi poste zbog poreske deklaracije, nema veze sa carinom. PDV se placa na proizvode kupljene izvan EU, puno drzava clanica je do prosle godine bilo nemarno s deklaracijama, pa su propisi poostreni.
 6. RAČUN IZ BOLNICE

  Svaki pojedinac je sam odgovoran da se prilikom raskidanja radnog odnosa a ukoliko ne ostvari novi, sam prijavi na HZZ i ostvari pravo na osiguranje kao nezaposlena osoba na teret HZZ-a. Turisti su duzni nositi vazecu europsku zdravstvenu iskaznicu. Ono sto bi ja pokusao na tvom mjestu, iako su male sanse jer si sam kriv, ali vrijedi probati, otici na HZZO i pokusati ih pridobiti da podmire racun: https://www.hzzo.hr/obvezno-osiguranje/naknada-troskova-koristene-zdravstvene-zastite/
 7. Rad u Sloveniji - olakšice

  Ili i dalje zivite u Zagrebu i imate tamo adresu, ili iznajmite/kupite stan u Sloveniji i tamo prijavite adresu. Sve ostalo nije u domeni zakonitog, uz moguce posljedice i za vas i za onog koji bi vas fiktivno prijavio na svoju adresu.
 8. Odjava iz hr

  Vozacku mozda ne mora mijenjati, ovisi o kojoj se zemlji radi.
 9. Podatci za upis u klub

  Stupanjem Opce uredbe o zastiti podataka imas pravo znati na koji nacin se tvoji osobni podaci razmjenjuju i s kime, ovakva formulacija "s drugim subjektima" je nedovoljna. Svaka privatna i pravna osoba koja obradjuje podatke mora voditi tzv. "registar registara" (poglavlje IV, clanak 30 OUZP) i u svakom trenutku znati gdje i na koji nacin se podaci obradjuju, cesto se radi o tzv. informacijskim uslugama "u oblaku" gdje se osobni podaci prenose trecoj strani, izvrsitelju obrade. U takvim slucajevima mora postojati ugovo sa izvrsiteljem (poglavlje IV, clanak 28 OUZP). Pitaj u klubu tko su ti "drugi subjekti". U tvoje ime ne mogu raditi ono sto zele, samo ono na sto si dao pristanak.
 10. Probaj prvo ljudski, kako si i sam rekao razgovarati sa vlasnikom. Sljedeci korak je veterinarska inespekcija
 11. Tako je, mislim prekrsaj je nesporan, ali... ako ti se da, napisi dopis prema Zagrebparkingu i pitaj zasto je vozilo premjesteno, pa posalji ovdje odgovor kad i ako odgovore
 12. Ozljeda pjesaka

  A hitna je vjerojano obavijestila (jesu li poslali "crveni papir"?)
 13. Ako je u katastru zelena povrsina ona je zelena povrsina, nema veze sto nema trave, (sljunak nije nitko nasuo nego je tamo takvo tlo). Jedino sto bi moglo biti sporno jest premjestanje jer vozilo nije nikome smetalo, trebali su napisati kaznu i ostaviti vozilo tamo gdje je. Ne znam doduse je li itko ikada uspio sa takvom zalbom (ja jesam jednom ali bila je druga situacija, nije bila zelena povrsina). Gledaju li komunalni redari kroz prste zagrepcanima, ne znam, moguce je svasta (ali nije razlog za zalbu).
 14. Prometna nesreća

  To nema veze, mogao je biti i osobni automobil, ako je ona uzrokovala nezgodu kriva je bez obzira. Automobil bi jedno platio kaznu za kretanje nepropisnom trakom.
 15. Alkotestiranje vozača - ispravan način

  Ne, imaju isti Dräger kao i u Hrvatskoj, ovaj noviji model koji se lakse napuse. Koliko sam vidio na tv-u (ima emisija tipa ona "policijska patrola" koja je isla na RTL-u prije par godina), ovisi od sluzbenika do sluzbenika je li gura ruku ili ti da aparat, ovisi vjerojatno i o procjeni je li alkotestirana osoba normalna ili ima namjeru ostetiti uredjaj.
 16. Alkotestiranje vozača - ispravan način

  U Švedskoj bez izlaženja van iz vozila, barem u ova dva puta kada sam bio zaustavljen. Puhneš, pogleda ti vozačku i sretan put. I nema pitanja jesi što pio, svi se testiraju.
 17. Snimanje policijskih službenika

  Aha razumijem, nisam znao da se i usmena upozorenja evidentiraju, upravo suprotno mislio sam da je namjera zakonodavca bila rasteretiti pol.sluzbenike za slucaje beznacajnih prekrsaja
 18. Snimanje policijskih službenika

  Ne ostavlja li prekrsajni zakon i dalje mogucnost usmenog upozorenja, ako policijski sluzbenik procijeni da je pocinjeno djelo beznacajno? Ne moze vise reci "da te vise nisam tu vidio inace ides s nama" ali moze reci nesto tipa "imas upozorenje, udalji se s mjesta"?
 19. Osobna iskaznica

  Da, osiguran sam vani jer vani imam prebivalište. Osoba s prebivalištem u Hrvatskoj po zakonu mora imati važeću osobnu iskaznicu, znači ne može ju vratiti sve dok ima prebivalište u Hrvatskoj. Osobe s prebivalištem u inozemstvu mogu, ali ne moraju ishoditi OI. Hrvatsko zdravstveno i socijalno osiguranje imaju svi koji imaju prebivalište u Hrvatskoj, bilo po osnovi nesamostalnog rada, samostalnog rada i uplate doprinosa, prijave na HZZ ili primanja mirovine. Jedino mi pada na pamet slučaj da se osoba propustila prijaviti na HZZ, pa izgubila zdravstveno osiguranje, ali takav slučaj se da ispraviti.
 20. Ovrha na pokretninama bračnog druga

  Ovo je jedna zanimljiva rasprava, evo malo iskustava iz inozemstva, kad se vec poteze "pametni Zapad" iz iskustva zemlje u kojoj zivim. U Svedskoj nema teorije da se dug ne plati, ovrhe provodi drzavna agencija po puno kracem postupku nego ovo natezanje kao u Hrvatskoj. Ali - teleoperateri, karticne kuce, iznajmljivaci stanova (bilo mali, privatni, opcinski) ce prije odobravanja ugovora napraviti tzv. kreditnu provjeru, odnosno pogledati u centralnom sistemu 1. koliko ste zaradili prosle godine (javan podatak!) i 2. imate li tzv. "crne tocke" odnosno naznake da ste prije kasnili s placanjem. Crne tocke se postavljaju od strane inkaso firmi i vrlo ih je lako zaraditi, jedan neplaceni racun, parkirna kazna, bilo kakvo inkaso potrazivanje. Crne tocke se brisu nakon dvije godine, a samo je jedna dovoljna da vam odbiju prodati npr. telefonsku pretplatu i zdravo dovidjenja. Iznajmljujete li recimo privatno stan, i vi kao privatna osoba mozete napraviti kreditnu provjeru osobe kojoj iznamljujete i da procjenite moze li, i ima li vam namjeru placati ili ne. Tim nacinom se svi osiguravaju da se smanji broj inkaso zahtjeva i broj ovrha. U Hrvatskoj bi trebalo promijeniti odredjeni broj propisa kako bi se uveo slican sistem, koji bi donio visestruke pogodnosti, ne samo zbog smanjenja ovrha nego i zbog smanjenja slucajeva utaje poreza. Mozda neki zakonodavac cita forum pa stvori neki prijedlog
 21. Osobna iskaznica

  Osoba koja je drzavljan RH bez prebivalista. Ima pravo na hrvatske dokumente sa stranom adresom (neka adresa mora postojati) i to je uglavnom to - ja sam jedna od takvih osoba, a lijepo zivim zato jer radim (vani). No u HR nemam pravo ni na zdravstveno (osim osnovnog EU osiguranja) niti socijalno niti nista drugo od slicnih pogodnosti osoba s prebivalistem.
 22. Direktor društva

  Situacija: kolega i ja imamo j.d.o.o. pola-pola. Kolega je postavljen kao direktor, ali zbog osobnih razloga bi trebao odstupiti s te pozicije, i odustati od udjela. Pitanje 1: ja sam zaposlen u inozemstvu, mogu li ja biti direktor društva, bez potrebe za prijavom i isplatom plaće iz društva? Pitanje 2: može li on ostati kao suvlasnik bez zapisa u sudskom registru?
 23. Ovrha na primanja iz inozemstva

  U Sloveniji jako tesko, pokusao sam (iz potpuno drugih razloga, ne zbog skrivanja) otvoriti racun u Sloveniji prosle godine, nakon izvadjene potvrde o poreznoj registraciji u opcini niti jedna banka mi nije htjela otvoriti racun osim Unikredit, ali oni imaju ogromne naknade za nerezidente (par eura mjesecno) pa sam odustao. Ajde sada da pitam, kakva je situacija u Austriji ili Italiji? Zna netko i koja je procedura otvaranja i gdje su najmanje naknade?
 24. Drzavljanstvo

  Probaj na blef zatraziti potvrdu o prebivalistu na policiji, ali 99,9999% da si odjavljen
 25. Cekanje na odgovor na zahtjev za drzavljanstvo

  O kakvom testu pricate?
×